Försvunnen man hittades i vattnet

En försvunnen man hittades i vattnet vid Ormån utanför Öregrund på lördagen. Båtar och helikopter användes i sökarbetet men mannen kunde inte räddas trots upprepade återupplivningsförsök. Det finns i nuläget ingen misstanke om brott.

5 april 2015 03:17

Det var vid 20.47 under lördagskvällen som anhöriga till en 68-årig man larmade SOS om att han inte hade kommit hem efter att ha varit ute och kört båt vid Ormön, utanför Öregrund.

– Personen i fråga hade lovat att ringa när han kom fram, vilket han inte hade gjort. Hans anhöriga försökte få tag i honom och åkte även hem till hans hus där han ej var. Efter ett tag hittade man hans båt 50 meter från hemmabryggan och larmade oss, säger Christer Haglund, räddningsledare vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter kallades in och även ett antal båtar deltog i sökandet.

– Efter ett tag hittade man en person i vattnet. Han togs in till land för att föras med ambulans till Östhammars sjukhus, säger Christer Haglund.

Trots upprepade återupplivningsförsök gick dock ej mannens liv att rädda. Polis underrättade under lördagsnatten anhöriga om utgången.

Uppdatering 09.54

Emma Forseth som är pressansvarig på Sjöräddningssällskapet berättar att de fick ett larm från SOS-alarm strax före 21 på söndagskvällen.

– En granne hade sett båten och befarade att det hade skett en olycka. Den försvunna mannen hittades efter ungefär en halvtimmes sökande. Flera aktörer deltog i sökandet, bland annat en lotsbåt och en helikopter. Helikoptern hittade mannen och vår båt kunde plocka upp honom, säger Emma Forseth.

Mannen fördes sedan med båt till Öregrund där en ambulans väntade. Men mannens liv gick inte att rädda.

Var det några skador på båten som tyder på en olycka?

– Så vitt vi vet fanns inga tydliga skador på mannens båt. Men hur olyckan har gått till utreds nu av polis, så vi kan inte säga något mer i nuläget.

Räddningsbåten gick på grund på väg mot land. Vad hände?

– Det var en grundstötning nära land där ambulansen väntade. En person i besättningen slog i huvudet och fick sy några stygn, men mår under omständigheterna bra.

Varför gick räddningsbåten på grund?

– Vi har precis påbörjat en utredning som kommer ge tydligare svar. Skadorna på båten är inte omfattande, men den är inte sjöduglig och ligger nu på ett varv i Öregrund.

Uppdatering 12.25

Polisen i Uppsala län uppger att det inte finns någon misstanke om brott och att det därför inte kommer att genomföras någon teknisk undersökning under helgen från deras sida.

– Inte för nu, sedan för man se efter obduktion, säger presstalesperson Christer Nordström.

– Det har gjorts en anmälan om dödsfall genom drunkning, säger han vidare.

Mannen hade besökt en bekant som blev orolig när han inte fick tag på honom. Han ska ha varit själv på båten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!