Mobilappen ska hjälpa alkoholister

Ett nytt hjälpmedel bestående av en trådlös alkomätare och en applikation i telefonen ska nu utvärderas i en klinisk studie på Akademiska sjukhuset.

5 oktober 2015 20:37

Cirka hundra patienter på beroendemedicinska mottagningen kommer att inkluderas i studien där alla får vanlig behandling, men där hälften även får använda sig av den nya tekniken som kalls TripleA, framtaget av Uppsalaföretaget Kontigo Care.

Användarna kommer att få en trådlös alkomätare och en applikation i telefonen som flera gånger om dagen uppmanar dem att blåsa i mätaren samtidigt som ett foto tas med mobilkameran. Resultatet lagras i en databas som behandlande vårdpersonal får tillgång till.

– Det innebär att utrymmet för att dricka alkohol utan att bli upptäckt krymper, vilket är ett stöd för den som försöker låta bli, samtidigt som vården snabbare kan bedöma om det behövs ytterligare insatser, säger Elin Karlberg, projektledare på Innovation Akademiska i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tekniken framtagen av alkoholister

Resultatet, det vill säga om patienterna lyckats hålla sig nyktra samt hur de upplevt tekniken, kommer att utvärderas om ett år. Arbetet är ett samarbete mellan Kontigo Care, Akademiska sjukhuset och Nämndemansgården, och projektet delfinansieras av Vinnova.

– Vi ser ett växande intresse från företag att utveckla ny teknik i samarbete med sjukhuset. Fördelen är att man vinner tid och att det blir rätt från början. Oavsett område vill allt fler koppla mobilappar till ny teknik, och mycket av den nya tekniken gör att vården blir mer platsobunden vilket ger patienterna mer frihet och makt över sin egen vardag, fortsätter Elin Karlberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!