SJ slutar sälja biljetter ombord

För den som stiger på SJ:s tåg utan färdbevis försvinner nu möjligheten att köpa biljett av tågvärden. De nya reglerna gäller från 12 december.

29 oktober 2015 13:00

Än så länge går det bra att köpa sin biljett ombord. Men då får man vara beredd att betala 100 kronor extra för biljetten. När SJ nu tar bort denna möjlighet återstår ändå några alternativ för den som är ute i sista sekunden och behöver köpa biljett i direkt anslutning till avgång. Dessa är SJ:s app Min resa, webbsidan mobil.sj.se eller att kontakta SJ:s kundtjänst.

Sedan tre år tillbaka köper 83,5 procent av resenärerna sina biljetter via SJ:s digitala kanaler. Endast 0,6 procent av biljetterna säljs ombord.

– För att möta specifika behov har medlemsorganisationerna i SJ:s handikappråd, pendlarföreningar och pensionärsorganisationer bidragit med kunskap till våra betallösningar, säger Thomas Silbersky, SJ:s försäljnings- och marknadsdirektör, i ett pressmeddelande.

SJ utlovar en "generös attityd" under en övergångsperiod med start i november.

– Vi kommer att hjälpa de kunder som saknar biljett ombord att själva köpa biljetten via mobilen eller genom att ringa upp vår kundtjänst, säger Thomas Silbersky.

För de pendlare som reser med SJ regionalkort och inte har lyckats registrera sin resa före avgång gäller det att kunna visa upp en utskriven kortinformation tillsammans med sitt regionalkort för att slippa en extraavgift.

Just den punkten har fått pendlare som varit i kontakt med UNT att undra hur man ska åstadkomma en sådan utskrift om automaten på perrongen är ur funktion. Svaret är, enligt SJ:s hemsida, att man då ska vända sig till SJ:s kundtjänst. Enligt SJ:s presstjänst är det en god idé att alltid medföra en utskriven kortinformation vid resor med regionalkort. Den utskriften behöver inte vara purfärsk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner