Nytt center bäddar för framtidens läkemedel

Marknaden för biologiska läkemedel växer explosionsartat, och just nu bygger Uppsalas största privata ­arbetsgivare ut för att kunna matcha efterfrågan.

28 september 2017 04:30

Samtidigt, i ett annat hörn av GE Healthcares tomt, blickar man betydligt längre in i framtiden och ger plats åt life science-entreprenörers experiment.

Det som ska bli Bioprocess Innovation Center, en så kal­lad testbädd för biologiska ­läkemedel, är än så länge mest en grop med byggarbetare och maskiner i. Men intresset är redan stort bland life science-entreprenörer som vill slå sig in på en snabbväxande marknad.

– Det är många som hade velat haft det klart redan nu, säger projektets vd Lotta Ljungqvist – som också är vd för hela GE Norden.

Förväntningarna är höga – inte minst från regeringen, som med 90 miljoner del­finansierar testbädden. När näringslivsminister Mikael Damberg förra sommaren presenterade planerna talade han om att skapa ”en unik innovationsmiljö” i Uppsala. Här ska små företag utan egen industriell utrustning kunna skala upp experiment och slippa tappa konkurrenskraft i den annars kostsamma fasen mellan upptäckt och kommersialisering. Satsningen ska gagna hela landet – näringslivet såväl som akademin.

– Man får inga pengar gratis, konstaterar Lotta Ljungqvist.

LÄS MER: Regeringen och Vinnova storsatsar på fastighet hos GE Healthcare i Uppsala

För den som vill ta del av något av de fyra fram­tida labbutrymmena är det ­fortfarande ”bara att höra av sig” till Lotta Ljungqvist – ännu är ingenting bort-lovat.

– Vi jobbar fortfarande på processen för att välja ut de som ska få vara här, så vi har inte börjat säga ja eller nej. Vi vill ha en blandning av akademi och företagande, för det tror vi är bra.

Men det är inte bara att smälla upp en byggnad och bjuda dit forskare – det är insidan som räknas och den måste vara flexibel nog att anpassas till vitt skilda projekt.

– Vi har jobbat mycket med att ta fram själva utrustningen. Det kommer också att finnas en viss bemanning, forskare som kan hantera tekniken och vara till stöd, säger Lotta Ljungqvist.

När det kommer till affärs­biten, även den helt avgörande för att idéer ska bli lönsamma läkemedel, kommer GE Healthcare att samarbeta med aktörer som redan finns i Uppsala.

– Man ska kunna få stöd hela vägen från A till Ö i att skapa ett nytt biologiskt ­läkemedel och hitta sam­arbetspartners för att ta det ­vidare.

… och när de är redo så köper ni upp dem?

– (skratt) Det kan absolut vara en väg, men som innovatör äger man sin idé och blir inte på något vis beroende av oss. Men vi ser ju oss om efter innovationer hela tiden…

Att marknaden för biologiska läkemedel växer explosionsartat är såklart bra för affärerna oavsett, eftersom GE Healthcare tar fram utrustning för själva läkemedelsproduktionen.

– Förra året godkändes åtta nya biologiska läkemedel, varav sju använder vår teknik, säger Lotta Ljungqvist.

Parallellt med testbädden byggs därför den egna verksamheten ut. För drygt två miljarder kronor under fem år ska kapaciteten nästan fördubblas. Men, påminner Lotta Ljungqvist, det finns fler aspekter än de rent ekonomiska här:

– Den här utvecklingen är trevlig för oss som företag, men också som patienter. För patienter blir vi ju alla någon gång.

Bygger ut och nytt

Två stora byggen pågår på GE Healthcares tomt i Boländerna. Det ena en expansion av det som redan är en av världens största fabriker för tillverkning av kromatografiprodukter, som används för att rena fram den aktiva substansen i biologiska läkemedel.

Det andra är uppförandet av Bioprocess Innovation Center, en nationell testbädd för produktion av biologiska produkter där företag och akademi kan testa ny teknik eller biologi i industriell miljö. Detta finansieras av regeringen, Vinnova och GE Healthcare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Borsiin