Vill se fler lag som satsar

Efter helgens kvaltriumf blir IFK Uppsala nummer tre i Uppsala efter Sirius och Gusk. Nu hoppas IFK-tränaren att fler klubbar vågar satsa för högre divisioner. "Uppsala har kapacitet att ha fler lag högre upp i seriesystemet", säger Stephen Odur.

8 oktober 2018 12:18

Enköpings SK vann division III norra Svealand och är klart för spel i division II nästa säsong. Sämre gick det för Håbo FF och Uppsala Kurd som båda åkte ur. Men – det blir fortsatt många uppländska lag i herrarnas division III.

Tacka IFK Uppsala för det. I helgen kvalade de sig upp från division IV efter seger mot gotländska Fardhem Garda (2–0).

– Vi var inte vårt bästa slag i slutet av serien, men det var som det var. I kvalet var det inget snack vilket som var det bästa laget, säger IFK-tränaren Stephen Odur.

Segermålet lät dock dröja på sig. Först med drygt tjugo minuter kvar kom det förlösande 1–0-målet, som sedermera följdes upp av 2–0.

– Det är lite så säsongen har sett ut. Vi skapade otroligt många målchanser, men det gäller att man förvaltar det man skapar. När målet väl kom kände jag mig lugn, säger Stephen Odur.

IFK Uppsala är därmed tillbaka i fotbollstrean efter bara en säsong i division IV. Frågan är om laget har vad som krävs för att hålla sig kvar den här gången? De vill inte bli något jojo-lag.

– Det krävs att vi tar lärdom av det vi lärde oss förra gången vi var med i trean. Framför allt måste man vara stabilt hela säsongen. Varje poäng är viktig och man måste vara redo mentalt från match ett. Vi måste bli bättre i många bitar, inte bara fotbollsmässigt. Det är inte lätt att bita sig fast i den där serien, säger Stephen Odur.

Någon vild jakt att förstärka truppen för en högre division kommer inte att ske. Många spelare är dessutom kvar sedan senaste sejouren.

– Det är inte vår modell att jaga spelare, utan vårt lag byggs på egna spelare från de egna leden. Självklart finns det utrymme för spelare utifrån, men vi ska bygga vidare på det vi har, säger Stephen Odur.

Vad har ni?

– Vi har ett ungt lag med många födda på 2000-talet. Det är ungt lag som vi tror på och som vi ska bygga vidare på.

IFK Uppsala blir uppländskt lag nummer tre i division III, då Märsta IK och Heby lyckades säkra nya kontrakt. Vaksala SK kan göra skaran till fyra lag – om de lyckas kvala sig kvar.

IFK Uppsalas tränare tycker att det är för få Uppsalalag i division II och division III. I dagsläget rankas IFK Uppsala som nummer tre bland lagen som spelar i Uppsala, efter Sirius och Gusk. Steget är dock långt mellan allsvenskan, division II och division III.

– Uppsala har kapacitet att ha fler lag högre upp i seriesystemet och jag hoppas för Uppsalas skull att Vaksala håller sig kvar, säger Stepher Odur, som vill se mer samarbete kring Uppsalafotbollen.

– Det finns tillräckligt med spelare som vill spela fotboll, men musklerna att ta hand om dem saknas hos många föreningar.

Vad handlar problematiken om tror du?

– När man går upp i seriesystemet är det många som börjar rusta med bättre spelare för att klara en ny division, men det handlar inte bara om att rusta med bra spelare. Det handlar om organisation runt laget. Där fallerar många.

Efter kvaltriumfen vill IFK-tränaren lyfta fram hela sitt lag, men framför allt lagkaptenen Robin Nguyen.

– Han är vår lagkapten och trotjänare. Han har burit laget hela säsongen och utvecklats enormt som fotbollsspelare i år. Det är en fröjd att få leda den grabben. Han har varit seriens absolut bäste spelare i år, säger Stephen Odur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!