Barnen i fokus på musikfestival

Sigtuna har haft en kammarmusikfestival i fem år. I år riktar man in sig på barnen.

13 oktober 2005 22:06
— Det här är vår framtida publik. Barn måste få möta musik på ett så attraktivt sätt som möjligt så att de får lust till den, säger Agneta Söderberg från föreningen Kammarmusikens vänner.
På lördag spelas musiksagan Peter och vargen. Monica och Carl-Axel Dominique har arrangerat Prokofjevs klassiska verk om Peter, farfar, fågeln, ankan och katten som ger sig ut för att fånga vargen. Sigtuna messingssextett ger de enskilda figurerna röst genom sina instrument.

På söndag är det konsert med Stockholmskvartetten. De fyra musikerna håller i vanliga fall till på Stockholmsoperan, men har som kvartett arbetat mycket med barnkonserter. Tommy Svanström, som spelar violoncell, är sedan 1997 konstnärlig ledare för Virserums musikdagar där en barnfestival ingår.
— Vi vill visa att musik är ett språk man kan förstå utan förkunskaper. Barn som växer upp lär sig av oss vuxna, och av vår attityd att sådan här musik ska vara svår. Men det vet inte de små barnen om, säger Tommy Svanström.
Han utlovar ett lättsamt program, där verk av Haydn, Mozart och Rosenberg spelas.

Kammarmusikens vänner i Sigtuna satsade stort första festival­året 2001, med en hel vecka av konserter. Sedan dess har det handlat om helglånga festivaler. Under resten av året ordnar man konserter på Sigtunastiftelsen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!