"Låt Vilks avsluta föreläsningen"

Lars Vilks måste få avsluta sin avbrutna föreläsning på Uppsala universitet. Det menar över 1 400 personer som skrivit under en namnlista på nätet, startad av Uppsalastudenter. Universitetsledningen säger att man väckt frågan, men inte fattat några beslut.

18 maj 2010 08:49

De våldsamma reaktionerna under Lars Vilks öppna föreläsning vid Uppsala universitet i förra veckan var inte bara ett angrepp mot Lars Vilks personligen ”utan också ett angrepp mot yttrandefriheten som sådan och den akademiska friheten vid våra universitet i synnerhet.” Så står det i det upprop på nätet som vill att Lars Vilks bjuds in till Uppsala universitet för att genomföra sin föreläsning. På måndagseftermiddagen hade listan samlat över 1 400 namn.
– Det är för tidigt att ta ställning till det nu. Men diskussionen förs. Det är också en fråga om formerna för en föreläsning där kontroversiella ämnen tas upp. Ska det ske på offentliga föreläsningar eller bara för forskare och studenter? Sådant måste vi diskutera, säger Margareta Fahlgren, vicerektor för samhällsvetenskap och humaniora på Uppsala universitet.

I fredagens UNT kritiserade professorn i jämförande religionsvetenskap Mattias Gardell sitt eget universitet för att bjudit in Lars Vilks. Kritiken i UNT har väckt mycket reaktioner på ledarsidor och bloggar.
– Det finns olika synpunkter här, och vi har både en intern debatt och en som förs utanför universitetet. Viktigt att säga är att det inte är ledningen som ska bestämma vem som ska bjudas in eller inte. Det avgör de som finns ute på universitetet utifrån sin vetenskapliga kompetens och om de bedömer att det är av intresse för den verksamhet de håller på med, säger Margareta Fahlgren.

Universitetet har efter den avbrutna föreläsningen fått exempellösa mängder reaktioner per brev och mejl.
Åsikterna i reaktionerna är vitt spridda: somliga tycker att universitetet visat mod som bjudit in Lars Vilks, andra är starkt kritiska. Nyheten om att den öppna föreläsningen vid universitetet fick lov att avbrytas har också slagits upp stort världen över
– Det här är en del av universitetets roll i samhället. Vi befinner oss i ett sammanhang och i bland finns tillfällen där något vi tar upp väcker starka känslor. Vi får då ta vårt ansvar och försöka svara alla, säger Margareta Fahlgren.

Ett mejl från Islamiska forskningscentret i Göteborg citerar Koranen på flera punkter och argumenterar för att de muslimer som besökte föreläsningen gjorde fel. ”Om man mot förmodan ändå hamnar där, borde man lämna platsen utan att varken höja sin röst eller använda våld”, skriver Abd al-Haqq Turkmani i sitt mejl.

Bakgrund

I tisdagskväll för en vecka sedan fick en öppen föreläsning på Uppsala universitet med konstprofessorn Lars Vilks lov att avbrytas efter beslut av polisen, sedan personer i publiken attackerat Lars Vilks. Lars Vilks hade då börjat att visa filmen Allah ho Gaybar, gjord av en holländsk konststudent av iransk härkomst.

Uppsalapolisen upprättade en anmälan om våldsamt upplopp i samband med attacken. Två män och en kvinna greps av polis efter tumultet men samtliga släpptes dagen efter i avvaktan på fortsatt utredning. En av männen misstänks för försök till misshandel av Lars Vilks medan brottsrubriceringarna mot de två övriga är våld mot tjänsteman respektive ofredande, skadegörelse och våldsamt motstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!