Hennes passion blev eget företag

Jenny Gagnér förvandlade sin stora passion för hästar till ett eget företag. Med PreVet vill hon hjälpa hästbranschen och underlätta kommunikationen mellan bland annat hästägare och veterinärer.

24 mars 2019 08:00

Jenny Gagnér har länge varit intresserad av, tävlat och jobbat med hästar. På grund av ett antal problem hon upplevt i hästbranschen och i samband med att två av hennes hästar var skadade kom hon på idén att skapa en app.

All information om hästen skulle finnas samlat på ett lättillgängligt ställe inför ett veterinärbesök. Det var starten för PreVet.

– När en häst blir sjuk eller skadad blir det ofta dyrt, besvärligt och väldigt tråkigt för alla inblandade. Då är det extra viktigt att rätt information kommer fram och att missförstånd undviks, säger Jenny Gagnér.

Första versionen av PreVet lanserades i februari förra året och i appen kan användaren dokumentera hästens hälsostatus direkt i mobilen.

Då får hästägaren och de andra inblandade i hästens vardag och vård bättre koll över bland annat olika mätvärden, vaccinationer, allergier och träningspass.

– Genom film, bilder och kompletterande anteckningar skapas ett flöde av händelser. Vi vill hjälpa hästbranschen, både hobbyhästägare och professionella stall, med att samla all dokumentation på ett ställe och göra det enkelt att dela den med andra, säger Jenny Gagnér.

Appen är framtagen i samarbete med en grupp hästägare, veterinärer, tränare och forskare.

I appen finns bland annat även en kunskapsbank med instruktionsfilmer med veterinärer och experter.

– Tillsammans med våra partners kommer vi med hög sannolikhet kunna tillgodose de förbättringsbehov vi står inför i hästbranschen genom bland annat faktagranskat utbildningsmaterial och genom kvalitetssäkrad dokumentation och kommunikation mellan hästägare och diverse aktörer, säger Jenny Gagnér.

Jenny grundade PreVet 2017 och sedan två år tillbaka jobbar hon heltid med företaget.

När hon bestämde sig för att satsa på företaget tog hon hjälp av Almi och Uppsala Innovation Center (UIC) för förstudiemedel, affärsutveckling och rådgivning.

– Jag är jätteglad över att jag satsade på det här och det har varit en fantastisk tid på många sätt. När man brinner för något och vill lösa ett problem så kavlar man upp ärmarna och gör det som behövs. Det har varit otroligt utvecklande och vi har kommit en bra bit på vägen, säger Jenny Gagnér.

Om cirka en månad ska bolaget släppa en ny version av appen och i slutet av året en webbaserad plattform.

I framtiden avser företaget även lansera en bredare satsning och anpassa plattformen även för smådjur som hundar och katter.

– Det är jätteroligt med allt som händer nu och kommer att hända den närmaste tiden. Vi kommer att utveckla plattformen ytterligare genom nya samarbeten och kommer även att satsa internationellt, säger Jenny Gagnér.

PreVet

Vad: App och webbplattform som dokumenterar hästens hälsa och skapar ett flöde av händelser i hästens vardag som underlättar kommunikation mellan bland annat hästägare och veterinär.

Grundades: 2017 av Jenny Gagnér.

Finansiering: 1,3 miljoner i stöd från Vinnova och tog in 2,5 miljoner i finansiering förra året.

Aktuella: Släpper snart en ny version av sin app och lanserar i slutet av året en webbaserad plattform.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!