Här kan du räkna med jobb innan examen

Hotell- och turismnäringen skriker efter arbetskraft. Inom de närmaste sju åren behövs det 50 000 nya medarbetare, enligt arbetsgivarorganisationen Visita.

25 april 1916 23:02

Receptionister, guider, frukostvärdar och mountainbikeinstruktörer. Turismnäringen är en bransch på frammarsch och här behövs det folk. Hur hålen ska fyllas är en fråga för den pågående hotell- och turismlärarkonferensen på Ekebygymnasiet i Uppsala.

Lotta Johansson som jobbar med skolfrågor på Visita anser att hotell- och turismprogrammet är underskattat:

– Det är jättesmart att välja ett yrkesprogram, säger hon när vi träffas under en fikapaus på Ekebygymnasiet.

Elever i årskurs tre har dukat fram kaffe och te, vikt servetter och bullat upp med kakor. Elever som är eftertraktade på arbetsmarknaden.

– De här ungdomarna går från gymnasiet till ett jobb, en egen lägenhet och ett eget liv. Och om de vill har de goda möjligheter att bygga på sina yrkeskunskaper, säger Lotta Johansson.

Men det är inte så lätt att övertyga ungdomar att gå yrkesprogram. Sen gymnasieskolan gjordes om 2011 är den allmänna uppfattningen bland många, inte minst föräldrar, att dörren till högre utbildning är stängd om valet faller på ett yrkesprogram.

För att hotell- och turismprogrammet ska bli det självklara valet till jobb inom näringen vill Eva Hamrin, yrkeslärare på Ekebygymnasiet, se ett tätare samarbete med branschen.

– Tänk om hotellen här i stan kunde bjuda niondeklassare på frukost och visa vilka möjligheter och jobb som finns. Visa att det är en framtidsbransch, säger Eva Hamrin.

Lotta Johansson vill ha en yrkesvuxenutbildning:

– Komvux är en rättighet i dag, det borde även yrkesvux vara.

Träffa gymnasieeleverna i tv-inslaget som redan har klart med jobb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!