Det var på KTH i Stockholm som de tre kompanjonerna Mohammed Al Abassi, tidigare Bälingebon Tanmoy Bari (utsedd till en av Europas 30 mest framgångsrika unga entreprenörer av magasinet Forbes) och Fredrik Hagblom träffades.
– Vi skulle i vårt examensarbete ta fram lösningar för hur människor ska kunna leva mer hållbart i framtidens städer. Det var så vi började arbeta med vår applikation som nu har lett till att vi har ett företag med tolv heltidsanställda, säger Mohammed Al Abassi.
Idén går ut på att man på ett enkelt sätt ska kunna koppla upp sig till en app som mäter hushållets elförbrukning. Genom appen görs flera analyser av exempelvis när på dygnet mest el går åt, om bostaden är otät och drar mycket el vid låga utomhustemperaturer, om det skulle löna sig att sätta upp solpaneler och så vidare. Appen ger energispartips utifrån hur olika familjers elförbrukning ser ut. Men den ger också information om vad andra sparar på just nu, en faktor som forskare tror ska påverka hur mycket energi man själv tar initiativ till att spara.
– Vi tyckte att det fanns mer att göra när det gällde hur man mäter sin förbrukning. Vi har nu hittat ett enklare sätt, där man slipper hårdvaran. Man behöver inte längre installera en skärm i en vägg för att kunna följa sin elförbrukning, eller köpa prylar att installera i elskåpet, säger Tanmoy Bari, 28, som förra året utsågs av magasinet Forbes till en av Europas 30 mest framgångsrika unga sociala entreprenörer.
Han är uppvuxen i Bälinge och gick Naturvetenskapsprogrammet på Lundellska i Uppsala.
– Jag var inte så intresserad av miljöfrågor på den tiden. Jag hade bra betyg, men visste inte vad jag ville bli så jag jobbade på Ica i Bälinge och reste en del, säger Tanmoy Bari om sin bakgrund.
Från början var hans sikte inte inställt på att bli entreprenör.
– Det var först på KTH som jag blev intresserad av just hållbara byggen så under studietiden har vi bland annat varit i Kenya tillsammans under vårt kandidatarbete som handlade om att bygga hållbara städer, säger Tanmoy Bari.
De har också hunnit medverka i ett forskningsprojekt i Brasilien, innan de startade sitt företag som heter Greenely AB. Tanmoy Baris och Mohammed Al Abassis medgrundare heter Fredrik Hagblom. Han arbetade som rörmokare i Växjö innan han började på KTH för att utveckla sitt intresse för energisystem.
I dag är 7 000 hushåll anslutna till deras app. Genom att den sponsras av energibolag och genom att Energimyndigheten gett anslag till projektet så är appen gratis för användare som bor i Sverige.
Greenely har nyligen också fått in sammanlagt 15 miljoner kronor av investerare som tror på deras projekt. Andra som trodde starkt på idén var forskare på institutionen för psykologi vid Stanford University.
– Vi var med i en tävling som vi vann och det ledde bland annat till att vi kom i kontakt med Stanford som vi nu har samarbetat med i två år. Exempelvis har forskarna sett att information om att andra håller på och ändrar sina beteenden kan vara ett effektivt sätt att få folk att ändra sin egna vanor, säger Mohammed Al Abassi och Tanmoy Bari.
Nästa steg för dem är att lansera appen i Kalifornien där det finns regleringar som gör det lönsamt att förmå människor att spara el. Resultaten från forskningen kommer att presenteras för de större energibolagen i USA, som följer projektet.
– Även den svenska regeringen är intresserad av vår app och forskningen kring den. Förra året kom några personer från Miljö- och energidepartementet och Energimyndigheten på studiebesök till Stanford för att titta på vårt samarbete med universitetet, säger Mohammed Al Abassi.
Så ni ser ljust på framtiden?
– Ja, det är en väldigt spännande bransch vi hamnat i, som kanske inte låter så spännande som exempelvis spelbranschen, men det är mycket som händer inom detta område nu. Nästa steg för oss är att öppna ett kontor även i USA, säger Tanmoy Bari.