Val som kan undvikas

Ett besked om att nyvalet ställs in skulle kunna återskapa förtroendet för Sverige.

23 december 2014 00:32

Igår kom ”nyheten” som stora delar av det politiska Sverige hoppats på. SVT citerade källor som sade att ”förhandlingar pågår” mellan regeringen och alliansen. Statsministerns stab förnekade inte heller att de finanspolitiska talespersonerna från regering och opposition har träffats kontinuerligt de senaste dagarna. En vecka återstår till dess att nyvalet ska utlysas. Kanske kan det undvikas i sista stund, genom en förhandlingslösning över blockgränsen?

Senare tonades förhoppningarna ner en aning. Samtal pågår visserligen, men ingenting utöver ”det normala”, sade Erik Nises, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, till TT. Nyvalet ska utlysas som planerat 30 december, det ”jobbar vi på för fullt med”.

Men ”normalt” har ju under hela hösten varit att inte samtala alls. De få undantagen, samtalen vid bildandet av S-MP-regeringen och kvällsmötet efter Sverigedemokraternas val att rösta på alliansbudgeten, har varit snabbt överstökade. Båda parter har efter dessa möten försäkrat att det inte finns något att bygga vidare på. Läget är låst och partiorganisationerna rustar för nyval. Därför måste ändå dessa samtal betyda något.

Ett alternativ till förhandlingar om sakpolitik är att man nu skulle vilja komma överens om en ny budgetlag som kan förhindra en upprepning av budgetomröstningen i början av december, att göra det lättare för en minoritetsregering att få igenom sitt budgetförslag. Men detta blir ju aktuellt på allvar först vid budgetomröstningen nästa höst, så det är svårt att förstå varför sådana förhandlingar skulle bedrivas i hemlighet dagarna före jul.

Och Moderaternas nye partisekreterare Tomas Tobé förnekar att man förhandlar om budgetlagen. Man vill gärna göra det, men ”än så länge har inte Socialdemokraterna eller Miljöpartiet återkommit med ett svar”, sade han i en intervju i SR i fredags. Och på måndagen var svaret från allianspartierna om eventuella samtal med regeringen: ”ingen kommentar”. Därför ligger det nära till hands att tro att samtalen handlar om någonting annat än budgetreglerna.

Inget parti, förutom möjligen SD och FI, har intresse av ett nyval, ett val som med stor sannolikhet ger ett fortsatt oklart parlamentariskt läge. Stefan Löfven meddelade brådstörtat 3 december att valet skulle utlysas, och sedan dess har man fått veta att S ska gå till val utan regeringspartnern MP. Alliansens fyra partier har å sin sida ett digert politiskt utvecklingsarbete framför sig. Bättre att göra det på varsin kant och formera sig till valet 2018, med en helt ny plattform och med nya personer jämfört med när alliansen bildades 2004.

Bästa julklappen till svenska folket 2014? Ställ in nyvalet och återskapa förtroendet för Sverige, ett land utan politiskt kaos.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!