Snabba beslut före riksdagsbesöket

Inför riksdagsledamoten Solveig Zanders besök uppmanades personalen på Arbetsförmedlingen i Uppsala snabbt fatta beslut om insatser till nyanlända. Av totalt 15 beslut om insatser i januari togs 11 i fredags.

20 januari 2015 10:49

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen i Uppsala har 15 beslut om insatser inom etableringsstödet till nyanlända tagits under januari i år. UNT kan nu visa att 11 av dem togs i fredags. Samma dag blev det klart att riksdagsledamoten Solveig Zander (C) skulle besöka Uppsalakontoret efter helgen.

Som UNT berättat ville Solveig Zander förhöra sig om Uppsalakontorets låga effektivitet. I höstas avslöjade UNT att Uppsala ligger långt ned i statistiken när det gäller att hjälpa nyanlända att komma ut i olika aktiviteter vid sidan av svenskundervisning.

Ett av de företag som har avtal med Arbetsförmedlingen om att ge utbildningar inom etableringsstödet är Alpha CE, ett utbildningsföretag med verksamhet i många kommuner runt om i Sverige. Vd:n och Uppsalabon Maria Mattsson Mähl är en av dem som reagerat på det svaga resultatet på Uppsalakontoret. I fredags eftermiddags noterade hon att en kurs med 15 platser de har avtal med Arbetsförmedlingen om plötsligt hade fått 11 nya deltagare inför starten i nästa vecka.

– Vi hade före det bara fyra registrerade, men tre lärare. Jag reagerade på det här i veckan genom att skriva till chefer inom Arbetsförmedlingen. Där ifrågasatte jag hur det kom sig att så få anvisats till den här aktiviteten trots att nästan 500 är inskrivna i etableringsstödet.

Hon tog också kontakt med flera riksdagspolitiker, varav centerpartisten Solveig Zander i fredags bestämde sig för att besöka Arbetsförmedlingen i Uppsala. Samma eftermiddag ramlade det alltså in 11 nya anmälda till kursen hos Alpha CE.

Maria Mattsson Mähl tror inte att det är en tillfällighet.

– Det här är ju bra för de nyanlända som nu får insatser som de har rätt till och som redan är finansierade. Men det är ju bedrövligt att det ska krävas ett politikerbesök för att det ska bli så, säger hon.

Under januari så här långt har totalt 15 beslut av det här slaget fattats vid Uppsalakontoret. Samtidigt är antalet personer i etableringen strax under 500. Det innebär att fyra beslut fattats i år, före fredagen.

– Fyra beslut är vad en handläggare borde kunna fatta under en dag, säger Maria Mattsson Mähl.

Men enligt ansvarig på Arbetsförmedlingen i Uppsala finns inget samband mellan politikerbesöket och fredagens 11 besluten om insatser. Däremot gick det i fredags ut en uppmaning från högre ort inom Arbetsförmedlingen om att det behövdes fattas beslut för att fylla Alpha CE:s kurs inför starten.

– Det var en stark uppmaning från ledningen. Men vi hade själva redan haft en diskussion i handläggargruppen om att vi behövde fatta fler beslut, säger Emelie Halling, ansvarig för etableringsstödet i Uppsala.

Hur ser du på att ni före fredagen bara fattat fyra beslut under januari, trots att ni nu nästan är tio handläggare och det är uppemot 500 inskrivna i etableringsstödet?

– Mina handläggare gör sitt allra bästa utifrån de förutsättningar vi har. Det kan dröja efter ledigheter innan man kommer igång med själva beslutsfattandet.

Hur ser du på kritiken som nu riktas mot Uppsalakontorets ineffektivitet, bland annat från politikerhåll?

– Att situationen hos oss lyfts fram är bara bra. Och vi vill inte dölja något, siffrorna talar för sig själva. Vi behöver utveckla oss, säger Emelie Halling.

Maria Mattsson Mähl på Alpha CE vill att hennes kritik ska leda till konstruktivitet och välkomnar Emelie Hallings förbättringsambitioner.

– Jag hoppas verkligen att det blir en förändring i vårt samarbete med Arbetsförmedlingen framöver. I grund och botten vill vi samma sak. Att hjälpa människor in på arbetsmarknaden.

Fakta Ska ge 40 timmars aktivitet i veckan

2010 genomfördes etableringsreformen. Den innebär att nyanlända får en ersättning när de deltar i de etableringsprogram som Arbetsförmedlingen är ansvariga för. I programmet ska det ingå svenskundervisning samt andra aktiviteter, exempelvis arbetsmarknadsaktiviteter, på 40 timmar i veckan.

I höstas kunde UNT visa att Arbetsförmedlingen i Uppsala låg bland de sämre i Sverige när det gäller att ge aktiviteter vid sidan av svenskundervisning. Enligt Arbetsförmedlingen själva har man varit kraftigt underbemannade.

Under måndagen besökte Solvieg Zander (C) kontoret i Uppsala. Efter besöket sade hon till UNT att hon i riksdagen ska ta upp situationen i en fråga till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson,

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri