Levande föda på menyn

Maten blir en allt viktigare del av ett hälsosamt liv. Groddar, skott, alger kanske inte tillhör favoritsnacksen – men är rätt för dig om du vill hålla dig frisk. Det menar förespråkarna för levande föda, som tagit den så kallade raw food-trenden ett steg längre.

25 oktober 2010 09:00

Rå kost ska inte hettas upp till mer än 40 grader. Det är likadant inom levande föda, men här lägger man också stor vikt vid groddar och skott av olika slag.
Förkämparna menar att enzymerna i maten förstörs när den värms upp och att vitamin- och mineralinnehållet minskar. I stället för att koka, steka och woka maten mixar man den till soppor, patéer, röror, smoothies och juicer.

Vetegräs, som pressas till en juice, är också stort inom levande föda. Bland annat sägs gräset innehålla viktiga enzymer.
– Men vi gör även maträtter som pizza och lasagne, bröd, godis, glass och fröost gjord på solrosfrön som är groddade, berättar Janne Larsen, som är kostrådgivare och köksansvarig vid Living food global center.

Ett stort problem, menar Janne Larsen, är att många av oss blir försurade av maten vi äter. Det sker genom att de äter för mycket syrabildande mat som till exempel kött, fisk, ägg och ost:
– Det kan påverka hälsan negativt och ge bland annat ledvärk. Levande föda rensar ur och gör kroppen mer basisk, så att vi får rätt pH-balans.
Andra positiva hälsoeffekter som Janne Larsen fram är att immunförsvaret stärks, att kroppens egen självläkningsförmåga stimuleras och att man får mer energi.

Kerstin Hultén är dietist och forskare och har skrivit boken Maten som skyddar mot cancer. Till viss del stödjer hon menyn inom levande föda:
– Det finns vetenskapligt stöd för att en kost baserad till stor del på mat från växtriket, med en rik variation av olika sorters frukter, grönsaker, bär, nötter, fullkornsprodukter och annat från växtriket minskar risken för kroniska sjukdomar. Därmed inte sagt att man måste leva uteslutande på levande föda, säger hon.
– Daglig motion, en normal kroppsvikt och en kost som är rik på frukt och grönt, beräknas kunna sänka risken för cancer i världen med 30 procent. Inom hjärtrelaterade sjukdomar och diabetes är andelen än högre.

Kerstin Hultén, dietist, folk-hälsovetare och näringsforskare, kommenter några viktiga delar av levande föda:
  
Kristina Hultén. Foto: Scanpix

Råa grönsaker: Det är bäst att äta frukt och grönsaker råa, eller så skonsamt tillagade som möjligt, genom att man ångkokar eller wokar lätt. Då bevaras flest vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men det finns undantag, den antioxidant som ger tomaten sin röda färg, lykopen, tas bättre upp av kroppen när tomaten är varm. Samma sak med morotens betakaroten.

Enzymer: Kroppen producerar själv de enzymer som behövs vid matsmältning och för att ta upp näringsämnen. Men i vitlök och kål, rädisor, ruccola och pepparrot finns enzymer som innehåller cancerskyddande ämnen.

Syra-bas-balans: Det finns många teorier kring hur vi kan må bättre av basbildande mat, men det finns inga pålitliga veteskapliga belägg för det. Det finns inte heller något enskilt mått på ”kroppens pH-värde”.

Grön smoothie
Att göra gröna smoothies kan vara en start för den som är nyfiken på levande föda. Gröna bladväxter mixade med frukt och vatten är ofta grundreceptet.
Fräschingen:
a 1 liter smoothie
6-8 blad av romansallad
1/2 medelstor honungsmelon
5 dl vatten
Mixa väl
Källa: Grönt för livet, av Victoria Boutenko (Friendly Fruits)

Det här levande föda
Levande föda baseras på frön, nötter, säd, grönsaker (gärna rotsaker), frukt, bär och alger. Groddar och skott är en viktig del av kosten.
Vegetarisk och oupphettad. Innehåller inte mejeriprodukter.
Stärker, enligt förespråkarna, immunförsvaret, stimulerar kroppens egen självläkningsförmåga och rensar kroppen från gifter.
Bäst att äta frukt och grönsaker råa

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!