Uppsalaforskare tog fram nytt material

Tack vare Uppsalaforskaren Mamoun Taher kan den omtalade grafenrevolutionen ha kommit ett steg närmare.

8 februari 2018 17:38

Det var i fredags som UNT rapporterade att forskare på Ångströmlaboratoriet i Uppsala har knäckt problemet med hur världens starkaste material, grafen, ska kunna användas inom industriell produktion.

Läs mer här

ABB:s tillväxthub för nybildade företag tog häromdagen också företaget Graphmatech under sina vingar. Och nu finns tecken på att ABB kan bli Uppsalaföretagets första kund.

– Många har provat att använda materialet grafen. Men i större skala i industrin så har grafen inte varit lika hållbart som väntat. Det ursprungliga materialet agglomererar, det vill säga partiklar delar upp sig och bildar ett annat material som inte alls är lika starkt. Men nu har vi alltså löst det problemet! säger materialforskare Mamoun Taher som tagit fram det nya hybridmaterialet som de kallar för Aros Graphene.

Deras upptäckt är en hybrid som innehåller även andra komponenter än grafen; ett material som Mamoun Taher och flera andra är övertygande om ska bli mycket användbart.

– Med Aros Graphene kan vi äntligen förverkliga potentialen i grafen. Det har vi redan visat i inledande tester. De första kommersiella applikationerna kommer att finnas på marknaden redan 2019, säger Mamoun Taher som är uppvuxen i Syrien och fortfarande har sin familj kvar i det krigsdrabbade landet.

Efter att ha studerat i Syrien och senare på ett stipendium i bland annat Tyskland, så kom han till Sverige 2010. Sedan 2015 har han forskat på Ångströmlaboratoriet i Uppsala och arbetat ihop med ABB i flera andra projekt.

Bakgrunden till genombrottet med det nya materialet säger Mamoun Taher till stor del beror på att deras team har inriktat sig på att lösa konkreta utmaningar och problem som finns i dagens industri.

Vad kan upptäckten användas till?

– Det största är att vi har kunnat få fram ett material som bland annat har de elektriska egenskaperna från grafen, men kan göras i 3D. Materialet kan användas både då man behöver låg friktion och hög förmåga att leda elektricitet, säger Mamoun Taher och Björn Lindh.

Den sistnämnde är entreprenör och medgrundare i Graphmatech AB.

Ett konkret användningsområde de nämner är att livsmedels- och läkemedelsindustrin har problem med att robotar läcker smörjolja.

– Nu är det möjligt att använda vårt material i stället, som har så låg friktion att man slipper smörjoljan. Aros Graphene kommer också gå att använda ihop med andra metaller, inom elektronikutveckling och vid lagring av energi, säger Mamoun Taher entusiastiskt.

Nobelpriset för grafen

Grafen uppfanns av de ryska fysikerna Andre Geim och Konstantin Novoselov som belönades med nobelpriset 2010.

Materialet tros bli revolutionerande inom många användningsområden eftersom det är starkt samtidigt som det är ultralätt, det har hög förmåga att leda elektricitet och även bra förmåga att leda värme. Materialet kanske exempelvis kommer att användas i allt från elektronik till att producera lätta och böjbara mobiltelefoner eller ultralätta flygplan.

Utöver att ABB är intresserade av det nya hybridmaterialet Aros Graphene i sin produktion, så har Uppsala/Västerås-företaget Graphmatech även fått stöd för sin uppfinning genom att ha blivit antaget till det EU-sponsrade inkubatorprogrammet InnoEnergy samt fått inledande finansiering från Vinnova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom