Familjens husdröm blev en mardröm

Familjens husdröm blev en mardröm

Karlholmsbruk
Lästid cirka 12 min

Familjerna drömde om nybyggda hus vid havet i Karlholm strand. Men problemen staplades på hög och i stället tvingades de bo på hotell, i båtgarage och hemma hos släktingar. Nu har de hamnat i en tvist med entreprenören.

Utsikten mot Bottenhavet från de stora gavelfönstren och den egna bryggan är inget annat än enastående. Men lika vacker är inte framsidan av huset där frigolit, byggavfall och jordhögar trängs framför dörren. Ett antal meter bort höjer sig den stora avfallsdeponin.

Karlholm strand i Tierps kommun beskrivs som ett projekt där det framtida målet är 1 000 bostäder varav 130 ska ligga i direkt anslutning till havet, men inget slutdatum finns för planerna.

undefined
När familjen Nilsson ett halvår försent flyttade in i det nybyggda parhuset vid havet strulade både el och avlopp. Nu har de hamnat i en tvist med byggherren.

Fram till i dag har runt ett tiotal bostäder i form av radhus, fristående villor och parhus byggts i området.

– Man undrar när utvecklingen här ska ta fart ordentligt. Företagen som säljer tomterna intill har gått i konkurs och allt verkar väldigt oklart, säger Mikael Nilsson, som tillsammans med sin familj köpt ett av de nya parhusen vid havsbandet.

För två år sedan bestämde sig han och familjen att flytta norröver. De ställde in siktet på ett område med nybyggaranda vid Karlholm strand, där arvet från bruksindustrin lever kvar. Tidigare pågick här industriverksamhet i form av bland annat träförädling fram till 2012.

Tanken är att landsdelen ska bli lite av ett norduppländskt Hammarby sjöstad, en egen oas med bostäder vid vattnet.

– Det var framför allt havet, fisket, naturen runt omkring och ett helt nybyggt hus som lockade, säger Mikael Nilsson.

undefined
Familjen drömde om ett hus vid havet, men allt blev inte som det var tänkt. Nu vill Mikael Nilsson uppmana andra som ska köpa hus från grunden att vara vaksamma med vilket företag de anlitar.

I samband med att de tittade på hus vid Karlholm strand träffade familjen entreprenören Johan von Holst som företräder företagen Infrastark, Dala Nyproduktion och Havsblicken. 

Han hade planer på 100 bostäder, men fram till i dag har Johan von Holsts företag endast byggt två parhus i området. 

Familjen Nilsson tyckte mycket om upplägget med tomter i området där bostäder skulle byggas. De bestämde sig för att köpa ett enplanshus med garage för 4,7 miljoner kronor av byggentreprenören.

– Det lät jättebra och Johan von Holst verkade seriös med storslagna planer för området. Men tyvärr var det mest bara prat och det fick vi bittert erfara lite senare.

undefined
Sanna och Mikael Nilsson fick till sist flytta in i drömhuset – ett halvår försent.

I köpekontraktet står att familjen skulle flytta in i maj förra året och därför sålde de villan i Lindbacken utanför Uppsala i god tid. Men det visade sig att huset i Karlholm strand inte var färdigbyggt. Det blev en försening på över ett halvår, något som orsakade stora problem för hela familjen.

De fick bland annat ta in på hotell – två vuxna och två barn bodde i ett rum i två månader. En kostnad som parterna fortfarande tvistar om.

Därefter flyttade familjen till Falun där Mikaels föräldrar bor. Där bodde de under en månad och pendlade till jobb och skola i Uppsala och Karlholm. Sedan hyrde de en stuga i Hållnäs (tre mil från Karlholm) fram till oktober 2023.

– Vi fick aldrig några klara besked, utan inflyttningsdatumet sköts upp hela tiden av olika orsaker. Det blev väldigt rörigt att bo i ett rum på hotellet och dessutom ekonomisk osäkert. Att pendla med barnen till skolorna i Karlholm från Falun höll inte heller. Det var en otroligt stressig situation, säger Sanna Nilsson.

undefined
Under en period pendlade familjen mellan Mikaels föräldrar i Falun och barnens skolor i Karlholm.

Nästan ett halvår för sent, i oktober, var slutbesiktningen klar och de kunde äntligen flytta in i sitt nya drömhus vid havet. 

Men bara efter någon dag började avloppet strula. Det visade sig inte vara påkopplat, utan ledde till radon-avfuktaren och rakt ut i marken. Inte heller fanns det riktig elektricitet utan endast så kallad bygg-el, alltså tillfällig el under byggtiden.

– Vi vågade inte lämna huset eftersom elen kom och gick hela tiden. Därför behövde vi vara beredda att ringa en rörmokare om elen var borta länge. Värmepumpen, som går på el, kan sluta funka och då blir hela huset lika kallt som det är ute. Dessutom kan golvvärmen slås ut och förstöras, säger Mikael Nilsson.

undefined
"Pumpanläggningen drivs fortfarande bara av bygg-el och ligger på mark som von Holst inte äger. Jag är orolig för vad som händer den dagen elen försvinner", säger Mikael Nilsson.

För Johan von Holst är bygget i Karlholm Strand det första där han jobbar direkt mot enskilda privatkunder. Tidigare har han arbetat i större byggprojekt.

När det gäller husköparna anser han att kommunikationen skulle kunna ha varit bättre, men att köparna har fått vad de betalat för. 

– Mikael Nilsson var den första kunden och vi som företag ville tillmötesgå honom i så stor utsträckning som möjligt. Han skulle vara ambassadör och jag tycker att vi gjorde ett generöst upplägg för honom med stora rabatter.

undefined
Johan von Holst känner inte igen sig i den kritik som riktas mot hans företag.

Hur ser du på Mikael Nilssons kritik om försenad inflytt, ingen el, felkopplat avlopp och andra stora brister?

– Kritiken är felaktig och överdriven. De fick inte tillträde vid utsatt datum, men det var inga större fel ändå på husen. Vi var överens om senare inflyttning och att jag var tillgänglig för att rätta till felen om det uppstod sådana. Avloppet var ett byggfel som åtgärdades inom 48 timmar.

Varför har familjen Nilsson inte haft ordentlig el?

– De har haft fungerande el och inga större avbrott. Anledningen att det bara var bygg-el var att det strulade med Vattenfall som hade svårt att hitta GPS-koordinaterna ute vid Karlholm strand. 

Nu har ett av Johan von Holst företag och familjen Nilsson en pågående tvist, där de kräver varandra på hundratusentals kronor. Familjen anser att företaget är skyldig dem över 200 000 kronor för kontraktsbrott och skadestånd, och har kontaktat en jurist.

– Jag vill bara att det ska lösas och att vi ska få våra pengar för alla fel och allt bekymmer som vi har fått utstå. Dessutom har det kostat massor av pengar för oss att behöva anlita en advokat, säger Mikael Nilsson.

undefined

"Jag spydde på jobbet en gång på grund av all stress med byggstrulet"

Sanna Nilsson

Johan von Holst medger att familjen Nilsson kan ha rätt till en viss ersättning på grund av förseningarna, men att de kräver för mycket.

– Mitt företag vill ha betalt för det som står i kontraktet, men de har rätt till ett visst vite eller ersättning för utlägg. De vill dra av mer än vad som är skäligt, enligt köpeavtalet. Jag tror ändå att vi kan lösa detta och komma överens innan det går till domstol, säger Johan von Holst.

Men familjen Nilsson är inte de enda köpare som är missnöjda och upplevt problem. Även en av deras grannar har en tvist med byggentreprenören och dennes företag. De tecknar en liknande bild med oro och problem kring målningsarbete, golvvärmen, ventilations-, värme- och vattenarbeten.

– Vi har fått lösa allt detta själva med bland annat rörmokare, säger grannen.

Det mest anmärkningsvärda är nog ändå hur lång tid det tog innan de slutligen fick flytta in i huset. 

– Vi skulle ha flyttat in i december 2023. Precis när vi skulle göra det började bottenplattan till huset att gjutas. Man kan säga att det varit rena cirkusen här. 

Grannarna vill vara anonyma så länge deras tvisteförhandlingar pågår, men berättar att de fick flytta till ett båtgarage, som delvis gjorts om till en lägenhet, under byggtiden. Nu, cirka ett år efter planerad inflyttning, bor de slutligen i sitt hus. 

– Även om vi når en förlikning så är det flera arbeten som gjorts som vi måste göra om. Målningen är så bristfällig att jag måste måla om hela kåken själv igen.

De förklarar att de håller inne med pengarna och betalar när saker och ting blir klart med huset och förlikningsfrågan är löst.

– Det är en säkerhetsfråga för oss, säger grannen.

undefined
I Karlholm strand ska industriarvet blandas med det natur- och havsnära. I flera av de tidigare industrilokalerna, som renoverats, har företag flyttat in.

Johan von Holst bekräftar att det även finns en tvist med grannarna och parterna skyller på varandra om orsaken till bråket.

– Vi var överens om att det skulle ta lite längre tid innan bygget var klart och att inflyttning inte skulle ske i december 2023. Köparna håller ändå inne pengar och detta drabbar mig hårt ekonomiskt.

Varför försenades inflyttningen med nästan ett år?

– Eftersom familjen Nilsson hus blev försenat kunde grannes bottenplatta först gjutas precis innan jul. Därmed visste alla inblandade att huset skulle stå klart först mot slutet av sommaren 2024.

Johan von Holst anser även i detta fall att köparen begär för mycket.

– De har underlåtit sig att betala runt 800 000 kronor. Vi tycker det är skäligt att vi får dessa pengar med undantag för en del saker som motsvarar några tiotusen kronor, säger Johan von Holst.

undefined
"Jag vill bara att det ska lösas och att vi ska få våra pengar för alla fel och allt bekymmer som vi har fått utstå", säger Mikael Nilsson, här intill frun Sanna.

Försenad inflytt, byggstrul och inte veta var man ska bo har påverkat familjen Nilsson och dess grannar starkt.

– Det har varit jättejobbigt och en orolig tid. Även för barnen när vi flyttat runt så mycket. Stressen över alla problem med huset gjorde att jag kräktes på jobbet en dag, säger Sanna Nilsson.

Enligt Mikael Nilsson och grannen blev husen inte heller byggda enligt ritningarna utan hade bland annat ett spegelvänt kök, felaktig vägg, billigare material, inget fungerande fiber för internet och andra felaktigheter.

– Vi fick inget gehör alls när vi påtalade det här för Johan von Holst. Han var omständlig och gav inga raka besked. 

undefined
Från köket kan man se havet och egna bryggan. Familjen Nilsson tycker att området har potential och hoppas få fler grannar framöver.

Men byggentreprenören själv håller inte med om kritiken.

– Vi har haft ritningar som fungerat och jag känner inte igen att det har varit strul med det. Dessutom har de fått otroligt exklusivt material och det har inte varit några problem alls med interiören. Det är alltid tråkigt om kunden inte är nöjd, men vi har levererat en väldigt förmånlig produkt, säger Johan von Holst.

Ett stort bekymmer enligt Mikael Nilsson och grannarna är att inga garage har byggts. 

I kontraktet står det att köparen ska betala ytterligare 100 000 kronor när köparen får sitt garage eller carport. Men von Holst företag varken äger eller har servitut på marken där detta skulle byggas.

– Nu har det gått 1,5 år sedan vi skulle flyttat in och garaget är ännu inte på plats. Det är en oskäligt lång tid, menar Mikael Nilsson.

undefined
Något garage har ännu inte byggts, och den andra halvan av familjen Nilssons parhus står fortfarande tomt och osålt.

Johan von Holst anser inte att hans bolag har lovat något som de inte hållit när det gäller garagedelen.

– I dagsläget äger vi inte den marken, men vi jobbar på att lösa ett markköp för att kunna bygga ett garage. Men det finns inget slutdatum för detta.

Men ska kunden betala för ett garage som inte ens finns?

– I kontraktet står att en extra summa ska betalas för garaget. Kunden har inte betalat för något garage och kan inte kräva att få ett sådant, säger han.

Nu vill familjen Nilsson varna andra som funderar på att köpa ett nybyggt hus.

– Det är viktigt att ha försäkringar, även för tomten, den ingår inte i generella försäkringar. Dessutom är det viktigt att ha dokumenterat och ordentligt skrivna kontrakt, riktiga ritningar och så klart att kolla upp företaget som säljer husen så att de är seriösa, säger Mikael Nilsson.

Varför hade ni inte de här bitarna klara?

– Bra fråga, det ångrar jag nu efteråt. Jag brukar inte vara lättlurad men jag gick på allt han sa och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att bygga ett hus. Men man måste nog vara extra noggrann när man anlitar en oerfaren aktör.

undefined
Familjen Nilsson ser ändå stor potential i Karlholm strand, även om de upplevt stora problem med sitt eget husbygge.

UNT har även varit i kontakt med anställda och företagare som arbetat åt Johan von Holst företag. 

Flera av dem beskriver en rörig och svår arbetssituation utan riktiga ritningar att utgå ifrån och uteblivna betalningar. Grävmaskinisten Kjell Mattsson är en av flera företagare och anställda som har eller haft ekonomiska krav på Johan von Holst.

– Det var kaosartat. Jag försökte att göra ett bra jobb där eftersom jag tyckte synd om de som köpt hus av honom, men till slut fungerade det inte. Han la sig i allt utan att ha rätt kompetens om bygge av hus. Det blev ohållbart, säger Kjell Matsson.

Han har grävt grunden till ett av husen vid Karlholm strand och har även gjort jobb till Mikael Nilsson hus.

– Det skulle finnas avlopp hos den familjen men det var igenproppat och fungerade inte så jag tvingades att gräva ett nytt avlopp där. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Det var ingen ordning alls med von Holsts hus.

Von Holst medger att det funnits problem med sena betalningar till företagare och anställda, men att man nu börjat komma i mål med detta.

undefined
Bredvid familjen Nilssons hus gapar husgrunderna öde. "Jag tror företaget som skulle bygga hus här gick i konkurs", säger Mikael Nilsson.

När UNT började granska byggentreprenören i oktober var skulderna på runt 500 000 kronor. I dag saknar han registrerade skulder hos Kronofogdemyndigheten.

Johan von Holst vill inte kommentera skulderna och menar att de hör till det förgångna.

En tidigare anställd hantverkare i von Holst bolag beskriver sin arbetssituation som kaotisk.

– Jag sa upp mig till slut. Det gick inte att vara kvar. Det var alltid tjafs om pengar och jag jobbade helt oförsäkrad. Det går inte att utföra ett proffsigt arbete när arbetsmiljöregler och andra viktiga bestämmelser sätts helt ur spel, säger hantverkaren som inte vill ha med sitt namn.

Han ska inte heller ha fått betalt som utlovat och har nu tagit hjälp av fackförbundet Byggnads för att kräva sin ersättning, som bland annat handlar om avsättningen för pension.

– Han har fått sin fulla lön och det var rätt bra betalt. Jag känner inte igen mig i kritiken, säger Johan von Holst.

Men de problem med arbetsmiljön som hantverkaren beskriver bekräftas i ett beslut hos Arbetsmiljöverket (AMV).

Där noterar myndighetens inspektörer att det saknades fallskydd för personer som arbetade med snickeriarbeten på hustaken. Myndigheten har krävt von Holsts bolag på 41 400 kronor i sanktionsavgift för detta.

Vid samma tillfälle upptäcktes att det saknades en arbetsmiljöplan, något som innebar en sanktionsavgift på 10 000 kronor. Johan von Holst hävdar att en arbetsmiljöplan finns som inte visats upp för AMV vid inspektionen.

– I det här projektet hade en fråga fallit mellan stolarna hos företaget. Material till att bygga fallskydd var utkört en vecka innan AMV:s besök. Det hade varit bättre att få upp det direkt, förklarar Johan von Holst.

undefined
Det havsnära boendet med egen brygga lockade familjen Nilsson, som flyttat från Lindbacken i Uppsala.

Trots köparnas, andra företagares och före detta anställdas hårda kritik ser Johan von Holst positivt på projektets framtid.

– På sätt och vis har vi redan gått i mål med det här projektet, visserligen fattas det en miljon kronor som kunderna inte har betalt, men vi hoppas lösa den biten inom kort, säger han.

Så här i efterhand, är det något du skulle ha gjort annorlunda?

– Vi har haft otur med förändrade resurser och skulle jag ha gjort något annorlunda skulle jag ha varit tydligare med kommunikationen gentemot kunder. Jag tror flera missförstånd hade kunnat undvikas på det sättet.

Trots allt som hänt är familjen Nilsson optimistisk när det gäller området som helhet.

– Vi har inget emot Karlholm strand och vi tror att det kommer bli bra här. Det skulle vara kul med fler grannar, säger Sanna Nilsson.