Trögt för motorbana i Tierp

Sedan presskonferensen i januari har det varit tyst om planerna på en drag- racingbana på flygfältet i Tierp. På onsdagen hölls ett möte mellan arbetsgruppen för Tierp Motorpark och Tierps kommun. Men några ytterligare steg i den formella processen har inte tagits ännu.

8 april 2010 07:57

25 januari 2010 presenterade Tierps kommun sina planer på att sälja hela Nygårds­fältet till Tierp Motorpark AB. Bolaget vill där satsa på internationell dragracing, men även mässor, hästsport och andra stora evenemang.
Enligt avsiktsförklaringen skulle ett färdigt avtal mellan kommunen och motorbolaget finnas vid utgången av mars och sista april skulle bolaget ta över hela den gamla flygbasen, för 8,75 miljoner kronor.

Men nu verkar det dra ut på tiden.
- Grundplanen var att köpet skulle slutföras i april månad men det kommer vi inte att hinna. Och nästa fullmäktige därefter är i slutet av maj, säger Leif Lagman, produktionschef vid Tierps kommun.
Han träffade arbetsgruppen för motorparken på onsdagen.
- Men det var ett rent ­informationsmöte. Det har inte hänt någonting processmässigt, säger han.
Ansökan till kommunen är inte klar och det bolag som ska driva Tierp motorpark är fortfarande under bildande. Men trots det har dragracingföraren och den drivande bakom projektet, Leif Andréasson, inte gett upp hoppet om att kunna arrangera någon mindre tävling redan i sommar. Viktigt är också att färdigställa halkbanan så fort som möjligt.
- Det är extremt mycket jobb som ska göras på platsen med hus som ska byggas och så.

I förra veckan träffade han Tierpsföretagarna i samband med utdelningen av företagarpriset. Att bolagsbildningen inte är färdig förklarar han med tidsbrist. Enligt honom jobbar sex personer i stort sett dygnet runt med banskisser, kapital- och sponsorjakt samt myndighetskontakter.
- Ekonomin är redan klar, säger han och räknar på en budget om köpesumman plus 25 miljoner kronor för att bygga anläggningen.
Pengarna ska bland annat räcka till de tusen kubikmeter betong som väntas gå åt till murar runt dragstripen. Tre bolag ska bildas, ett eventbolag, ett som sköter motordelen och ett restaurangbolag.

Utöver vad han tidigare sagt om det som ryms i planerna, häst- och skidtävlingar samt internationella rockkonserter vid sidan om två årliga dragracingtävlingar på EM-nivå, kryddar han nu med en milebana på gräs för galoppsport.
- En sådan finns inte i dag. ATG har visat intresse, säger Leif Andréasson.
Han kommer att behöva hjälp av Tierpsföretagarna. Till bygget, camping, sängplatser för kanske 25 000-30 000 åskådare till ett enda storevenemang och mycket annat.
Därtill tror han starkt på nyetableringar vid motoranläggningen.
- De står på kö, säger han till och med, men vill inte avslöja några namn.
Det handlar enligt uppgift om en åkeriverksamhet och ett företag som sysslar med uthyrning i anslutning till byggbranschen.
- Det ger oss råg i ryggen.
Trots vanan vid höga farter vill Leif Andréasson inte gå för fort fram.
- Vi måste vänta på direktiven och vi måste ha grannarna med oss.

Kontakter har redan tagits med de närboende. Men bland dem som UNT talat med finns en oro för vad motorparken kan innebära i form av buller. Åtminstone en av grannarna, som inte vill ha sitt namn i tidningen, är direkt emot att fältet skulle användas för motorsport.
- Fast jag tror att det kommer att bli en massa överklaganden och då kanske det inte blir något, ­säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Badner, Eva Nevelius