Uppsala
Lästid cirka 11 min

”Tänd eld, häll ut jordgubbar och filma”.
Så skulle en 13-årige pojke sätta eld på det bärimperium som gett gängledaren Ismail Abdo smeknamnet Jordgubben.
Här är historien om miljardbolaget från Gränby – som hamnat mitt i den blodigaste gängkonflikten Sverige sett.

Det är den varma försommaren 2024 och högsäsong för jordgubbsförsäljningen. Uppsalaborna strömmar till de torgstånd som blivit välbekanta inslag i stadsbilden: På gågatan, vid Svandammen, utanför Luthagens livs och flera andra ställen. 

undefined
I Uppsala har bärstånden blivit välbekanta och uppskattade inslag i stadsmiljön.

Till stor del är försäljningen en släktaffär. Tre bolag med tillstånd för försäljning i Uppsala kan kopplas till samma släkt: Abdo. Släkten är dessutom involverad i flera andra frukt-, grönt- och livsmedelsföretag.

Vid ett av stånden finns den här dagen jordgubbar i askar och lårar med namnet SBK Sweden tryckt på. SBK är flaggskeppet i släkten Abdos frukt- och bärflotta, en grossist med kunder över hela landet. 

undefined
Polisen misstänker att SBK:s handel med frukt och grönt har koppling till penningtvätt.

Frukt och grönt är "big business". Just SBK omsätter nära en miljard kronor. Bolaget som i sin tur äger SBK är ett av Uppsala läns tjugo största med sin omsättning på 1,2 miljarder. Ensam ägare av det bolaget är en 47-årig Uppsalabo. Han ingår inte i släkten Abdo men är barndomsvän från Gränby med den man i Abdofamiljen som grundade SBK och som suttit i styrelsen och varit SBK:s ägare fram till 2022. 47-åringen företräder också ett annat bolag som står bakom flera av bärstånden på Uppsalas gator. I styrelsen sitter medlemmar i familjen Abdo.

En dryg vecka före midsommar 2024 slår polis till i en unik razzia mot bärförsäljare runt om i Mellansverige. Insatsen görs med ett stort antal andra myndigheter. Enligt vad poliser berättar för UNT är flera av bolagen kopplade till släkten Abdo. Miljardbolaget SBK är ett av målen.

undefined
SBK började som Skandinaviska bärkompaniet i en lägenhet i Gränby.

Det innebär att SBK nu är klämt från två håll, av myndigheter från ena sidan – och av gängkriminella från den andra. 

Det här är historien om bärbolaget från Gränby, som blev ett av huvudmålen i den blodigaste gängkonflikten Sverige sett. 

"När du tänt eld, häll ut jordgubbar och filma". 

Den 13-årige pojke som får instruktionen i sin mobiltelefon är en av gängkrigets barnsoldater. Våldsvågen rasar i Uppsala och Stockholm och under en svart höstmånad mördas tolv personer, tre av dem i Uppsala. 

undefined
Soha Saad, 24, från Fullerö utanför Uppsala dödades i en explosion i september 2023. Men hon var inte alls måltavlan för dådet.
undefined
Explosionen i Fullerö i september 2023 som dödade Soha Saad orsakade också enorma skador på de kringliggande husen.

13-åringen grips utanför partihallarna i Årsta i Stockholm. Där har SBK lokaler, och pojkens uppdrag är att bränna ner dem. 

Han tas av en polis som råkar vara på platsen. Pojken luktar starkt av bensin. Han har försökt sätta eld på en tröja som han hängt på en lastpall. När pojken blir påkommen brister han ut i gråt.

undefined
En 13-åring greps en oktobernatt 2023 efter att ha hällt bensin på en tröja utanför SBK i Årsta. När polisen tar honom på plats brister han ut i gråt.

I chatten där pojken fick mordbrandsuppdraget har det "skrivits emojis med hjärtan och rävar", berättar pojken för polisen. Han tror att det fanns ett gäng som nu "blivit splittrat där ena sidan kallas för Foxtrot och den andra sidan kallas för Jordgubben." 

Foxtrot är det ökända kriminella gäng som leds av Rawa Majid, alias Räven. Jordgubben är Ismail Abdo. De är båda från Uppsala och var tidigare kompanjoner i Foxtrot. Men efter en splittring ligger de i blodsfejd. De är nu internationellt efterlysta och på flykt utomlands. 

undefined
Ismail Abdo och Rawa Majid, Jordgubben och Räven, var kriminella kompanjoner från Uppsala. Men under våldsvågen gjorde de upp i en blodsfejd, flera gånger riktad mot familj och släkt.

Tanken är att 13-åringens filmklipp med jordgubbarna och elden ska spridas med viss musik. Men det hela blir alltså en flopp och pojken omhändertas redan innan det börjar brinna. Uppdragsgivarna från Rawa Majids sida döms senare till fängelse i flera år.

Det här är långt i från det enda våldsdådet mot SBK. Frågan är om det finns motstycke i Sverige när det gäller att vara utsatt för attacker, för ett företag i den här storleksordningen.

Flera av dåden misslyckas.

Men inte det natten den 15 oktober 2023.

Sex liter diesel, bomullspapper och tändstickor. Sedan gick värden för över 100 miljoner kronor upp i rök, när SBK:s 5 700 kvadratmeter stora lager i Tumba bränns ner. Beloppet framgår i domen. 

Övervakningskameror visar hur två unga killar noggrant häller ut diesel på lastkajen, alldeles intill de lastbilar som kör ut varor från lagret till butiker och torgstånd runt om i Sverige. När de unga grabbarna slänger tändstickor på bränslet, befinner sig en person i en kontorslokal som sitter ihop med lagret. En annan person sover i sin lastbil just intill. De kunde ha dött, konstaterar domstolen, men ingen kommer till skada.

undefined
Delar av SBK:s stora lager i Tumba i Stockholm bränns ner till grunden i oktober 2023.

Två 16-åriga killar döms för grov mordbrand. Polisutredningen visar hur någon som kallar sig "TheOriginal" har talat om för dem i en chatt vad de ska göra. Enligt domen är det bevisat att attentatet är en del i uppgörelsen mellan Rawa Majid och Ismail Abdo.

undefined
På övervakningskameror syns två killar i färd med att sätta eld på SBK:s stora lagerlokaler i Tumba. Senare döms båda.
undefined
Två personers liv var enligt domen absolut i fara vid den anlagda branden i SBK:s lagerlokaler i Tumba hösten 2024.
undefined
Två 16-åringar, inringade till höger, har dömts för att ha satt SBK:s lager i brand. Dådet var en del av konflikten mellan Rawa Majid och Ismail Abdo, som har släktband till företaget som eldhärjades.

I en chatt skriver uppdragsgivaren ”TheOriginal” om ”Jordgubben”, att det var "deras sida som ljög, snodde pengar och gjorde fulingar", samt att de sedan "började göra små attacker och då gick man på hans familj". I september 2023 mördas Ismail Abdos mamma i sin villa i Brillinge i Uppsala. Mordet är bara ett av flera dåd mot släkten under våldsvågen. Bland annat avvärjde polisen ett mord på ett gift Uppsalapar, också i bärbranschen. 

undefined
I oktober 2023 brändes Uppsalabolaget SBK:s lager i Tumba ner. Dådet var en del i våldsvågen, har en dom slagit fast. Värdet på lokalen uppgick till 100 miljoner enligt en värdering.

Men faktum är att SBK utsätts för kriminella attacker redan innan den grymmaste fasen av våldsvågen rullar in över Sverige. Efter ett sprängattentat berättar en tidigare polis i förhör att han då anlitats som säkerhetskonsult av SBK efter två tidigare sprängattentat. Då under första halvan av 2023 är Ismail Abdo och Rawa Majid ännu kompanjoner inom Foxtrot. I stället ska motivet finnas i en konflikt med Dalennätverket, uppger polisen.

Men varför blev ett bärföretag måltavla i blodiga, kriminella uppgörelser? 

I en lägenhet i Gränby grundas 2012 Skandinaviska bärkompaniet, förkortat SBK. Till en början är idén att köpa in och sälja vidare svenska bär. 

Bolaget är en fortsättning på det som började som torghandel på Vaksala torg efter att släkten Abdo kommit från inbördeskrigets Libanon till Sverige i slutet av 1980-talet. Då vid ankomsten till det nya landet, var mannen som senare skulle grunda SBK bara barnet. 

När han så grundar bärbolaget blir snabbt det en framgång och växer fort. 2017 rullar det så mycket pengar i bolaget att det hamnar på Dagens Industris exklusiva lista över så kallade Gasellföretag, företag med en sällsynt snabb tillväxt.

undefined
Här i en lägenhet på Albert Engström i Gränby hade SBK sin adress i bolagets början. I dag rullar närmast miljardbelopp genom bolaget.

2021 går SBK in som majoritetsägare i en frukt- och bärgrossist i Göteborg, med en omsättning på ett par hundra miljoner kronor. Tillsammans kommer nu SBK:s omsättning att nå 100 miljoner euro, alltså mer än en miljard kronor, spår grundaren och dåvarande huvudägaren i ett internationellt pressmeddelande. Det ska visa sig att han får rätt. 

Grundaren är farbror till Ismail Abdo. Liksom sin far, flera farbröder och kusiner har Ismail Abdo arbetat på SBK och man får anta att det är från släktens affärer i frukt- och gröntbranschen som smeknamnet "Jordgubben" kommer. När Ismail Abdo döms för vapenbrott 2016 har han stoppats av polis i sin bil med ett laddat vapen på golvet i förarsätet, på väg från jobbet på SBK i partihallarna i Stockholm.  

undefined
Det här vapnet påträffades 2016 i Ismail Abdos bil, när han åkte hem från jobbet på SBK med sin kusin. Kusinen uppgav att han hade en hotbild över sig och behövde kunna skydda sig.

Mannen som grundade SBK har liksom sin brorson Ismail Abdo idag lämnat Sverige. Men SBK:s nuvarande huvudägare, grundarens 47-årige barndomsvän, är kvar i Uppsala.

När våldsvågen bedarrat och jordgubbsstånden poppat upp på Uppsalas gator tar UNT kontakt med 47-åringen, huvudägaren i SBK. Hur har de upplevt tiden mitt i skottlinjen? Hur mår de? Och varför har våldet riktats mot dem, tror han? Men det blir inga svar, han vill inte medverka. De har inget att dölja och tids nog kan de vilja berätta. Men inte nu, det är alla skriverier i tidningarna som gjort dem utsatta, anser han.

undefined
Den grymmaste fasen av våldsvågen inleddes med mordet på Ismails Abdos mamma. Bilden är från rättegången, där två personer dömdes. Hennes man var en del av SBK i många år.

– Låt oss vara ifred, säger han. 

Att de egentligen inte har med händelserna att göra har han sagt förut – till polisen.

Efter storbranden då SBK:s huvudlager bränns ned, berättar 47-åringen i förhör att SBK varit utsatta tidigare. Det pågår något "trams mellan olika gäng", säger han till polisen. Men de som ligger bakom har förmodligen tagit fel. "Vi har inget med det att göra", förklarar han i de första förhören.

Jag vet att ni jagar oss

Men han återkommer till polisen inom kort samma dag och vill berätta mer. Han är skärrad. En 16-åring har under natten gripits med en bomb på väg mot huset där SBK:s vd bor. Vd:n vid den här tiden är rekryterad utanför familjen Abdo och nu fruktar även 47-åringen från Uppsala för sitt liv: "De har hittat någon med en bomb utanför vd. Bomben hade ju lika gärna kunnat vara utanför mig", säger han till polisen.

När UNT i januari 2025 ringer vd:n, som alltjämt innehar uppdraget, avvisas vi bestämt.

– Jag vet att ni jagar oss. Det har skrivits tillräckligt mycket om bolaget, och vi har ingen avsikt att säga något mer, säger han.

undefined
Nära en miljard kronor omsatte frukt- och gröntgrossisten SBK i fjol. Huvudägaren äger också bolag som driver flera av Uppsalas bärstånd.

Ni är ju brottsoffer, någon ville spränga ditt hus och ert lager har bränts ned, bland annat. Hur mår ni?

– Det är en konsekvens av alla tidningsskriverier. Vi har inget mer att säga om det, säger vd:n.

Samma oktobernatt som hans bostad skulle ha sprängts avstyr polisen efter spaning ännu ett försök att bränna ned SBK:s lokaler vid partihallarna i Årsta i Stockholm. Liksom i alla andra domar kring dåd mot SBK pekas Ismail Abdos kriminella konflikter ut som källan till attackerna, i de här fallen konflikten med Rawa Majid.

Den 13 juni slår polisen till mot ett tjugotal platser med koppling till bärförsäljning i Uppsala. Det är en del av den stora razzia som görs av flera myndigheter runt om i Mellansverige. Som ett motiv uppger polisen att insatsen kunde förhindra våld. 

– Insatsen var till stor del inriktad mot SBK. Det finns släktkopplingar mellan Ismail Abdo och personer som driver SBK. Vår tes var att SBK används för att tvätta pengar, säger polismannen Mark som var operationsledare vid Region Mitt. 

Verksamheten är kontantintensiv vilket i allmänhet är ett bra verktyg för att tvätta pengar, framhåller han. 

– Grundtanken var att slå mot den kriminella ekonomin och därmed även att slå mot våldet.

undefined
Polisen Mark var ledare för bärrazzian i Uppsala.

Stämmer polisens teori skulle alltså ett dåd mot SBK kunna vara ett sätt att skadeskjuta en kriminell konkurrent, eller till och med skjuta den i sank.

Men det här är helt fel, säger en källa i släkten som UNT talat med. Det finns ingen koppling till kriminalitet. I stället straffas nu hårt arbetande människor av både myndigheter och kriminella, för att de råkar vara släkt med Ismail Abdo. 

– De bränner ned för att hämnas. Men Ismail Abdo har inget med det här att göra längre, det var länge sedan, och nu har han ju rymt från Sverige, säger källan. 

undefined
Bilden är polisens egen från sommarens razzia på flera platsen i Mellansverige mot företag i bärbranschen.

SBK är för stora, för hårt arbetande och för framgångsrika för att hålla på med "skit som droger och annat", säger källan. Men framgången har gjort dem till måltavla.

– Det finns en avundsjuka. Kanske tror de att de kan få SBK i konkurs, och att vi då inte längre har något att leva av.

Men det är inte bara våldsvågen som riktat myndigheternas ljus mot SBK. En gång var det en grön barnväska med Ninja Turtles på som väckte misstankar. 

I Arlandas säkerhetskontroll stoppas en person på väg utomlands på bröllop. Det är SBK:s grundare, alltså Ismail Abdos farbror. I sonens Ninja Turtles-väska och i annat handbagage visar sig över 1,7 miljoner kronor i kontanter finnas. Fyndet leder till att Skatteverket misstänker att ägaren tänkt föra pengar från SBK ut ur landet för att undvika skatt. Men ägaren har förklaringar om att pengarna råkat hamna i fel väskor. Deras skjuts – 47-åringen som i dag är SBK:s ägare – försov sig och i stressen blev det fel.

När saken prövas i rättsliga instanser frias SBK-mannen. 

undefined
SBK:s grundare stoppades på Arlanda med över 1,7 miljoner kronor i kontanter.

Men i maj 2022 har Skatteverket nya frågetecken. Skatteverket ansöker hos domstol om att få säkra bevis inne på SBK. Risken ses som överhängande att de annars kan förstöras. Domstolen ger dem grönt ljus. 

I den inledande granskning av SBK som domen stöder sig på, pekar Skatteverket på oklarheter bland annat kring kontanthanteringen. En annan punkt är utlandsbetalningarna där en "anmärkningsvärt stor andel" ska ha gjorts till företag i en annan bransch, skriver Skatteverket.

Det som framkommit visar på en "underlåtenhet att lämna korrekta uppgifter i olika redovisningar/deklarationer/ansökningar", skriver Skatteverket.

Skatteverket får inte uttala sig om pågående revisioner. Men inget beslut om att avsluta utredningen är fattat, visar UNT:s kontroll.

Utanför Luthagens livs flödar solen, men under taket på torgståndet som dignar av bär och frukter är det skugga.

Våldsvågen har ebbat ut och det har gått någon dag sedan den massiva myndighetsrazzian. Ett par stånd i Uppsala som fick stänga har öppnat igen.

undefined
Bärstånden i Uppsala ger arbetstillfällen till många unga, framhåller personer inom familjen Abdo som UNT talat med.

En försäljare säger till UNT att det är "business as usual". Vädret avgör försäljningen, inte något myndighetstillslag.  

– Det rullar på som vanligt. Du ser, vi har massor av lådor med bär här, säger han.

En dam vill försäkra sig om att jordgubbarna är svenska. Det är tidigare riksdagspolitikern och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från Uppsala. Hon får till svar att de ena bären är från Öland och de andra från Skåne, och slår till på de förra.

Hon är dock inte övertygad.

– Hur ska man veta? Men jag vill handla i god tro och stötta de unga som jobbar i stånden, säger hon och hoppar in i sin bil.

undefined
I den här kontorslokalen befanns sig en person när två personer satte eld på SBK:s lager. Personen klarade sig oskadd.

I december 2024 berättar UNT att en rad utredningar pågår efter razzian, men att det i Uppsala endast rör sig om lindriga brottsmisstankar. 

UNT har flera gånger sökt SBK:s nuvarande huvudägare, den 47-årige Uppsalabon och barndomsvännen till familjen Abdo, som avböjt att svara på frågor, men bett oss återkomma. Han framhåller att vare sig han eller företaget har dömts för något med koppling till grov kriminalitet. I stället pekar han på att bärstånden ger Uppsalas unga arbete. 

– Vi gör rätt för oss. Låt oss vara nu.

Fotnot: Av hänsyn till hotbild och till polisens och skatteverkets utredningar har UNT hållit bolagsföreträdarna anonyma.