- Del 5: Publiksuccén
Sportsligt är Sirius på väg att få det mesta på plats i superettan. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf leder laget mot allsvenskan och på planen glänser spelarna. Det ekar dock allt som oftast tomt på gamla Studenternas. Västra Sidan gör sitt för att skapa stämning på "sektion A" längst bort på huvudläktaren, men med publiksiffror på mellan 1 000 och 2 000 även i superettan är det svårt. I hemmamatchen mot Varberg 2016 tappar Bergstrand det helt då publiksiffran stannar på 1 897 personer när laget leder serien och jagar allsvenskan.
– Jag tycker att publiksiffran är fullständigt usel. Det känns inte som att Uppsala vill ha ett allsvenskt lag. Nu får de fan ta och skärpa sig, komma hit och hjälpa oss. Vi behöver stöd och ekonomi, det går inte att bara sitta och snacka om allsvenskan. Alla måste bidra. Vi har chansen, sa Bergstrand.
Det har tagit tid för Uppsala att bli en fotbollsstad på riktigt. Grunden för det lades redan 2011. För samtidigt som Ola Andersson jagar nya tränare till Sirius för att få till en elitsatsning så presenterar Sirius Fotboll tillsammans med Sirius Bandy planerna på en ny arena vid Fyrisån. Och det är inte vilken arena som helst. Det ska vara en kombinerad fotbolls- och bandyarena. 15 000 åskådare vid fotbollsmatcher och 25 000 på bandy. Placeringen ska vara på Studenternas nuvarande bandyplan. Två arenor – till priset av en. Inte undra på att även de mest negativa kommunpolitikerna började blicka mot förslaget. Bollen var i rullning.
– Det var en bra pilot och konsekvensen ser vi i dag med nya arenan. Jag tror att det var ett sätt att visa en ambition och liksom få igång processen, minns Ola Andersson.
Ett bra sätt att få igång processen. För i Sirius huvudstyrelse, där Lasse Svensson är ordförande, vet man att en kombinationsarena förmodligen är omöjlig. Bandyns säsong pågår mellan november och mars medan fotbollen sätter i gång redan i februari och kan hålla på till slutet av november. Och då pratar vi enbart matchspel, inte träningar.
– När vi kom in i det där några år senare, vi som jobbade med respektive idrott fattade ju att ”vänta nu, vi kommer spela svenska cupen i mars så det kanske inte kommer kunna bli en kombinationsarena”. Men på det sättet var det ett väldigt, väldigt bra verktyg att starta processen.
Arbetet med en ny arena fortsätter. I mars 2014 fattar kommunstyrelsen beslutet att bygga en kombinerad bandy- och fotbollsarena, men redan till hösten skrotas bandyn från projektet. Man inser att säsongerna går i varandra för mycket, något framför allt bandyn hela tiden påpekat. Siktet är i stället inställt på en ny fotbollsarena primärt på platsen för gamla idrottsplatsen. Kim Bergstrand är dock skeptisk.
– Jag tror inte mina barnbarn kommer få uppleva en ny arena i Uppsala, svarar han på UNT:s fråga om han själv tror att han kommer få uppleva ett nytt Studenternas.
Var du säker på att det skulle bli en ny arena där 2014?
– Nej, inte då. Jag var långt ifrån säker att det skulle bli av och jag kommer ihåg att när jag satt som klubbchef var det också en diskussion om var arenan skulle vara. Eventuellt skulle den vara uppe på arenaområdet utanför nya E4:an, men politiker, tjänstemän och många andra tyckte att symbolen för Uppsala skulle vara i stan på samma plats, säger Ola Andersson som inte höll med.
– I min roll som klubbchef så tyckte jag att det var grymt jobbigt eftersom vi skulle behöva ha en övergångsarena och det var ganska många år av slit där.
Från början ska arenan stå klar till 2021, men det revideras till 2020. Det planeras som sagt att bygga om Löten till en övergångsarena med plats för 3 000 åskådare, men det slopas. I stället ska man anpassa bygget så att det går att spela fotboll på Studenternas under tiden. Trots en del oklarheter på vägen så åker spaden i marken till slut senhösten 2017. För Sirius är det Ola Andersson som sitter i projektgruppen.
– Jag och Johan Quarfordt (projektledare) tittade på arenan i stort och jag fick då ansvaret från Sirius att vara med och påverka det fotbollsmässiga. Hur ska den vara anpassad för fotboll för annars är det lätt att det blir arkitekter som inte själva har med fotboll att göra, att de bygger en klump liksom.
Hur viktigt var det att ni fick till en ny arena?
– Att spela allsvensk fotboll på en idrottsplats är inte framtiden. Jag tror varken Varberg eller Värnamo tycker det är speciellt kul. Jag tror att det här var en hörnsten i Sirius utveckling. Visst finns det brister och saker man missat när man ritat och byggt, men i det stora hela så tycker 90 procent att den är jättebra. Både de som är där i vardagen och gäster i form av bortalagen och bortasupportrarna.
Studenternas nya huvudläktare invigs i och med den allsvenska hemmapremiären 2019 mot AFC Eskilstuna som Sirius vinner med 3–2. Mohammed Saeid gör det första målet på ”halvklara” Studenternas. Någon ordentlig invigningsmatch blir det sedan inte då pandemin slår till och publiken portas under hela 2020 då arenan står klar.
– Samtidigt då fick vi en sportslig fördel av att många spelare var väldigt gröna och inte hade spelat inför publik. Vissa av de som spelade hela 2020 var darriga sedan när vi spelade på Tele 2 inför 10 000 på en halvfull arena året efter.
Publikmässigt lyfter det inte för Sirius i allsvenskan heller. Under första säsongen har laget visserligen ett snitt på 5 174 personer, men året efter är siffran nere på 3 998. 2019 blir marginellt bättre med 4 228 på byggarbetsplatsen Studenternas. Ett frö sås dock 2019. Plötsligt börjar det dyka upp tifon både på hemmaplan och bortaplan. Rök och bengaliska eldar gör entré och gruppen ”Vännerna Uppsala” tar plats på läktarna. Utvecklingen pausas på grund av pandemin, men när läktarna öppnas för allmänheten igen så är det en ny supporterkultur som tagit fart på den nya arenan. Och med det ökar också publiken.
– Det tar tid även om det är nyhetens behag så tar det tid innan man får 4 000, 5 000 och 6 000 regelbundet. När vi var i division 1 och i superettan, även början på allsvenskan, så ville vi egentligen ha veckomatcher för vi visste att Uppsalapubliken inte ville åka hem från sommarstugorna på lördagsmatcher. Det är helt ändrat. Nu har vi skapat en helt annan produkt vilket gör matchdagen till en upplevelse. Vi vill spela lördag och söndag för att nu åker publiken och familjerna in från sommarstugorna.
Hur är det för dig att uppleva den här nya kulturen kring Sirius med helt annat drag på läktarna?
– Den utvecklingen och framför allt engagemanget runt om i Uppsala, att vi fått familjer till att komma, en vanlig fotbollsintresserad person går på Sirius match och tycker att det är kul med upplevelsen. Det som har hänt på Arkens Gärde (klackläktaren) och den uppslutningen som är med 2 000 personer som bara gungar är helt magiskt och det är mångas förtjänst, inte minst internrekryteringen i de supportergrupperna som finns. Du kan vara en 18-årig kille eller tjej som inte spelar fotboll, men du går på matchen, står, hoppar och sjunger för att gemenskapen är kul. Man vill mäta sig med motståndarklacken. Den utvecklingen var svår att se 2011.
Sirius snittade 7 033 personer säsongen 2024 – det tredje bästa snittet i klubbens historia. Och Ola Andersson drömmer om en ännu större arena i framtiden.
– En krona på verket som jag skulle vilja syssla med och som jag tror ligger i Sirius framtid är den dagen vi går till våra politiker och kommunen och säger att vi behöver bygga ut ”Studan”. Det skulle vara skönt att kunna göra någon dag.
När tror du att det kan ske?
– Jag vet inte. 2011 och bara tänka på att det kunde se ut såhär 2024… Nu är det några år i och för sig med resan vi har gjort. Det är svårt att sia om när vi skulle kunna vara där och knacka på den dörren, men jag hoppas det kommer.
Efter att den här artikeln skrevs har Sirius luftat åsikten om att "Studan" bör byggas ut. En utredning ligger redan på arkitektens bord, men politikerna i kommunen är tveksamma.
– Vi jobbar inte med den frågan i idrotts- och fritidsnämnden, men det är väl klokt att man har drömmar och förhoppningar att man om tio år kanske är på plats fyra, fem i ligan, har Karolin Lundström, ordförande i nämnden, sagt till UNT.
Lyssna på hela intervjun med Ola Andersson i UNT:s podcast Are You Sirius?