Prisade skytteföreningar

Öregrund-Gräsö skytteförening och Östhammars skytteförening har belönats med varsitt stipendium från Carl G Beck-Friis stiftelse.

10 november 2015 22:14

Utdelningen skedde på tisdagskvällen vid kultur- och fritidskontoret i Östhammar. Ulf Dietrichson från stiftelsen berättade att baron Carl G Beck-Friis (1921-2005) vid Hargs bruk var en välmeriterad skytt och bland annat kammade hem 17 länsmästerskapsguld i lerduveskytte. Han representerade även Sverige i VM 1958 och vid OS i Rom 1960.

– Han tog inga medaljer, men han var ändå deltagare för Sverige, sade Ulf Dietrichson som också redogjorde för tillkomsten av stiftelsen.

Det var i samband med Carl G Beck-Friis 70-årsdag som han avböjde presenter men gärna önskade sig en stiftelse av allmännyttig karaktär där stipendier kunde delas ut till insatser för natur- och kulturminnesvård. Även idrottsföreningar kan tilldelas stipendier, "inbegripet skytteföreningar" står uttryckligen i stiftelseurkunden.

– Av den anledningen är det extra roligt att ni är här som mottagare, sade Ulf Dietrichson.

Öregrund-Gräsö skytteförening får 75 000 kronor som kommer att användas för att färdigställa tävlingsbanor med digital teknik.

– Vi inom skytte är inte bortskämda med donationer i den här storleksordningen. För oss är det helt fantastiskt, sade Göran Persson för Öregrund-Gräsö skytteförening.

Börje Nilsson från Östhammars skytteförening tog emot 25 000 kronor som ska användas för inköp av nya luftgevär. Föreningarna har runt 75 medlemmar vardera, och ganska många aktiva ungdomar. Minna Löfberg och Kristina Kjellgren i Öregrund-Gräsö skytteförening tillhör de yngre som tränar två gånger i veckan. Dessutom har de haft en hel del tävlingsframgångar i Svealand.

– Spänningen är det som är kul, sade Minna Löfberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén