Klimatsmart transport med uppåtvindar

Thomas Fogdö fick en klimatsmart idé och startade företaget PackBud ihop med två kompisar. Nu har de fått in tre färska investeringsmiljoner.

14 januari 2015 11:14

Fem affärsänglar och ett riskkapitalbolag har investerat tre miljoner kronor i PackBud, ett företag som uppsalabon och tidigare utförsåkaren Thomas Fogdö startade med två vänner: slalomkompisen Pär Wredendahl hemifrån Gällivare och tidigare kollegan Mikael Funa. De tre miljonerna ska i första hand användas för marknadsföring.

Affärsidén går ut på att fylla långtradares tomma lastutrymmen med motorcyklar, pianon, möbler och annat som företag och privatpersoner behöver frakta. Den som behöver få något fraktat lägger ut en förfrågan på PackBuds webbsida. Sedan kan åkerier lägga bud och uppgifter om när de kör den aktuella sträckan. PackBud tar ut en serviceavgift och 10 procent av det kunden får betala.

– En del åkare har varit lite oroliga för att vi är ute efter att pressa priserna, men det är inte vår tanke. Vi vill bara skapa ett mervärde, säger Thomas Fogdö.

För hans egen del handlar det mycket om att göra något bra för miljön.

– Jag har levt och verkat på snö och nu ser jag att snö inte är självklart längre och att glaciärerna smälter. Och som pappa tänker jag på vad vi lämnar efter oss och vad jag kan göra, säger han.

Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har PackBud fått in 4 000 förfrågningar, utan någon egentlig marknadsföring.

– Vi har gått de enklaste vägarna, framför allt via google. Micke har björnkoll på hur man hamnar högt upp när folk söker på transporter, säger Thomas Fogdö.

Det var han som kläckte företagsidén under sina många tjänsteresor ute på vägarna.

– Jag tänkte: kan jag ta med något när jag ändå gör resan? Sedan insåg jag att privatpersoner inte kan det, man måste ha transporttillstånd. Samtidigt upplevde jag att det blev fler och fler långtradare på vägarna och fick veta att de i vissa fall har så mycket som 40 procent tomt utrymme. Där uppstod idén att hitta ett forum där åkerier kan leta mer uppdrag, säger Thomas Fogdö.

Många transporter utgår från eller landar i Skåne och det är i Malmö företaget ligger med tre anställda. Namnet PackBud valdes för att det är internationellt gångbart – det kan ses som en förkortning av "package buddy" på engelska, paketkompis. Det finns planer på att växa, även utanför landets gränser.

Fotnot: Affärsängel är en person som investerar i nystartade företag i utbyte mot delägarskap.

Fakta

Ny transporttjänst

300 transportbolag är anslutna till PackBud som förmedlar kontakt mellan åkerier och personer som behöver frakta saker. 90 procent av kunderna är privatpersoner. Antalet delägare i företaget är nu 13.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!