Generaldirektören på Livsmedelsverket avgår

Regeringsbeslut om att Livsmedelsverkets generaldirektör avgång fattas i dag.

10 december 2015 10:02

Stig Orustfjord avgår som generaldirektör på Livsmedelsverket.

Det bekräftar Anette Madsen, huvudman för Livsmedelsverket, för UNT. Avgången väntas offentliggöras under torsdagseftermiddagen.

– Det kommer att fattas ett regeringsbeslut om det här under dagen, men jag har ingen exakt tidpunkt, säger Anette Madsen.

LÄS MER: Orustgjord kommenterar avgången - och bekrätar internstrider

Enligt källor till UNT har det riktats flera interna klagomål mot generaldirektören och anställda inom myndigheten ska ha sagt upp sig på grund av dålig ledning.

En källa säger till UNT:  "Han har inte skött myndigheten på ett bra sätt"

Hur menar du?

- Han har inte lyssnat på personalen som vill driva bra livsmedelspolitik, utan kört vidare med egna idéer och påhitt.

Men uppgifterna om att det skulle vara interna strider som ligger till grund för generaldirektörens avgång är ingenting som Anette Madsen kan bekräfta.

– Vi har under en längre tid fört samtal med Stig Orustfjord och nu har vi kommit överens om att han ska sluta.

Personal på Livsmedelsverket ska informeras om Stig Orustfjords avgång under torsdagseftermiddagen.

Nu väntar en lång rekryteringsprocess för att hitta Orustfjords efterträdare. Under tiden kommer Annica Sohlström, generalsekreterare på Forum Syd att gå in som vikarierande generaldirektör för Livsmedelsverket. Hon har tidigare varit avdelningschef på Livsmedelsverket men slutade 2010 för att påbörja tjänsten på Forum Syd.

UNT har sökt Annica Sohlström för en kommentar utan framgång.

Moderaterna kritiserar regeringens beslut.

– Vi ifrågasätter vilka motiv regeringen har för sitt agerande. Orustfjord har genomfört ett viktigt förändringsarbete på Livsmedelsverket som vi uppfattar att det tidigare funnits relativt brett politiskt stöd för. Samtidigt anser vi att det är anmärkningsvärt att regeringen valt att tillförordna en generaldirektör utifrån, när det finns en ställföreträdande på plats, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, gruppledare för Moderaterna i miljö- och jordbruksutskottet, i ett pressmeddelande.

Partiet menar även att tillsättningen av Annicka Sohlström kan vara ett led i en politisering av verksamheten.

– Som görs som plåster på såren till Miljöpartiet efter att de tvingats vara med och fatta en del tuffa beslut inom andra områden. Med anledning av detta tänker vi begära att ansvarig minister, Sven-Erik Bucht (S), kommer till riksdagen och förklarar sitt och regeringens agerande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman