Spara tusenlappar på kurslitteraturen

Terminsstart innebär att kurslitteratur måste införskaffas. Köper du nya böcker kan varje termin kosta dig tusentals kronor. Det finns stora pengar att spara på att köpa begagnat.

enkät om kurslitteratur.
Mimmi Dieden Bengtsson

enkät om kurslitteratur. Mimmi Dieden Bengtsson

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-08-25 13:02

För en student på juristlinjen kostar kurslitteraturen närmare 4 000 kronor den första terminen, om man vill ha nya böcker. En statsvetare får räkna med över 4 000 kronor, medan den blivande läkaren kommer undan med runt 2 000 kronor. Det visade en undersökning som studentkårens tidning Ergo genomförde för något år sedan.

Oavsett vilken utbildning du ska läsa, går det att spara mycket pengar genom att leta på någon av Uppsalas många begagnatmarknader. Uppsala studentkår är en av dem som förmedlar begagnade böcker.
– Studenterna kan lämna in sina gamla böcker till oss, och de sätter priset själva. Sedan lägger vi ut böckerna på vår hemsida. När boken är såld får säljaren ett meddelande och sina pengar. Vi lägger på en avgift på tio procent på priset som säljaren satt, säger Karin Bergström, receptionschef på kåren.
Förutom kårens bokförmedling finns en uppsjö av olika webbsidor där man kan köpa och sälja böcker.

Billigast är förstås att inte köpa några böcker alls, utan att helt enkelt låna litteraturen på biblioteket. Men då gäller det att vara ute i god tid, biblioteken har oftast bara ett par exemplar av varje titel, och efterfrågan brukar vara stor. All kurslitteratur ska också finnas i ett referensexemplar, som man kan läsa på biblioteket. Även nationerna har sina egna bibliotek, där man kan hitta en stor del av all kurslitteratur. Har du fortfarande inte hittat böckerna du söker till ett bra pris, kan det vara en bra idé att titta på någon av alla anslagstavlor som sitter på universitetsområdet. Där kan man ibland göra riktiga fynd.

UNT frågar: Hur skaffar du din kurslitteratur?

Mimmi Dieden Bengtsson, 21 år, läser sociologi.
– Jag letar begagnade böcker på Blocket men annars köper jag nytt på Studentbokhandeln. Det är dyrt med böckerna, jag vet inte exakt hur mycket pengar jag lägger ner men det är mycket.








Jonatan Fransson, 28 år, läser religionsvetenskap.

– Jag köper mina böcker på institutionen, Adlibris och Studentbokhandeln.










Hannes Erixon, 24 år, läser till landskapsarkitekt på SLU.

– Jag brukar söka på Bokus eller Prisjakt för att se var det är billigast och sen beställer jag böckerna på nätet. Har man tur så hittar man en del böcker på biblioteket också.






Eva Nilsson, 50 år, läser till präst.

– Jag lånar en del böcker på biblioteket. Annars köper jag mina böcker på Adlibris. Någon bok har jag köpt på antikvariat.

TIPS: HÄR FINNS BÖCKERNA

Nya böcker
- Akademibokhandeln, Forumgallerian och akademibokhandeln.se
- lycknis.se (har även begagnade böcker)
- Studentbokhandeln, Sysslomansgatan 7 och studentbokhandeln.se
- prisjakt.nu (för att hitta lägsta pris bland nätbokhandlare)

Begagnade böcker
- studiebok.se
- kurslitteraturuppsala.se
- kurslitt.se
- cambobo.com
- studentarena.se
- bokborsen.se
- stubok.net

Lånade böcker
- Stadsbiblioteket, Svartbäcksgatan 17
- Uppsala universitetsbiblioteket (där ingår bland annat Carolina Rediviva och Karin Boye-biblioteket). Är uppdelat på tolv ämnesbibliotek, kolla på ub.uu.se.
- Ultunabiblioteket, SLU, slu.se/sv/bibliotek/

Nationernas bibliotek
- www.nationsbibliotek.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om