Rawa Majid deltog i musiktävling för Uppsalabarn

Uppsala
Lästid cirka 5 min

”Räven” är Sveriges mest jagade man, misstänkt för inblandning i såväl narkotikahandel som gängkrig och nu terrorism. Men en gång var Rawa Majid 13 år och tävlade i en musiktävling för Uppsalabarn. Låtens namn: ”Hur ska det gå?”

I slutet av 1990-talet arrangerades vid fyra tillfällen ”Gränbystjärnan”, en årlig musiktävling för barn.

Gränby Centrum har i dag brett ut sig till en glas- och betonglabyrint i flera våningar. Vid den här tiden bestod komplexet av en enda halvstor och lite dunkel byggnad. Här fanns förstås de stora kedjorna och Ica, men inte så mycket mer. 

Finalen av Gränbystjärnan ägde rum på en stor scen i mitten av gallerian. 

– Vi var inspirerade av Melodifestivalen och ”Sikta mot stjärnorna”, säger en av arrangörerna. 

undefined
Gränby centrum, år 1992. På 1990-talet var gallerian mer anspråkslös än i dag.
undefined
År 2009 nyinvigdes Gränby Centrum, med uppträdanden. Då stod Shirley Clamp på scenen i mitten av gallerian.

Tävlingsmomentet var inte huvudsaken. 

– Barnen skulle få prova på lite varje. Prata med journalister. Vara med i radio. Stå på scen. Det var väldigt uppskattat och vi fick in massor med kassetter från barn som ville vara med.

År 1999 deltog tio akter i finalen, lördagen 28 augusti. Alla deltagare var barn och hade skrivit sina låtar själva. De flesta uppträdde solo, uppbackade av ”husbandet” Lolas med vuxna musiker.

– Fullt med folk stod och tittade på. Det var nog ett kul tillfälle att enas runt musik. Särskilt för oss som tävlade, det var jätteroligt, minns en av deltagarna.

På scen löste tjejer och killar av varandra med poplåtar, ballader och visor.

Som sjunde namn i startfältet deltog en liten rappande 13-åring som såg yngre ut än sin ålder. Hans namn var Rawa Majid och låten som han hade skrivit hette ”Hur ska det gå?”.

undefined
Ur annonsen i UNT. Som sjunde namn bland finalisterna: Rawa Majid med "Hur ska det gå?".
undefined
Annons i UNT, 28 augusti år 1999: "Nu är det final i Gränbystjärnan". År 1999 arrangerades tävlingen för tredje gången.

Temat är att växa upp och den börjar så här:

En av musikerna som var inblandad i tävlingen reagerar starkt när han blir påmind om låten och namnet på deltagaren.

– Åh herregud! Vad sorgligt! Han var ju så jäkla charmig. En jättegullig liten kille. Han hade ett litet entourage med sig när han gjorde sin grej.

Spårets bakgrundsmusik har svepande syntar och småfunkiga trummor.

– Som jag minns det var han den ende som hade med sig ett beat. Det kan ha varit en äldre släkting, en dj eller liknande, som hade hjälpt till att producera musiken. Men texten verkade killen ha skrivit själv, den lät som att den var skriven av ett barn.

undefined
Rawa "Räven" Majid är i dag Sveriges mest jagade man, internationellt efterlyst för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Han växte upp i Uppsala.

I samband med finalen fick alla tävlingsdeltagare besöka en riktig studio, Dug-out Productions i Valsätra, för att spela in sina låtar.

– Han kom nog dit med en färdig produktion med färdig rap och allt och jag fnissade väl lite i smyg åt texten. Men han var inte någon som var kaxig. Jag tror att han hade med sig någon brorsa eller släkting som kanske pushade honom i tävlingen, säger en person som deltog vid inspelningen.

Han sålde godis, ordnade diskon, var med i tävlingar, sålde telefoner

Bekant till Rawa Majids familj

Enligt en källa till UNT var musiken aldrig viktig för Rawa Majid, mer än som möjlig inkomstkälla.

– Jag vet att han deltog i tävlingen och att det finns en cd-skiva från den någonstans. Det är möjligt att han såg en affärsmöjlighet i musiken. Men jag har aldrig hört talas om att han har varit speciellt intresserad av musik, säger personen, som varit nära bekant med Rawas familj.

Som 13-åring hade Rawa Majid sedan länge tjänat pengar på olika sätt.

– Han sålde godis, ordnade diskon, var med i tävlingar, sålde telefoner. Han är intresserad av att göra affärer. Köpa och sälja. 

undefined
Under sin kriminella karriär har Rawa Majid bland annat kopplats till den tidigare glasskiosken som stod i korsningen Skolgatan–Svartbäcksgatan.

Bilden av honom som barn är annars av en kille med stort bekräftelsebehov, energisk och rastlös men samtidigt tillbakadragen. 

Rawa Majid växte upp i Årsta och Gränby. Familjen hade dåligt med pengar. Pappan flyttade till Stockholm och bildade ny familj. Rawa levde med sin mamma, som hamnat hos Kronofogden. De förlorade lägenheten och blev tvungna att flytta runt. Han gick grundskolan på tre olika skolor: Johannesbäcksskolan, Brantingskolan och Heidenstam.

undefined
Rawa Majid växte upp i Uppsalastadsdelarna Årsta och Gränby.

Deltagarna i Gränbystjärnan tävlade om ett presentkort på 500 kronor, som gällde i Gränby centrum. 

Rawa Majid vann inte tävlingen. 

Några år senare hade han lagt musikkarriären åt sidan för ta sina första steg i en helt annan bransch. Under gymnasietiden på Linnéskolan förändrades Rawa Majid, vilket Diamant Salihu beskriver i sin reportagebok ”När ingen lyssnar”. Den tystlåtna grabben förändrades från en termin till en annan. Plötsligt bar han märkeskläder och sålde stöldgods, sprit och droger. 

Ett par år efter studenten dömdes han för första gången till tre månaders fängelse för häleri. Hans mamma uppgav för myndigheter att sonen var ”lättlurad och snäll” men hade hamnat i fel sällskap.

undefined
Rawa Majid är i dag förknippad med sitt påstådda alias "Räven" eller "Kurdiska räven", misstänkt för handel med narkotika och beställningar av våldsbrott som sprängningar och mord.

I de senaste årens medierapportering kring knarkhandeln och gängvåldet har mycket handlat om Rawa Majid – nu kallad ”Räven” eller ”Kurdiska räven” efter chattaliaset ”Foxkurdish” – och de brott han anklagas för. Där ingår storskaliga narkotikaaffärer och beställningar av våldsbrott som sprängningar och mord.

Rawa Majid har pekats ut som ledare för nätverket Foxtrot. Han har en lång rad av dödsfiender och är sedan en längre tid försvunnen från svenska myndigheters radar. Möjligen befinner han sig i Iran. De senaste ryktena säger att Rawa Majid har blivit anlitat av den iranska regimen för att med hjälp av Foxtrot begå terrordåd mot israeliska ambassader i Norden. Det har rapporterats att han nu jagas av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, som kan försöka döda honom. Även i Sverige har röster höjts för att staten borde "likvidera" Rawa Majid.

 – Ja, det gick väl inte så bra för den killen. Tyvärr, säger en av arrangörerna av Gränbystjärnan och besvarar låttiteln från 1999.

Trots att 25 år har passerat och personen det handlar om bara var ett barn vid tiden för tävlingen vill ingen som UNT har talat med ha sitt namn med i artikeln. Det upplevs som farligt.

Varför är det då intressant att Rawa Majid gjort musik? Eller, som en av intervjupersonerna i artikeln formulerar frågan: 

– Finns det ork och utrymme i samhället och i mediebevakningen nu att peka på att även ”den kurdiska räven” har varit ett bedårande, uppslagsrikt och charmigt barn?  

Tillbaka till 1999 och den trevande rappen i ”Hur ska det gå?”. I andra versen utvecklas texten till något som kan tolkas som pojkens framtidsfantasi, där Rawa växer upp, gifter sig och flyttar till ett radhus i Gävle:

Textens Rawa Majid får två söner som ”är glada i alla sina dagar”. Och deras pappa jobbar på en ”klädshop”. 

Så kommer refrängen tillbaka: