Messingssextett på Sigtuna möte

KULTUR. Sigtuna Möte, de traditionella marknadsdagarna i Sigtuna, äger rum 28-29 augusti. Än en gång invigs evenemanget med marscher och valser som spelas av Sigtuna messingssextett.

18 februari 2014 17:04

– Det är säkert i 30-40 år som vi har spelat på Sigtuna möte, säger gruppens ledare, Per Gunnar Kåhrström.
När Sigtunabygden får tag på Per Gunnar Kåhrström är han på väg att åka till Hackås i Jämtland, där Sigtuna Messingssextett kommer att delta på ett musikläger samt ge en konsert i oktober.

Gruppen har rest en del i år. Den var till exempel på en turné i USA och spelade vid 25 tillfällen. Turnén startade i Portland - Oregons största stad - där en svensk midsommarfestival arrangerades i juni. Sen åkte gruppen till smaragdstaden Seattle i Washington, Las Vegas lillebror Reno samt cowboystaden Virginia City i Nevada, där en medlem, DJ Hultberg, kommer ifrån. I Virginia City spelade Sigtuna Messingssextett på Piper’s Opera house, där även kompositören Irving Berlin och utbrytarkungen Harry Houdini stod på scen en gång i tiden.

Sigtuna Messingssextett består av sju musiker och en sångare. Sextetten startades 1967 av en musiklärare, Helge Kinell. Syftet är att bevara Sveriges gamla mässingsblåstraditioner.
– Det är en trevlig form av musik och har en hanterbar styrka. Det finns också mycket musik, både gammal och ny, som är arrangerad för sextetter. Och det vill vi föra vidare, säger gruppledaren Per Gunnar Kåhrström.
– Det är inte många som bevarar denna tradition längre i Sverige, säger DJ Hultberg, den nyaste medlemmen som kommer från USA.

DJ Hultberg berättar att mässingsblåstraditionen som kom till landet på 1800-talet, är äldre än den i USA.
Många mässingsblåsmusikanter har varit med i militära musikkårer. Under andra världskriget fanns det ett 40-tal militära musikkårer, men sen har antalet minskat undan för undan.

1980-talet var en trevlig period, berättar Per Gunnar Kåhrström, då Sigtuna Messingssextett fick Sigtuna kommuns kulturpris för att ha fixat musikpaviljongen nedanför Drakegården i Sigtuna.
– En paviljong stod tom i Sigtuna och förföll. Då bestämde vi oss för att reparera den och frakta den till parken, där den skulle komma till användning. Det kostade en hel del. Men vi fick pengar genom att spela. Det kom även bidrag från kommunen och privatpersoner. Sen återlämnade vi paviljongen till kommunen och vi arrangerade en sextettfestival dit grupper från hela Sverige kom. Sedan fick vi kulturpriset 1981, säger Per Gunnar Kåhrström.

Sigtuna Messingssextett använder bleckblåsinstrument tillverkade i Sverige från början av 1900-talet, oftast av märket Ahlberg och Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!