Stämman blir ett riktigt gille

Alla stora spelmän har fått en egen stämma uppkallad efter sig. Nu får Hasse Gille, riksspelman sedan 1974, sin egen spelmansstämma - Gillestämman.

21 maj 2012 14:03

På nationaldagen 6 juni invigs Gillestämman i samband med nationaldagsfirandet vid Dannemora hembygdsgård.
– Inte nog att jag är på bild på ICA:s bärkassar i Österbybruk. Jag blev verkligen glatt överraskad när Christer Gustafsson, ordförande i Dannemora hembygdsförening, ringde upp och berättade om att nu också en stämma tillägnas mig. Vilken ära, jag känner mig hedrad. Att den genomförs i Österbybruk känns fantastiskt; Österbybruk är ju nyckelharpans Mecka, säger han och plockar upp sin harpa ur fodralet och drar en svängig Österbypolska.

Christer Gustafsson fick idén till Gillestämman. Han kan inte nog betona att den traditionella spelmansstämman i Österbybruks herrgårdsområde fortsätter som vanligt. I sommar hålls spelmansstämman i herrgårdsområdet 16-17 juni.
– Vi ser Gillestämman som ett komplement till den traditionella nyckelharpsstämman. Nyckelharpan hör hemma i Österbybruk, vi kan aldrig få för mycket av den, därför tror vi båda stämmorna fyller en funktion och lockar många spelmän och stor publik, säger Christer Gustafsson och förklarar att ett annat syfte med Gillestämman är att blåsa nytt liv i Dannemora hembygdsförenings verksamhet.

Platsen för Gillestämman blir Dannemora hembygdsgård i Österbybruk. En perfekt plats att ha en stämma på tycker Hasse Gille själv:
– Atmosfären här bland alla gamla fina byggnader är idealisk för en spelmansstämma och ger den rätta stämningen. Dessutom finns möjlighet att spela inne om vädret skulle sätta sig på tvären. Folkmusik hör hemma på nationaldagen, då spelas det på många håll i landet, säger Hasse Gille som blir stämmans spelledare.

Själv började han spela nyckelharpa år 1971 för Eric Sahlström. Kornett började han spela redan i tolv, trettonårsåldern.

Fakta

Hasse Gille, 81, är sedan länge riksspelman på nyckelharpa, samt jazzmusiker, då spelar han kornett. Vid fyllda 78 fick han efter bland annat 14 resor till tradjazzens Mecka New Orleans stipendium för sin insats som jazzmusiker. Han är också den siste vallonsmeden i en obruten rad i den släkt som kom till Österbybruk på 1600-talet. Han blev den 14:e smeden i rakt nedstigande led och har blivit sin hembygd i Österby med järnbruket trogen. Han har byggt 242 nyckelharpor. Plus en ofullbordad.

Hasse Gille för traditionen vidare efter stora spelmän som Erik Sahlström, som han hade som förste lärare, samt Ceylon Wallin, Anton Jernberg och många andra fina Österbymusikanter. Han blev världsmästare på gammelharpa vid VM på Skansen, 1992. År 2002 blev han Årets bruksare i Österbybruk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Bergström