Uppsala stadshus, fredag kväll den 6 september. Lenita Granlund kan inte hålla tårarna borta. Hon är högsta chef för äldreomsorgen i Uppsala kommun och har på en blixtinkallad presskonferensen precis berättat att man upptäckt ännu fler grova sexövergrepp mot äldre inom hemtjänsten.
– Jag blev fruktansvärt ledsen och besviken, säger hon.
En halvtimme senare kommer toppolitikerna Erik Pelling (S) och Therez Almerfors (M) ut ur samma stadshus. De har haft krismöte. Bägge är chockade.
– Jag har aldrig varit med om något liknande i kommunens historia, säger Therez Almerfors.
Allt började med 84-åriga "Veras" berättelse. Den 4 september berättar hon i UNT om när hon våldtogs av en man i hemtjänsten. Det blev startskottet för avslöjandet av en av Uppsalas största vårdskandaler genom tiderna. Snart uppdagades att ytterligare en äldre kvinna i Nyby, "Siv", utsatts för sexövergrepp av inte bara en utan tre hemtjänstmän.
Publiceringarna har fått politikerna att i rekordfart införa en lång rad åtgärder, däribland att kontrollera brottsregister vid nyanställningar.
Som en följd ska Uppsala kommun också göra en ny utredning av det egna agerandet i fallet Vera. Den ska presenteras för politikerna den 23 oktober.
Här är sex avgörande frågor som fortfarande hänger i luften.
- Även Siv larmade före våldtäkterna – vad borde/kunde kommunen ha gjort?
- Vad hände med Veras larm om mannen?
- Kände fler inom kommunen till övergreppen?
- Varför stängdes inte den våldtäktsmisstänkte mannen av direkt?
- Varför granskas inte kommunens agerande av en extern part?
- Vem är ytterst ansvarig för att hemtjänstmän kunnat våldta äldre?
84-åriga Vera slog larm om hemtjänstmannens oacceptabla beteende flera månader innan han våldtog henne – utan att kommunen agerade. Det har vi visat i vår granskning.
UNT kan nu avslöja att kommunen redan i februari i år fick kännedom om andra sexuella övergrepp i Nyby hemtjänst.
Det handlar om kvinnan vi kallar Siv, som berättat att hon i våras våldtogs av en man i sin egen hall, och som under närmare ett år utsattes för grova sexuella övergrepp av honom och två andra hemtjänstmän.
Siv berättade nämligen för en socialsekreterare om hemtjänstmännens övergrepp, bland annat att de tafsade och blottade sig. Hon har uppgett för UNT att hon bad socialsekreteraren att inte föra informationen vidare. Våldtäkten hade då ännu ej ägt rum.
Övergreppen ska finnas noterade i en tjänsteanteckning hos socialtjänsten, daterad den 7 februari. Det uppger en anställd inom kommunen för UNT.
Så varför stannade larmet i tjänsteanteckningen?
Joakim Nordström, avdelningschef inom socialtjänsten, säger att han inte kan vare sig bekräfta eller dementera att det finns en sådan anteckning. Men generellt, säger han, är socialtjänsten väldigt bunden av sekretess.
– Människor berättar ofta för oss att de varit utsatta för olika brott. Men om brottet inte leder till minst ett års fängelse får vi inte bryta sekretessen, säger han.
De sexuella ofredanden som Siv utsattes för innan våldtäkten ger böter eller fängelse i högst två år.
Får ni väga in att fler riskerar att bli offer om ni inte bryter sekretessen? Som i det här fallet att gärningsmännen kommer hem till andra äldre.
– Bara om brottet ger minst ett års fängelse.
Vad tänker du om vad som skett i äldreomsorgen i Uppsala? Och att det kan finnas information om exempelvis sexbrott som ni inte kan föra vidare?
– Det är fruktansvärt det som hänt, så hade man kunnat göra något för att stoppa det hade jag tyckt att det varit jättebra. Generellt tycker jag att vi har väldigt strikta sekretessbestämmelser som förhindrar oss att stoppa brott. Vi är ett samhälle och måste jobba tillsammans för att stoppa kriminalitet, säger Joakim Nordström.
En källa inom äldreomsorgen med insyn i fallet är upprörd över att socialtjänsten inte tycks ha skickat vidare informationen.
– Det borde vara tjänstefel, säger hen.
Men frågan är juridiskt snårig. Det konstaterar Therése Fridström Montoya, docent i civilrätt på Uppsala universitet och expert på sekretess.
– Som utomstående är det lätt att bli förskräckt över att en person berättar om något sånt här och att socialtjänsten bedömer att inget kan göras, säger hon.
Men tittar man på det enskilda fallet kan det vara mycket svårt att komma förbi sekretessen. I ett sånt här fall kan den snabbaste vägen vara att övertyga personen om att få föra vidare uppgifterna, menar hon.
– Det man undrar är hur snabbt socialtjänsten gav upp försöken?
I Uppsala tillhör äldreomsorgen och socialtjänsten två olika myndigheter. Hade de tillhört samma hade det funnits en öppning att föra vidare informationen.
– I vissa fall kan sekretessen behöva brytas för att en myndighet ska kunna utföra sitt uppdrag. Om personal begår brott mot hemtjänstkunder kan man hävda att man inte kan erbjuda god vård, säger Therése Fridström Montoya.
Det borde vara tjänstefel
Anställd i äldreomsorgen om att Sivs uppgifter om övergrepp inte fördes vidare.
Det är höst 2023. Vera har fattat ett beslut. Hon måste larma kommunen om mannen från hemtjänsten som hon tycker är otäck.
Under flera månader har han varit obehagligt närgången: tvingat till sig pussar, kallat henne älskling och frågat om de inte ska flytta ihop. När mannen en dag visar sitt stånd och en tub glidmedel för Vera får hon nog. Hon ringer hemtjänstchefen och berättar om mannens agerande. Chefen lyssnar och lovar att han inte ska komma hem till henne igen.
Men efter en tid är mannen tillbaka. Och nu får inte Vera längre tag på chefen. En morgon ett halvår senare våldtas Vera av mannen, i sin egen säng.
Veras berättelse i UNT och den efterföljande granskningen får mycket stort genomslag. Kvällspressen, morgontidningar, tv och radio tar alla upp hemtjänstskandalen i Uppsala. "Denna berättelse är så fasansfull att den för alltid förändrar min syn på äldres utsatthet i Sverige", skriver exempelvis krönikören Britta Svensson i Aftonbladet. Expressen menar i en ledartext att detta är en skandal som måste få regeringen att agera.
Hur kunde detta inträffa? Vad hände med Veras larm?
När Uppsala kommun i maj 2024 ska utreda hur våldtäkten kunde ske nämns inte ens larmet. I juni skickades denna utredning in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som övervakar att kommuner sköter sin vård och omsorg. Ivo får alltså inte veta att Vera larmade.
Högst upp i dokumentet står namn på de två personer som gjort utredningen. Ett av namnen är hemtjänstchefen som tog emot larmet.
Lenita Granlund, högsta chef för äldreomsorgen, säger att förfarandet är rutin.
– Verksamhetschefen är ansvarig och går igenom händelseförloppet tillsammans med kvalitetsansvarig på kommunen, säger hon.
Har chefen alltså utrett sig själv?
– Nej det vill jag inte påstå.
Det ser ju ut så: den chef som tog emot larmet är den som förser den andra utredaren med information om vad som hänt?
På den frågan får UNT inget svar. I stället börjar Lenita Granlund berätta vad som händer senare i processen. Intervjun med henne och Rasmus Sundström, även han hög chef inom äldreomsorgen, gör vi den 19 september, efter en av de pressträffar som kommunen panikkallade till när våldtäktsskandalen rullades upp. Lenita Granlund har då inte läst utredningen, visar det sig.
Anser ni att larmet borde ha nämnts i utredningen?
– Jag vet inte, jag har inte sett den (utredningen), säger hon.
Vad tänker ni om att det inte står att Vera larmade?
– Ni är på väldig detaljnivå nu, säger Lenita Granlund.
Larmet är ju en extremt viktig detalj, som kunnat förhindra våldtäkterna?
– Det är Ivo som bestämmer om utredningen är korrekt eller inte.
Men Ivo får ju inte veta att det ens fanns ett larm?
– Att det fanns ett larm framgår i den fördjupade utredning som vi ska skicka in nu i oktober. Då får ju Ivo veta.
Men den utredningen tog ju du beslut om att göra först efter UNT:s granskning?
– Jag tänker att vi får gå tillbaka och titta på det här, säger Lenita Granlund, innan kommunens presschef Jenny Engdahl Westbratt avbryter intervjun.
– Ni har ju en massa frågor, kan ni inte skicka frågorna så säkrar vi upp att det blir rätt svar, säger presschefen.
När UNT senare skickar in uppföljande och mer detaljerade frågor svarar Rasmus Sundström skriftligt via kommunens pressavdelning endast: "Arbetet med att trygga och säkra hemtjänsten pågår fortsatt."
Enligt initierade uppgifter till UNT inifrån verksamheten fanns det en eller flera personer inom hemtjänsten som kände till övergreppen mot Siv. Huruvida denna information fördes vidare till någon chef är dock oklart.
Frågan är om alla anställda vet när och hur de ska slå larm om missförhållanden? UNT har bett att få ställa frågor till Lenita Granlund och Rasmus Sundström om bland annat detta, men de meddelar via kommunens pressavdelning att de inte har tid för intervju.
I en tidigare intervju har dock Lenita Granlund sagt så här: "Vi ska titta på hur våra rutiner följts och vi måste se till att alla känner till rutinerna."
Efter veckor av ångest och skam bryter Vera en dag i våras ihop. Den 14 maj är en biståndshandläggare på hembesök och frågar hur nöjd hon är med hemtjänsten. Det brister för Vera, som berättar om våldtäkten och vem den skyldige är. Handläggaren för genast vidare informationen till ansvariga. En polisanmälan görs.
Den misstänkte mannen förblir dock kvar i tjänst. Veras barnbarn Kajsa ringer ett par dagar senare till hemtjänstchefen för att försäkra sig om att mannen tagits ur tjänst. Kajsa har berättat att chefen då svarade att mannen inte längre kommer hem till hennes mormor, men att han fortfarande jobbar i väntan på besked från HR (personalavdelningen).
Först den 17 maj blir mannen avstängd, visar dokument som UNT begärt ut. Att han under ett par dagar arbetade som vanligt med hemtjänstbesök hos äldre bekräftas av en person i hemtjänstverksamheten.
Varför lät kommunen en våldtäktsmisstänkt man fortsätta gå hem till äldre? Den frågan förblir obesvarad tills vidare, eftersom de ansvariga avböjt en intervju.
"Det är skrämmande att de styrande partierna i Uppsala kommun verkar vilja begrava sanningen", rasade Sverigedemokraternas Kent Kumpula nyligen.
Han är en av många som efterlyser en extern granskning av hela äldreomsorgen i Uppsala. Den fördjupade utredning av Veras fall som ska presenteras inom kort görs av kommunens egna tjänstemän. De styrande partierna har avvisat en extern granskning.
Varför vågar man inte göra en extern kontroll? Var är det man inte vill ska komma fram?
Tidigare chef i äldreomsorgen
Den politiska oppositionen är enig i kritiken. "Vi vill se en oberoende extern utredning där det görs en genomlysning av organisation, rutiner, kultur samt ledning och styrning", har exempelvis Centerpartiets Ehsan Nasari sagt.
Fackförbundet Kommunal vill se en "oberoende haverikommission". "Medborgarna har rätt att få veta vad som har hänt. Det är oetiskt att utreda sig själv och hör inte till Sverige 2024 utan till Östtyskland", har Walter Palestro, ordförande i Kommunal i Uppsala, sagt till UNT.
Kritikerna får stöd av källor med insyn i äldreförvaltningen. En tidigare chef menar att hela äldreomsorgen i Uppsala präglas av tystnadskultur.
– Varför vågar man inte göra en extern kontroll? Var är det man vill inte ska komma fram? undrar hon.
En person med ansvarig ställning inom hemtjänsten förstår inte heller vad kommunen är så rädd för.
– Om kommunen verkligen vill vara lärande och självkritisk förstår jag inte varför man undviker en extern granskning. Ingen verksamhet är perfekt, men om man inte pratar om det som inte fungerar, till exempel varför man desperat-anställer folk till hemtjänsten utan kontroll, då kommer man aldrig att få det att fungera.
Sex veckor har gått sedan Vera berättade om våldtäkten i UNT och allt brakade loss.
Tobias Smedberg (V), som i egenskap av ordförande för äldrenämnden bär det yttersta ansvaret för Uppsalas äldreomsorg, konstaterar att det varit väldigt intensiva veckor.
– Jag känner en stor ilska mot de som begått dessa handlingar, säger han.
Tobias Smedberg vill lyfta fram att ansvaret för en våldtäkt ytterst ligger på den som begått den.
Men sex personer är avstängda från Nybys hemtjänst för olika övergrepp eller tidigare sexbrottsdomar. Vem har ansvaret för att det kunnat bli så?
– Ansvaret ligger på deras axlar. Sedan har vi i nämnden ansvar för att se vad som inte fungerat och vad vi måste göra mycket bättre. Vi har nu sett att vi bland annat varit naiva när det gäller rekryteringar.
Men förtroendet kan ju vara kopplat till dig eller höga äldrechefer. Behöver någon avgå för att förtroendet ska återupprättas?
– Nej, det tror jag inte. Jag har förtroende för vår förvaltning. Men till sist är det ju väljarna som avgör.
Vera och Siv heter egentligen något annat. De tre män som pekats ut som skyldiga till sexbrotten i Nyby nekar.