"Vindkraft är det perfekta slagträet"

Hållnäs
Lästid cirka 5 min

En 350 meter hög vindkraftpark kan bli verklighet utanför vackra Hållnäskusten. Planer som väcker heta känslor och virvlar upp proteststormar. "Det är bara skit med vindkraft", säger Robert Norling. Men frågan är om alla andra bybor håller med honom?

Brisen från havet gör att den gassande solen inte känns lika brännande. Men strålarna tar ordentligt. Det gäller att vara försiktig på de inbjudande stenklipporna – och inte bara av den varma anledningen.

– Vi får se om vi får sällskap där framme. Det brukar vara många huggormar där som trivs i solen och ibland ser man en hel klunga med ringlande ormar, säger Rose-Marie Karlsdotter, ordförande i Hållnäs sockenråd.

undefined
Åsa Norling är sekreterare och Rose-Marie Karlsdotter är ordförande i Hållnäs sockenråd.

Rådet är en samlande kraft i Hållnäs och jobbar med att lyfta fram bygdens intressen. Men det är inte alltid glasklart eftersom det bor tusentalet på halvön. Nyligen har viktiga glesbygdsfrågor som vatten och avlopp, gatubelysning och beredskapszonen kring Formark diskuterats i öppna möten.

– Vi kan inte alltid ha en gemensam ståndpunkt i frågor eftersom Hållnäsborna så klart inte tycker lika jämt. Det är helt okej att ha olika åsikter och vår uppgift är att vara ett forum för lokala frågor.

undefined

Vindkraft har blivit det perfekta slagträet i en infekterad debatt

Sedan en tid tillbaka har ännu en viktig punkt lagts till på bybornas lista, nämligen "v-ordet".

– Vi säger så lite skämtsamt om vindkraft. Det väcker mycket känslor och en del har väldigt starka åsikter framför allt i sociala medier, säger Åsa Norling, sekreterare i Hållnäs sockenråd.

undefined
Åsa Norling och Rose-Marie Karlsdotter vill inte berätta vad de tycker om vindkraft i tidningen. "Det kan bli så fel", säger Rose-Marie Karlsdotter.
undefined
Den ideella föreningen Hållnäs Sockenråd arbetar för att utveckla halvön på ett " hållbart, inkluderande och levande" vis.
undefined
I norra Hållnäs ligger Fågelsundet där det finns sjöbodar, kokhus och gistvallar för torkning av nät.

För någon vecka sedan anordnade rådet ett bygdemöte där vindkraften diskuterades. Det finns nämligen planer på att bygga en stor vindkraftspark, Najaderna, utanför Hållnäs kust. Vindkraftparken är med sina 67 vindkraftverk tänkt att ligga både i den ekonomiska zonen och på svenskt territorium, närmare bestämt i Tierps kommun. Mycket återstår innan det stora vindkraftsprojektet blir verklighet, men att energislaget får pulsen att höjas på vissa glesbygdsbor råder det ingen tvekan om.

– Någon ifrågasatte varför vi hade mötet överhuvudtaget och att de som var inbjudna var partiska. Därmed undergrävdes hela mötets legitimitet. Det är inget som vi varit med om tidigare, säger Åsa Norling.

– Jag hoppas att det inte gjorde så att vissa inte dök upp, det skulle vara problematiskt.

undefined
Tre olika företag vill bygga vindkraftparker i Östersjön utanför Upplandskusten. Najaderna är den som ligger i Tierps kommun.

Från fikabänken på stenklipporna i Fågelsundet ser vi ut över havshorisonten. Någonstans där ute mellan holmarna är tanken att vindkraftsparken ska ligga. De 70-talet snurrorna kan bli över 300 meter höga och upplysta i mörkret. Men det är oklart hur mycket som kommer att ses från land och varken Åsa Norling eller Rose-Marie Karlsdotter vill berätta hur de ställer sig till parken.

– Nej, det vill jag inte göra i tidningen. Det kan bli så fel. Vi vill vara en plattform för konstruktiva samtal och då är det viktigt att min personliga åsikt inte blandas ihop med rådets, säger Rose-Marie Karlsdotter.

undefined
Najadernas vindkraftverk kan bli mer än tre gånger så höga som Uppsala domkyrka, och högre än Eiffeltornet i Paris. "Man undrar så klart hur mycket av snurrorna som syns från land", säger Rose-Marie Karlsdotter.

Att vindkraft är ett känsligt och kontroversiellt ämne vet Jenny Breslin allt om. Hon arbetar för organisationen Hela Sverige ska leva med att informera om vindkraft utan att ta ställning i frågan.

– Vindkraft har blivit det perfekta slagträet i en infekterad debatt som innehåller globala energiförsörjningsfrågor, storpolitik, ekonomi, miljö och natur. Man kan ibland likna diskussionen lite kring stämningen som uppstår på ett släktkalas när något av de tre v:na: varg, vaccin eller vindkraft ska avhandlas. Det blir ofta skrik, anklagelser och ett väldigt högt tonläge, säger Jenny Breslin.

undefined
Jenny Breslin, styrelseledamot i Hela Sverige ska leva, åker runt i landet och informerar om vindkraft. "Undvik de tre v:na varg, vaccin och vindkraft på en middag", säger hon.

Nyligen var hon på det välfyllda mötet med byborna i Hållnäs, en kvällsträff om det planerade vindkraftsbygget.

– Min uppgift är att lyfta fram för- och nackdelar med vindkraft, stärka den lokala diskussionen och framför allt vara där för den stora mittenmassan som inte har tagit ställning i frågan ännu. Men vissa vindkraftsmotståndare anser ändå att jag är partisk även fast jag försöker vara neutral så gott det går.

En halvtimmes väg från Fågelsundet beger jag mig tvärs över Hållnäs, till Gudinge. Där alldeles intill havsbandet bor en riktig vindkraftshatare. Han har redan stoppat ett projekt med ett verk på land i Ängskär och Bondskärets naturreservat. Det var för några år sedan och det är ingen skräll vad han tycker om stora havsbaserade parker.

– Det enda någorlunda positiva med vindkraft är att snurrorna någon gång genererar el. Men det är mycket mindre än vad folk tror. Jag trodde också att vindkraft var bra förut, men nu vet jag bättre. Det är en riktigt miljöbomb, säger Robert Norling.

undefined
"Jag föredrar kärnkraft alla dagar i veckan", säger Robert Norling som har bott många år i Hållnäs men ursprunligen kommer från Stockholm.

När andra koppen kaffe serveras på altanen och hundarna har lugnat sig lite efter min ankomst berättar Robert Norling om när han stoppade planerna på Ängskärs vindkraft. Hans fotointresse fick en avgörande betydelse med egentagna bilder på stora havsörnar som häckade runt husknuten. 

– Länsstyrelsen backade direkt när jag visade mina foton på den skyddade arten. Det var för riskabelt att bygga vindkraft som kan förstöra fågellivet, säger han.

Under tiden vi fikar visar han tabeller, diagram och utskrivna artiklar som han menar visar på hur dåligt vindkraft är. Han pekar på mikroplastutsläpp, lobbyism, storföretagsintressen, värdelösa energieffekter samt hot mot djur och natur. Egentligen tycker Robert Norling att vi skulle dra ned på elkonsumtionen, men som det ser ut nu vurmar han för kärnkraft istället.

undefined
Forsmark kärnkraft ligger mindre än tre mil från Hållnäs.

Forsmark ligger inte långt härifrån. Om kärnkraftsverket skulle ha byggts nu, hur hade du ställt dig till det?

– (tystnad) Jag hade inte haft något emot det. Det tar upp ett sådant litet område i jämförelse med jätteytorna som vindkraftsparkerna till havs. 

När det gäller reaktioner på sociala medier har Robert Norling förståelse för om det blåser kuling i debatten kring vindkraftverk.

– Det är klart att man blir förbannad om det byggs massor av verk precis där man bor. Samtidigt får man se till att det inte går överstyr med påhopp och hot. Det är aldrig okej.

undefined
Robert Norling bor alldeles i havsbandet i byn Gudinge. Inte lång härifrån stoppade han tidigare planer på ett landbaserat vindkraftverk.

Även fast jag inte träffar någon vindkraftsförespråkare i Hållnäs så är det föga sannolikt att alla bybor håller med Robert Norling. Enligt Jenny Breslin kan det vara svårt att föra fram sin energiåsikt i det lilla lokalsamhället.

– Många kommer fram till mig efter möten när det lugnat sig och berättar att de är positiva till en etablering, eller att det inte spelar så stor roll. Men att gå ut öppet och deklarera att man är för lokal vindkraft kan vara tufft när grannarnas motstånd är högljutt. Vindkraft är något som påverkar byn långt tid framåt och många håller inne med vad de tycker då när tonläget blir högt, säger Jenny Breslin.