Kommunalråd vill beskatta tjocka

Överviktiga svenskar bör betala en extraskatt, en tjockisskatt. Det föreslår centerns kommunalråd Stefan Hanna.

1 januari 2011 22:30

– De utsätter det gemensamma systemet för större påfrestningar än de som äter och dricker normalt och tränar regelbundet, skriver Stefan Hanna i sin blogg.
Stefan Hanna är just nu på semester på varmare breddgrader. När svenskarna och finnarna på hotellet tagit av sig kläderna i värmen, har Stefan Hanna upptäckt att många har ”utmaningar med övervikt”. Tjocka människor belastar samhället mer än normalviktiga och ger ökade kostnader, skriver Stefan Hanna vidare.

Därför föreslår centerns kommunalråd i sin blogg att människor som inte håller vikten och ”vårdar sig själva” ska betala en extra skatt, en tjockisskatt.
– Problemet är att vi lever i ett samhälle där vi alltid, till stora kostnader, har valt att stötta alla oavsett de individuella okloka valen, skriver han.
– En väg kan vara att de som väljer att inte vårda sig själva får betala högre skatt än de som gör det.

Centerpartiets kommunalråd går inte närmare in på hur tjock man ska vara för att tvingas betala mer i skatt. Stefan Hanna skriver inte heller hur stor skatten bör vara, eller om skatten ska vara progressiv, så att man exempelvis betalar extra skatt för varje kilo över ett visst BMI.
Det ska inte vara förbjudet att vara tjock, enligt det ”kollektiva samhället”, men:
– Om du väljer en oklok linje så får du betala extra så att vi kan finansiera alla extra kostnader som du kommer att kosta samhället, om du blir äldre. Fetman i kombination med en allt äldre befolkning går inte att finansiera om framtidens svenskar vill ha dagens samhällsservice.
UNT har vid flera tillfällen sökt Stefan Hanna för en kommentar men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Samuel Sehlberg