Viljan bakom klivet till toppen

Mångkamparen Lovisa Östervall pratar själv mest om att det är kul och att hon får se hur långt det räcker. Men hennes tränare vet hur långt det kan räcka: ”Jag ser en stor potential i henne. Hon kan bli världselit”.

10 mars 2017 05:00

Det var på junior-VM i Bydgoszcz i Polen i somras det mesta hände för Lovisa Östervall. Hon slog personligt rekord i fyra av sju grenar och slutade på en imponerande femteplats.

– Jag hade inte alls räknat med att det skulle gå så bra i så många grenar samtidigt. I Bydgoszcz fick jag värsta flowet, säger Östervall, som på grund av studier kom till Uppsala i höstas.

Hon behövde någonstans att träna och hamnde i nya fräscha IFU Arena och i Upsala IF:s verksamhet. Sedan årsskiftet tävlar hon dessutom för Uppsalaklubben.

– Jag kom ju in på min utbildning och behövde någonstans att träna. Jag hade först inte tänkt att byta klubb men sedan funkade det så bra, säger Östervall.

Hon började med friidrott när hon var åtta år och testade snabbt på de flesta grenar. Sedan har hon liksom aldrig slutat.

– Jag har aldrig börjat med sjukamp utan bara fortsatt att hålla på med många grenar.

Och det har givit resultat.

Men när UNT intervjuar den 20-årige friidrottaren pratar hon inte högt om mål eller resultat. Man får uppfattningen om att hon tar sitt idrottande lite med en klackspark.

Jonas Anshelm, förbundskapten för U20-landslaget och tränare för Östervall i UIF, ser till att ändra den bilden.

– Hon är vilja och perfektion, och hon vill inte vika ned sig.

Han fortsätter:

– Sjukamp är en gren med sju delmoment och det är inte vem som helst som klarar det, säger han.

Östervall klarar det. Även om vissa grenar såklart går bättre än andra.

– Hopp och spjut är mina starka grenar, kast är sämre, säger hon.

Det går lätt att se i faktarutan här intill där resultaten från hennes personliga rekordserie från i somras finns. I vissa grenar, som i längd, höjd och 100 m häck, är hon inte speciellt långt ifrån noteringarna Carolina Klüft gjorde i sin svenska rekordserie i samma ålder, men det skiljer destor mer i kula och spjut.

– Det är de grenarna jag behöver öva. Samtidigt vill jag ju förbättra mig även i de andra grenarna.

Men samtidigt var ju Klüft extremt bra i det mesta och Östervall vill helst inte jämföras med den tidigare svenska storstjärnan.

– Hon var nästan som bäst när hon var yngre och man ska inte stirra sig blind på hennes resultat i min ålder. Men hon är en stor förebild.

Tränare Jonas Anshelm:

– Jag ser en stor potential i henne. Hon kan bli världselit. På sätt och vis är hon ju redan det i dag. Ett steg till kommer krävas – och det kan hon ta, säger han.

Vid sidan av all träning för att klara av sju grenar handlar mycket av hennes vardag om studier på SLU där hon pluggar till djursjukskötare. Utbildningen finns bara i Uppsala och alltså anledningen till att hon flyttade, i alla fall i veckorna, från Rönninge söder om Stockholm.

– Min familj har varit lite anti-djur. Pappa är allergisk och hund har vi inte haft tid med. Vi har haft kaniner men det har inte räckt för att göra mig nöjd.

Sommarens stora mål är U23-EM i juli.

Var det avgörs?

I samma Bydgoszcz där fullträffen kom.

Det är bara att hoppas att det där flowet infinner sig igen.

Lovisa Östervall

Ålder: 20 år den 9 mars.

Nuvarande klubb: Upsala IF

Moderklubb: IFK Tumba

Bor: Inneboende i Sommaro, Uppsala, i veckorna. Rönninge utanför Stockholm på helgerna.

Studerar: Till djursjukskötare.

Gren: Sjukamp.

Personbästa: 5 723 poäng. Satt på junior-VM i polska Bydgoszcz.

100 mh 13,97

höjd 1.80

kula 10.39

200 m 24,88

längd 6.09

spjut 36.90

800 m 2.19,94

Carolina Klüfts svenska F19-rekord som sattes i München 2002: 6 542 poäng.

100 mh 13,33

höjd 1.89

kula 13.16

200 m 23,71

längd 6.36

spjut 47,61

800 m 2.17,99

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund