Lägenhet såldes för över 10 miljoner

En våning på Östra Ågatan i Uppsala med gedigen historia såldes i helgen till ett pris på 10,5 miljoner kronor.

18 september 2017 09:11

Historiskt har våningen på Östra Ågatan 51 varit en av de dyraste som någonsin sålts i Uppsala. År 2004 såldes just den här lägenheten exempelvis för 4,3 miljoner kronor, då ett rekordpris. Nu har våningen precis sålts ytterligare en gång och den här gången blev prislappen 10,5 miljoner, en halv miljon över utgångspriset.

David Wallin på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har hållit i försäljningen. Han är nöjd med att priset hamnade där det gjorde.

– Det var bra, det är svårt att prissätta eftersom den här typen av våningar i sekelskiftesstil så sällan säljs, säger han.

Att lägenheten mer än fördubblats i pris från 2004 ser David Wallin inte som något anmärkningsvärt.

– Det har följt den allmänna prisutvecklingen i Uppsala, med stabila prisuppgångar i stort sett varje år. Jag vet inte i vilket skick den var förra gången den såldes, men säljarna har gjort en hel del renovering i våningen under de här åren. Det har säkert hjälpt till också.

Vad gör lägenheten så speciell då?

– Den har en helt unik karaktär, med fungerande kakelugnar och bevarad takstuckatur. Det är väldigt mycket bevarat från när huset byggdes, jag tror att det var en av många anledningar till att det var så stort intresse. Sedan är det ett känt hus bland Uppsalabor, det utmärker sig i arkitekturen så det är många som känner till det, säger David Wallin.

Utöver kakelugnarna och en öppen spis i köket har lägenheten också en ganska spännande historia. Här bodde nämligen arvprins Gustaf Adolf, sedermera kung Gustaf VI Adolf, i början av 1900-talet då han studerade i Uppsala.

Huset i sig är ritat av arkitekten Gustav Wickman, på initiativ av den då välkände Uppsalaprofilen N A Svanfeldt. Huset kallas därför också Svanfeldtska huset och ibland på grund av sin kungliga historia: Kronprinspalatset.

Våningen är dock inte den dyraste som någonsin sålts i Uppsala, tidigare i år såldes exempelvis en sjurummare på Salagatan för 11,3 miljoner kronor. För ett par år sedan var en våning ett par hus bort från Svanfeldtska huset ute till försäljning. Utgångspriset för den var 14 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg/Karolina Tolstav