Skickar ut påsar för matavfall

Två gymnasieelever gör det nu möjligt att samla in Uppsalabornas matavfall i papperspåsar.

26 januari 2019 13:00

2018 utsågs Uppsala kommun till Årets klimatstad. Trots det samlas det mesta av invånarnas matavfall fortfarande in i plastpåsar. Calle Aronsson och Viktor Hiller, elever på Uppsala yrkesgymnsium Ekeby, såg därför en möjlighet att göra något bra för miljön. Nu har de genom sitt UF-företag Waste of Time tagit fram kostnadsfria reklamfinansierade avfallspåsar i papper.

– Vi tycker att Uppsala borde ligga i framkant i dessa frågor, snarare än att vara en av de sista att genomföra den här förändringen. Men till dess kan vi medborgare i alla fall göra vårt och börja använda papperspåsar till matavfallet, säger Calle Aronsson.

Flera företag har valt att synas på påsarna och på ett reklamblad som skickas med påsarna till konsumenterna.

Till skillnad mot i många andra kommuner, där buntar av påsar finns att hämta, så handlar Waste of Times affärsidé om en prenumerationstjänst där påsarna kommer direkt hem i brevlådan.

– Vi tänkte att det skulle bli enklare att leva klimatsmart genom att påsarna skickas hem kostnadsfritt till brevlådan.

Killarna har nu beställt 22 000 påsar från ett tryckeri och om 3–4 veckor ska de börjar skicka ut påsar till prenumeranter.

– De påsar som blir över kommer vi att skicka till andra Uppsalabor så att fler får testa dem, säger Calle Aronsson.

Uppsala kommuns ansvariga svarar att bakgrunden till att matavfallet samlas in i plastpåsar är att de var så tidigt ute med att samla in matavfall och att papperspåsar på den tiden inte var en lika etablerad metod. Nu när användningen av plastpåsar minskat har kommunen fattat ett beslut om att införa papperspåsar – fast inte förrän år 2020.

Varför dröjer det så länge?

– Jag beklagar att det dröjt så länge. Det har även att göra med att Uppsala tar emot avfall från andra kommuner som fortfarande har plastpåsar. Och nu när vår kommun fattat beslutet så måste enligt reglerna avfallsplanen skrivas om eftersom det blir en taxehöjning, säger Rickard Malmström (MP), ny ledamot av kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa