På staketet utanför Hessle gård har övervakningskameror monterats upp. Huvudbyggnaden vilar på en höjd omgiven av välvårdade gräsmattor. Det står några hantverksbilar utanför grinden men inte en människa syns till. Allt är tyst och fridfullt.
UNT ringer på en klocka vid grinden. "Ja, jag kan komma och höra vad ni vill", svarar efter en stund en man i högtalaren. En av gårdens anställda kommer ned och presenterar sig som en slags gårdskarl. Vi frågar efter ägaren.
– Jag kan inte berätta om han är hemma eller inte. Vill ni skriva något är det bättre att komma hit på våren eller sommaren när det blommar. Han bryr sig mycket om hur det ser ut på ägorna.
– Ni kan skicka ett mejl till mig så kan jag höra om ägaren vill medverka i en intervju, säger mannen innan han går tillbaka upp mot huvudbyggnaden.
Vi blir stående utanför grindarna när några av de hantverkare som är inne och jobbar på godset dyker upp. Hantverkarna får veta vem vi söker och en av dem säger:
– Han är inte där. Men jag vill inte säga något mer och jag vet inte om jag får säga något.
En gård med anor
Hessle gård ligger strax bortanför Örsundsbro, och själva marken har sitt ursprung så långt tillbaka som 1400-talet. Genom århundraden har godset och dess fastigheter haft flera prominenta ägare, från kung Gustav II Adolf själv till den beryktade Kakelugnsmördaren – bankiren som på 1960-talet mördade en tandläkare och gömde liket i olika kakelugnar i Stockholm.
Fram till för några år sedan ägdes godset av finansmannen Peter Gyllenhammar. Under hans tid hade ännu inget omfattande staket, än mindre övervakningskameror, satts upp kring ägorna. Av tradition hade stora delar av ägorna varit öppna, och för de närmast boende var godsets marker ett promenadställe.
Det blev en stor förändring när den nya ägaren tog över. Bland det första han gjorde var att bygga ett stängsel runt ägorna.
Granne
Det lilla samhället runtomkring är inte särskilt stort. Antalet invånare är idag under ett hundratal, och bland de permanenta boende har de flesta koll på varandra. Bara ett hus pratas det lite mer om: det stora godset, numera omringat av höga staket och säkerhetskameror, och den hemlighetsfulle nye ägaren.
Ryktet går
– Gyllenhammar hade inget emot att man tog en promenad på gården och var väldigt enkel att prata med, berättar en granne med hus i närheten.
Men år 2018 sålde Peter Gyllenhammar Hessle gård för 33 miljoner kronor. Godset hade förvärvats av en utländsk köpare.
– Det blev en stor förändring när den nya ägaren tog över. Bland det första han gjorde var att bygga ett stängsel runt ägorna, säger en närboende.
Hessle gårds nye ägare beskrivs av sina grannar som "extremt anonym". Vad han riktigt gör vet ingen – på bygden går det rykten om oljepengar, privatplan och nattlig skytteltrafik till och från Arlanda flygplats. Det kan gå ett kvartal innan han syns till, då bakom ratten på någon av hans dyra bilar.
– Jag har bara pratat med honom en enda gång, då var han ute och gick med hunden, en schäfer. Han var trevlig, sa att han trivs här, att det är hans sommarhus, berättar en granne.
– Han verkar inte ordna fester, man hör ingenting av sånt från huset. Trots att det är superfina omgivningar här ser man aldrig honom gå på hundpromenader i trakten. Gyllenhammar har berättat för mig att den nya ägaren sa när han köpte Hessle gård att det var viktigt att hans hund skulle trivas här.
Snacket på byn går. Kanske mest av allt pratas det om det konstanta arbete som utförs på herrgården. När fastigheten bara ett år efter köpet åter läggs ut till försäljning har värderingen plötsligt stigit – och det rejält. Den nyblivne ägaren vill nu ha 95 miljoner för godset. Bland de nya inslagen finns bland annat spa och en jazzklubb.
Jag har jobbat i 26 år och har aldrig sett något liknande. Köket är specialbeställt från London, bara spisen kostade 500 000 kronor.
Peter Eriksén, 2019
Ansvarig mäklare
Men ingen nappar på mäklarannonsen. Under åren som kommer ska huset ligga ute till försäljning flera gånger – senast sommaren 2022, då med ett utgångspris på 119 miljoner kronor.
I samband med ett av försäljningsförsöken berättar den då ansvarige mäklaren Peter Eriksén för UNT:
– Jag har jobbat i 26 år och har aldrig sett något liknande. Köket är specialbeställt från London, bara spisen kostade 500 000 kronor. Svenskt Tenn har inrett hela huset och alla sidobyggnader. Inför fotograferingen kom två lastbilar fulla med blommor. Det är makalöst.
Frisörsalong och whiskyflaskor
Vaylet Pettersson bor precis intill Hessle gård, och är en av få i området som faktiskt har besökt herrgården under de senaste åren. Inbjudan kom från ägaren själv.
– Han ville visa upp vad han hade gjort efter renoveringarna. Det är väldigt stilrent där inne. Han var mycket trevlig och bjöd på champagne och vin.
Han berättade för mig att han köpt stället till en av sina hundar.
Vaylet Pettersson
Granne
Det senaste som grannen visade upp fanns i en av husets ekonomibyggnader.
– Den hade han gjort om till frisörsalong, full av whiskyflaskor på väggarna, berättar hon.
Vet du vad han jobbar med?
– Folk i trakten brukar fråga mig det. Jag säger som det är: jag vet inte.
Nej, vad den hemlighetsfulle ägaren sysslar med, och vad som förde honom till en herrgård utanför Örsundsbro, förblir oklart. Men grannen Vaylet Pettersson har möjligtvis en ledtråd:
– Han berättade för mig att han köpte stället till en av sina hundar.
Är han ofta ute och går med hundarna?
– De dyker ju upp här ibland.
Hon gestikulerar mot den ingärdade gården, och tillägger med ett snett leende:
– Fast då har han ju anställda som rastar dem.
Den gåtfulle miljonären
För att få intervjua ägaren till Hessle gård skickar UNT enligt överenskommelsen med gårdskarlen på andra sidan grinden ett mejl. Svaret blir att tidningen ska få ett besked.
Under tiden vänder vi oss till offentliga källor – men där finns förvånansvärt lite att läsa om den renoveringsglade ägaren till Hessle gård.
Dokument hos Lantmäteriet visar att han heter Nasser Hadadi. Ett samtal till Skatteverket avslöjar att han är 46 år, fransk medborgare och att han saknar skatteregistrerad inkomst i Sverige.
Fram till 2020 titulerades han som stabschef och exekutiv direktör vid Nekton Group, ett investeringsbolag inom energisektorn, men den sidan är idag borta. I övrigt finns på nätet ytterst knapphändig information.
Ett besked om huruvida det blir en intervju kommer aldrig. En månad efter besöket vid godset kontaktar UNT på nytt en av de anställda. Han svarar kryptiskt:
– Vi får se. Han kan ringa er imorgon eller om någon månad. Mer kan jag inte säga.
Tidningen fortsätter att hoppas på det samtalet.