Under det senaste året har bioteknikföretagets aktievärde skjutit i höjden. Omsättningen är ännu inte hög, men börsvärdet ligger på runt 400 miljoner kronor. Bakgrunden är att man nu genom bland annat kliniska valideringar har visat att teknologin, som kallas Nanozolid, fungerar. Teknologin går ut på att injicera läkemedel i exempelvis en tumör i vilken den aktiva läkemedelssubstansen lagras i en ”depå” och behandlar tumören lokalt under en längre tid
Lidds grundades redan 2003 av forskarna Niklas Axén från Ångströmlaboratoriet och Hans Lennernäs från BMC, men det var först 2015 som bolaget ändrade inriktning och breddade sig.
– Upptäckten handlar om Nanozolid som kan användas som en depå och distribuera läkemedel i kroppen i upp till sex månader, säger vd Monica Wallter som har ett förflutet från bland annat Pharmacia.
I Kina ska läkemedelsföretaget Jiangsu Ambition Medical som köpt det första licensavtalet, nu börja använda teknologin i behandlingen av patienter som har prostatacancer.
Niklas Axén förklarar att behandlingen går till så att en vätska med både läkemedel och Nanozolid kan sprutas in lokalt där exempelvis en tumör sitter. Vätskan stelnar sedan och när den stelnade depån eroderar så fördelas medicinen ut i kroppen i den takt som behövs.
– Fördelarna med detta är att det blir mycket färre biverkningar för patienterna. Vi kan styra vilken tid medicinen ska verka och att det kan ske i en hög koncentration lokalt, utan att som exempelvis cytostatika ge biverkningar i hela kroppen. Det innebär också färre behandlingstillfällen än traditionell behandling, säger Monica Wallter.
Från början var Lidds ett prostatacancerprojekt – men sedan 2015 är inriktningen att tekniken i framtiden ska kunna användas i behandlingen av fler cancerformer och mot flera andra sjukdomar.
– Genom att vi använder godkända och beprövade läkemedel så går det relativt snabbt för oss att utveckla nya användningsområden. Även läkemedel som inte gått att använda tidigare kan nu bli möjliga att dosera genom vår teknik, säger Monica Wallter.
Utöver avtalet med det kinesiska bolaget så hoppas Lidds nu på licensavtal med fler läkemedelsbolag i världen. De arbetar parallellt med flera olika användningsområden. Ett exempel är immunonkologi där gruntanken är att kroppens eget försvar ska triggas igång.
– Vi försöker lösa de problem som läkemedelsbolagen har i dag. Genom att försöka vara kreativa, men ändå realistiska har vi hittat flera andra möjliga användningsområden. Vi ser därför mycket ljust på bolagets framtid, säger Monica Wallter.
Däremot tror hon inte på att insulin ska kunna doseras genom denna metod.
– Men exempelvis allergier kanske kommer att kunna behandlas med hjälp av Nanozolid.
Ett 50-tal underleverantörer sköter valideringar och produktion. Produktionen är förlagd i Solna.
– Idag är vi tio på Lidds i Uppsala och vi hoppas kunna fördubbla arbetsstyrkan inom ett par år, säger Monica Wallter och Niklas Axén då de visar runt i lokalerna som ligger på Rapsgatan – samma område som byggdes för Pharmacia en gång i tiden.