Populäraste turistattraktionerna i Uppsala

Uppsala lockar många turister med sin historia och sina sevärdheter. Och ingenting talar för att den här sommaren är ett undantag.

19 juli 1916 10:47

Uppsalas populäraste besöksmål är med god marginal Fyrishov, med närmare 1,7 miljoner besökare förra året. Som stadig tvåa kommer Uppsala domkyrka med 630 000 besökare.

Dit har familjen Lindgren från Skåne tagit sig på tisdagseftermiddagen. De bor en vecka i Skokloster och tyckte att Uppsala var en lämplig dagsutflykt.

– Vi får se om det räcker, annars kommer vi hit en dag till, säger Christer Lindgren, som rest till Uppland med hustrun Marita och barnen Emil och Anna och svärsonen John Jönsson.

– Vi ska se Domkyrkan och Slottet och strosa i centrum – och hitta någonstans att äta, fyller resten av familjen i.

Destination Uppsala, som arbetar för att främja besöksnäringen i Uppsala, håller koll på antalet gästnätter på bland annat hotell, stugbyar och campingar i länet. Än så länge saknas statistik över den här sommaren och Anna Lindström, chef Möten och evenemang på Destination Uppsala, tycker att det är vanskligt att gissa.

– Men vi vet vilka stora evenemang som kommer att påverka, de som kommer hit för en specifik händelse. Och sedan påverkar vädret när det kommer till stadsturism, är det för varmt så väljer man kanske att åka ut och bada vid havet i stället.

Just nu pågår SM i schack på UKK, ett evenemang som Anna Lindström vet kommer att göra avtryck i statistiken för juli.

–­ Schack-SM drar över 800 personer och de är här lång tid, så det har definitivt en påverkan.

Hur många turister som kommer till stan bara över dagen är omöjligt att veta, men närheten till Stockholm ger en hel del besök.

– Jag tror att man kommer till Uppsala för att vi har en stark historia och fantastiska kulturskatter, säger Anna Lindström.

Den största delen av de övernattande besökarna i Uppsala kommer från andra delar av Sverige, de senaste tre åren har mellan 40 000 och 45 000 inhemska besökare sovit över i stan under maj till augusti. Juli förra året sticker ut som en rekordmånad med närmare 55 000 svenska gästnätter i Uppsala.

De utländska besökarna står för en mindre del av sommarbesöken, med runt 15 000 gästnätter per månad. Flest turister kommer från Tyskland och Storbritannien, följt av Norge, USA och Finland.

Sven Petrik och Pauline, Emma och Kathlin Wessel från Tyskland är på en treveckors rundresa i Sverige. De kommer närmast från Stockholm och åker sedan vidare mot Göteborg.

– Stan är fin och det är vackert väder, nu ska vi besöka Domkyrkan innan parkeringstiden går ut, säger Kathlin Wessel och pekar bort mot bilen.

Populära sevärdheter och museer 2015

1 Uppsala domkyrka, 630 000

2 Gamla Uppsala fornminnesområde, 500 000

3 Botaniska trädgården, 230 739

4 Ulva kvarn, 160 000

5 Gamla Uppsala kyrka, 90 000

6 Biotopia, 86 305

7 Gustavianium, 80 698

8 Upplandsmuseet, 59 731

9 Uppsala konstmuseum, 55 047

10 Gamla Uppsala museum, 27 890

Källa: Destination Uppsala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!