Krisläget: Då kan fisken vara borta från Dalälven

Uppsala län
Lästid cirka 7 min

Pengarna är slut. Nu lägger SLU ned sin utsättning av lax och havsöring i Dalälven vid Älvkarleby.
Kraschad fisketurism och ekologiska problem kan bli följden menar vissa – medan andra frågar sig vem som är ansvarig för att det kommer ned ny fisk i vattnet.

På en klippa tio meter ovanför Dalälven ligger SLU:s fiskeriförsöksstation i Älvkarleby. Här har det odlats och satts ut lax och havsöring sedan början av 1900-talet.

Odlingen hänger samman med den vattenkraftsutbyggnad som skett i Dalälven och som haft en negativ påverkan på laxen och havsöringens möjligheter till reproduktion och vandring i älven. Laxodlingen har även varit viktig för att bevara stora fiskbestånd. Utbyggnaden av vattenkraft har också påverkat fiskemöjligheterna i den här delen av älven vid Älvkarleby, nedanför kraftverken.

undefined
Strax innan fallet i Älvkarleby håller SLU till med sin fiskutsättningsverksamhet. Här har det odlats fisk i många år.

Utbyggnaden har reglerats i olika vattendomar och avtal. Det avtal det handlar om här nåddes 1986 mellan staten och kraftbolaget Fortum. Det innebär att bolaget finansierat utsättningen av lax och öring med totalt 27 miljoner kronor medan ansvaret och administrationen av pengarna legat på staten i form av Fiskeriverket och sedan Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

Det praktiska arbetet med odling och utsättning av fisken har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) skött. Det arbetet har motsvarat i stort sett all utsättning av havsöringsungar (smolt) och cirka 30 procent av all lax i Dalälven.

– Vad vi förstått skulle de här pengarna räcka i all evinnerlig tid, säger Ann-Britt Florin, avdelningschef på SLU och ansvarig för utsättningsverksamheten.

– Vi har svarat för utsättningen av 60 000 laxsmolt, vilket motsvarar en tredjedel av all utsättning av lax, och 40 000 havsöringar, vilket är i stort sätt all utsättning av havsöring i Älvkarlebyområdet. Om ingen tar över när vi tvingas lägga ned kommer detta att krascha och havsöringen att försvinna, fortsätter hon.

Nu är SLU:s verksamhet med största sannolikhet över.

En nedläggning kan få förödande konsekvenser

– Den läggs ned till hösten och vi kommer att göra den sista utsättning av lax- och havsöringssmolt nu i april och maj. Sedan är det över och hyresavtalet är uppsagt till den 15 november i år.

Utsättningen har säkrat tillgången på lax och havsöring och bland annat gjort det möjligt att bedriva ett populärt sportfiske i området som lockat fiskare från hela Europa.

– Den odlade fisken står för ungefär 95 procent av det bestånd som finns i älven. Den har blivit en förutsättning för sportfisket, säger Ann-Britt Florin.

undefined
Peter Åkerström på SLU granskar hur rommen i fiskeodlingen mår.

Inte långt från SLU håller Älvkarleby sportfiske till. De svarar för underhållet av ett stort fiskevårdsområde vid älven i höjd med Älvkarleby. Janne Olsson är ansvarig för verksamheten. Han håller med Ann-Britt Florin.

Föreningen är även motor när det gäller fisketurismen i området då man sköter all försäljning av fiskekort till de som kommer för att fiska bland annat havsöring och lax.

undefined
Janne Olsson, verksamhetsansvarig hos Älvkarleby sportfiske, ser med oro på framtiden om en minskad utsättning av fisk blir verklighet.

Hos föreningen är man orolig när det gäller SLU:s besked att fiskeriförsöksstationen ska läggas ned.

– En nedläggning kan få förödande konsekvenser för fisketurismen och ekologin i Dalälven i Älvkarleby. Men också på andra platser längs med älven och den uppländska kusten i Heby, Tierp och Östhammars kommuner, säger han och fortsätter:

– Havsöringsfisket pågår cirka 6 månader om året medan den för laxen bara är 2 månader. Försvinner öringen eller minskar rejält påverkas sportfisket markant.

Janne Olsson tror att det finns en stor risk att fisket i området kommer att fortsätta att minska.

– Sätter SLU ut de sista havsöringarna nu så kommer arten att vara borta här i Dalälven om fem eller sex år. Och den siste som tar upp en öring här blir inte en fiskare utan en säl.

undefined
Försäljning av fiskekort till Bengt Carlsson (till höger) från Sandviken. Han känner en viss oro för framtiden och tillgången på fisk.

Han förklarar att Älvkarleby sportfiske i dag säljer fiskekort som motsvarar 10 000 fiskedagar i älven.

Men när han jämför med hur det såg i mitten av 1990-talet – som var lite av en höjdpunkt för havsörings- och laxfisket i området – så bleknar jämförelserna. Då drogs det upp cirka 7 600 öringar på ett år mot i dag 300 stycken.

Då har vi ett krisläge för fisketurismen

– Räknar man om dagens försäljning av fiskekort till en omsättning så ligger vi i dag runt 3,5 miljoner kronor. I mitten av 1990-talet hade vi en försäljning av framförallt fiskekort men även andra intäkter som i dag skulle motsvara 12 miljoner kronor. Det ger ett perspektiv, säger han och fortsätter:

– Men inte bara vår egen försäljning utan även den på fiskecampingen här i Älvkarleby har minskat rejält.

undefined
Den här bron binder samman den södra och den norra sidan vid Dalälven. På båda sidor är det goda fiskemöjligheter.

Varför är situationen som den är nu?

– Faktorer som skarven, hägern, sälen och de stora trålarna tar stora mängder av den fisk som sätts ut. Det har också påverkat tillgången på fisk och i förlängningen påverkat efterfrågan på fiskekort. Men med det vi dessutom vet nu – att utsättningen ska upphöra – har vi ett krisläge för fisketurismen, säger Janne Olsson.

Även hos politikerna i Älvkarleby kommun finns en oro kring framtiden som gjort att man i brevform uppvaktat landsbygds- och infrastrukturminister Peter Kullgren. I brevet som är undertecknat av samtliga partier i kommunfullmäktige menar man att det är regeringens ansvar att lösa frågan om den finansiering som behövs för en fortsatt utsättning av smolt.

undefined
Dalälven vid Älvkarleby är ett än så länge ett fiskemecka som lockar många fiskare från hela Europa.

Förutom att fisketurismen kommer att påverkas kan en minskad utsättning få ekologiska konsekvenser, enligt Ann-Britt Florin avdelningschef på SLU. 

– Om laxen och havsöringen försvinner eller minskar radikalt kommer det att ha effekter på ekosystemet i Dalälven och påverka även andra fiskarter, fåglar, däggdjur, bottendjur, plankton och vegetation.

Janne Olsson förklarar att om det inte finns någon föda för skarven eller hägern i Älvkarleby kommer den att söka sig till nya jaktmarker.

– De här arterna är pragmatiska och det är ingen vågad gissning att det kommer att leta sig längre upp i Dalälven mot Heby och Tierp för att hitta mat i nya vattendrag eller via Östersjön ner mot Östhammars kommun.

undefined
Janne Olsson förklarar att havsöringen är viktig för fisketurismen då fisken får fångas stora delar av året. Laxen fångas bara under par månader varje år.

Från flera av de inblandade parterna har bilden varit att de 27 miljoner som sattes av 1986 skulle räcka för evigt.

– Vi har tagit vårt ansvar i Älvkarleby. Däremot har vi ett antal avtal kopplade till annan verksamhet där vi ska sätta ut 85 000 smolt. De åtagandena kommer vi att följa liksom de samarbeten vi har med Vattenfall och länsstyrelsen om att underlätta fiskens naturliga vandringar i älven liksom reproduktionen, säger Marko Blixt, fiskeansvarig på Fortum.

Men hur kan man tro att pengarna ska räcka för evigt?

– Det är vad som framgår av domen. Där är det formulerat så och kanske var tanken att avkastningen på pengarna skulle användas. Blickar man tillbaka så kanske det var lite naivt att tro att så skulle bli fallet, säger Ann-Britt Florin.

undefined
Detaljgranskning av smolt av Peter Åkerström.

(HaV) har administrerat och förvaltat de 27 miljoner som Fortum betalade 1986. Från myndigheten konstaterar man att beloppet var en engångsbetalning där det inte finns någon garanti om att de skulle räcka för evigt.

De senaste åren har även länsstyrelsen i Uppsala varit inblandad i det arbetet.

Daniel Berlin är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen. Han beskriver utsättningen av fisk som en framgångssaga.

– Den har lockat fisketurism till området samt bidragit till en bra ekologisk balans i vattnet. Nu är pengarna mer eller mindre slut.

Först när vattendomen från 1986 omprövats kan det bli verklighet med nya pengar tror Daniel Brelin. Den omprövningen kommer att ske först under 2026. 

undefined
Daniel Brelin, fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Uppsala län, tror att utsättningarna av fisk nu kommer att minska under några år.

Slut på pengar, vad beror det på?

– Det svar vi fått från HaV är att det handlat om ökade driftskostnader samt förvaltningen av fonden kanske gått sämre väntat nu på senare år, säger Daniel Brelin.

Den bilden delas av Marko Blixt som uppger att han fått ett liknande besked.

– I samtal vi haft med HaV så har vi fått beskedet att avkastningen som bland annat varit kopplad till börsen inte blivit så bra som man hoppats, förklarar Jarmo Blixt.

undefined
I den här tanken placeras fiskynglen innan de är ett år gamla.

Han beskriver läget som oklart nu och från länsstyrelsens sida försöker man kompensera för den minskade utsättningen som blir verklighet om SLU lägger ned sin verksamhet. 

Daniel Brelin konstaterar att Älvkarleby sportfiske på eget initiativ samt Vattenfall och Fortum enligt andra domar och avtal fortsättningsvis kommer att sätta ut lax och havsöring i älven.

– Den utsättningen kommer inte att täcka det fisketapp som blir effekten om SLU avbryter sin odling och utsättning, menar Daniel Brelin.

undefined
Ann-Britt Florin och Peter Åkerström inne i fiskodlingsanläggningen.

Hos SLU är beskedet att man inte kommer att skjuta in egna pengar i projektet.

– Utifrån de signaler jag har i dag är inte det aktuellt. Själva fiskeodlingen ligger utanför det uppdrag som SLU har när det gäller utbildning och forskning, säger Ann-Britt Florin.

På fiskeristationen arbetar i dag tre personer som berörs och kan bli utan jobb vid en nedläggning.