När värmeverket är klart kommer en skorsten nästan lika hög som domkyrkotornen att finnas i Boländerna.
Beslutet handlar i stort om att fasa ut fossila bränslen som olja och torv. Det nya värmeverket ska eldas med träspill som lastpallar.
3,5-miljardsatsningen är Vattenfalls största hittills på att minska koldioxidutsläppen.
– Ja, det är utan jämförelse vår största satsning i Sverige. Att vi satsar här beror på att vi har goda relationer med kommunen och att Uppsala är en kraftigt växande stad, säger Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall Värme Sverige.
Dessutom har det gamla värmeverket i Uppsala varit en av Sveriges tolv största då det gäller koldioxidutsläpp per år. Verket släpper ut lika mycket som stadens sammanlagda bilavgaser.
Omvandlingen till mer fossilfritt i Boländerna har delvis påbörjats och om drygt tre år väntas det nya, träeldade verket vara i full drift. Dessutom ska bio-olja ersätta dagens fossilolja.
Att träeldning är klimatneutralt beror på att träd suger upp koldioxid då de växer.
– Fjärrvärmekapaciteten kommer att öka för att kunna förse även nya bostadsområden med värme. Samtidigt innebär det nya värmeverket att utsläppen halveras och minskar med 150 000 ton koldioxid per år. Alla våra kunder i Uppsala får fossilfri uppvärmning. Jag hoppas det ska kännas bra eftersom det här är en ödesfråga som berör oss alla, säger Ulrika Jardfelt.
I dag producerar Vattenfall fjärrvärme åt 7 000 villor och 2 500 företag, varav 800 är bostadsrättsföreningar.
Det som återstår sedan är att koncentrera sig på ”jakten på plasten” för att ytterligare kunna minska utsläppen.
– Tillsammans med kommunen och alla invånare vill vi fortsätta att minska det fossila inslaget i det avfall som vi omvandlar till energi. Vi hoppas att fler ska börja sortera bort plasten från sina sopor.
I Uppsalas gemensamma klimatprotokoll har Vattenfall tidigare åtagit sig att halvera utsläppen av koldioxid fram till år 2020.
– Det är glädjande och positivt för Uppsala att Vattenfall nu tagit beslutet att investera i ett nytt värmeverk. Ett viktigt steg för att Uppsalaregionen ska nå klimatmålen, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i en skriftlig kommentar.
LÄS MER: Fjärrvärme ska bli mer klimatsmart