Så firar du valborg i Uppsala – den ultimata guiden

Så firar du valborg i Uppsala – den ultimata guiden

Uppsala
Lästid cirka 5 min

Äntligen valborg! Är minnena från tidigare år härliga men suddiga? Eller är du nybörjare? 
Ingen fara: Här är din guide till totalborg i Uppsala.

Valborg, en karnevalsliknande vårfest sista dagen i april? Nej, det var länge sedan. Nu för tiden pågår partyt i många dagar. 

Redan i lördags sparkade festen i gång på klassiska rock- och popnationen Kalmar med en rad heta bandbokningar. Och på Norrlands paketeras allt som Festivalborg, med start i söndags, den 27:e april. 

På andra nationer korkas det upp på Skvalborg den 28:e. Därefter fortsätter det med Kvalborg den 29:e, innan vi är framme vid heldagsfesten på Valborgs egen dag, den sista april. 

undefined
Forsfestivalen pågår flera dagar före valborg. Här Axel Hallander, Axel Algeroth, Edward Glöckner, Max Andersson och Vilgot Samuelsson 2024.

Förresten, festen har ju pågått längre än så. För vid Ångströmslaboratoriet hölls Forsfestivalen, uppladdningen inför forsränningen nedför Fyrisån, från den 19:e april med klimax i helgen som gick. Festivalområdet är en orgie av frigolit, silvertejp, färg, öl, mat och musik.

Här byggs nämligen de över 120 flottar som ska utmana Fyrisåns fors. 

undefined
Morgonen börjar med champagnefrukost, som här 2024.

Valborgsmorgon

Men så till den stora yran, när över hundratusen människor förvandlar Uppsala till ett vår- och alkoholrusigt folkhav, där det smått unika inträffar att alla åldrar festar loss tillsammans ute på stan: barnfamiljer, studenter, tonåringar och äldre.

För att orka hela dagen är det ju en stadig champagnefrukost som gäller, ibland kallad grötfrukost. Vindruvor, brieost och kallskuret pimpar frukostbordet eller filten. För i studentkvarteren brukar picknickfiltarna vara framme på innergårdarna redan nu.

undefined
Forsränningen fyller 50 år i år.

10.00 Forsränning

Forsränningen är barnfamiljernas tidiga höjdpunkt. Startskottet går klockan tio vid Eddaspången söder om Luthagsesplanaden. Målgång sker efter Islandsfallet – om flotten har hållit så långt. 

Den som vill se något vid Kvarnfallet vid Dombron eller Islandsfallet ska vara ute i god tid och småbarnsföräldrar bör förbereda sina axlar på ett par utmanade timmar av barnbärande. Här är trängsel en lika säker ingrediens som kapsejsade flytetyg och försäljare av heliumballonger.

undefined
Första flotten ut det här året bemannades bland annat av Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt och prorektor Coco Norén, till höger.

I år är det dessutom 50-årsjubileum för festen i Uppsalas fors. Det som började 1975 med en galen idé som två studentkompisar kläckte, att paddla kanot nerför Fyrisån, har nu blivit en folkfest med över 400 forsrännare och tiotusentals i publiken. 

undefined
Picknick med skumpa mitt på dan hör till det man får göra under sista april i Uppsala.

12.00 -15.00 Sillunch och parkchill i massformat

Dagen är lång och det är dags att fylla på depåerna. En klassisk valborgslunch består ju av sill och potatis – och så nubbe. Sitt ute i parkerna eller kanske hemma i någons trädgård. Och glöm inte: sjung! På den utsålda sillunchen på UKK presenteras vinnaren i UNT:s snapsvisetävling klockan 12. 

undefined
Hänget i Ekoparken har blivit en modern klassiker på sista april.

Stora studentskaror söker sig vid det här laget mot jättehänget i Ekonomikumparken, ett gigantiskt gruppchill till vårens ära. Ta gärna med en egen soffgrupp. Du kommer att bli avundsjuk på de där andra dårfinkarna som garanterat gjort det.

undefined
Valborgsfirande i Uppsala 2018. Sillunch i Stadsparken med Annica Estin, Anna Estin, Fredrik Nerén, Anders Öst, Annika Londono, Christian Wisén, Margareta Stillberg och Åsa Roheden.

 

undefined
24043 Ekoparken, ekonomikum, valborg, sista april, folk, fest Foto: Adam Wrafter

Nu närmar vi oss vad många skulle säga är partyts topp, runt klockan 15.

Nu för tiden är champagnegaloppen på nationer som Stockholms och S-nerikes redan i gång sedan ett par timmar. Där flödar skumpan ohämmat till tunga basgångar över de lyckliga studenter som kommit över en biljett. "Peak-liv", kallade UNT:s reporter den extatiska känslan på Östgöta nations galopp i fjol.

undefined
Champagnegaloppen är för många toppen på partyt, här på ÖG 2024.

Även krogarna utanför studentvärlden är nu i full gång. Exempelvis lovar Birger Jarl årets bästa fest och ett "sinnesjukt event" med dagsklubb och bad i konfetti och champagne.

undefined
Vitsippsbacken 2024. Traditionen har fått nytt liv sedan OD flyttade till Carolinatrappan från Universitetshuset.

15.00 Mösspåtagning och manskörssång

Medan partyna i Ekoparken och på champagnegalopper rasar som bäst är det Carolinabacken som gäller för den mer städade publiken. På balkongen hälsar Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt våren välkommen prick klockan 15 genom att vifta med studentmössan. 

undefined
Anna-Greta Sundström, Ann-Christine Sundström, Manuel Marin med dottern Margarita, 4 mån, Madeleen Rönnberg och Christer Sundström firar valborg 2024.

Synen från balkongen har fått namnet Vitsippsbacken, för alla vittäckta hjässor som sticker upp nedanför. Men ska namnet inte gå ur tiden gäller det att folk tar med sig studentmössan. Annars kan det bli Gråskalan av allt istället. Inte lika vårligt, oförstört och fint...

Under rektor står manskören Orphei drängar redo på Carolinatrappan för att sjunga vårsånger när mössan satts på plats. Platsen är perfekt. Just intill står sångarprinsen Gustav staty, hertig av Uppland och den som skrivit både Studentstången och "Glad så som fågeln i morgonstunden". Och i Slottsbacken står Glunten och magistern och sjunger: "Du talar som en häst, Uppsala är bäst /.../ maken till den sta'n, finns ej, ta' mig fan". Om nu någon skulle råka säga att sista april i Lund också är rätt kul.

undefined

Solen flödar, champagnen flödar, kärleken flödar. Känslan är: peak-liv. Berusa er, diktade Baudelaire på 1800-talet. Det var det här han tänkte på.

UNT från Östgöta nation 2024

16.00 och framåt

Här någonstans skiljs agnarna från vetet. De som har kört för hårt stupar, förhoppningsvis hemma – men de som har planerat bra har nu ork att njuta av oordningen, kanske vila en stund och sedan vara redo för en grillkväll, en middag med vänner, en fest på nationen – eller till och med en bal på Slottet.

undefined
Så här kan man också njuta sin valborg i Uppsala.

För på Uppsala slott har universitetets kör Allmänna sången traditionsenligt sin valborgsbal. Klockan 21 kommer festfolket ut i sina högtidskläder när kören sjunger vårsånger vid Gunillaklockan, direkt i radio. 

undefined
Klockan 21 sjunger Allmänna sången vårsånger vid Gunillaklockan uppe vid Slottet.

Nu är det vår, och därmed heller inte mörkt förrän nu. Det är också vid nio majbrasorna tänds. Även den klassiska i Gamla Uppsala, som efter många turer fick polisens tillstånd. 

Sen har vintern definitivt rasat ut. Och vaknar du glad så som fågeln på första maj så fortsätter firandet då med. På flera nationer hålls Majmiddag för unga och gamla medlemmar.

undefined
Så här såg det ut i Gamlis 2017.

Orkar du allt har du klarat en Uppsaliensisk totalborg. Misslyckas du och det blir en katastrofalborg är det valborg nästa år igen.  

undefined
Dagen efter. Så här såg det ut i Ekonomikumparken 2022. Uppsalas föreningar tjänar en hacka på att städa.

Valborg – en historia

Vårfirandet på valborgsdagen den sista april är en gammal tradition. Under tidigt 1800-tal började studenterna i Uppsala under kvällen den 30 april att gå upp till Slottsbacken för att se på slättens flammande kasar. 

Belägg finns för att sången ”Våren är kommen” framfördes intill slottet år 1823. Traditionen växte till sig med leven för kungen och fosterlandet och med tal till våren.

I slutet av 1800-talet tågade studentkåren upp och studentkårens vice ordförande höll vårtal. Talet har sänts i radio sedan 1926 med enda undantaget 1951. 

Sedan 1971 är det curator curatorum, ordförande för studentnationernas samarbetsorgan Kuratorskonventet, som håller talet i samband med Allmänna sångens framträdande vid Gunillaklockan vid 21.

När det gäller mösspåtagningen nöjde man sig vid 1900-talets början första gången efter vintern sätta på sig den vita studentmössan på morgonen den 30 april. Med tiden utvecklades seden att samlas på Drottninggatan och inte ta på sig den förrän klockan 15. Man drog sig med tiden allt längre upp mot biblioteket. Under 50-talet fick dåvarande rektor Torgny Segerstedt idén att höja sin mössa som ett starttecken. Och så hälsar universitetets rektor än i dag våren välkommen för folkmassan nedanför.

Sedan 2016 sjunger OD på trappan nedanför efteråt.

1975 tillkom forsrännningen, som Uppsala teknolog- och naturvetarkår arrangerar. 

Samma år ska också den så populära champagnegaloppen tillkommit, startad av två studenter på Stockholms nation.