"Vi är historiens bästa lag"

Snacka om att avsluta karriären på topp. Jesper Berggren tog sitt sjätte SM-guld i karriärens sista match – och var dessutom den som inledde den mäktiga vändningen. ”Det här är perfekt”, säger backen.

27 april 2019 19:11

Lagkaptenen Mattias Samuelsson var den som såklart skulle höjt pokalen efter segern. I normala fall. Men det här var ingen normal match. Det var den sista för superligans meste spelare. Så i stället fick Jesper Berggren stega fram till förbundsordföranden Tomas Engholm och ta emot beviset på att Storvreta för ännu en gång – den sjätte i ordningen (fler än någon annan) – är Sveriges bästa lag.

Kort efter att han höjt pokalen mot skyn och jublat ännu en gång med lagkamraterna säger han till UNT:

– Så jäkla underbart! Vi är så starka, vi är historiens bästa lag. Det är ingen som kan ifrågasätta oss.

Att Jesper Berggren har haft en lång och framgångsrik känner alla till. Men slutpunkten höll på att bli mindre rolig. Underläge med 3–0 mot rivalen Falun i en utsåld Globen. Någon behövde ta tag i det. Det var Berggren som gjorde det.

– Jag vet att det började tippa över till oss när vi fick energi av nåt mål. Men vi hade ett sånt lugn ändå, säger Berggren.

Var kommer det lugnet ifrån?

– Bra självförtroende och att vi tränar hårt och lägger ned så mycket tid på det här.

Det där målet han nyss nämnde var det han som låg bakom. Ett skott från distans som smet in bakom Falumålvakten Johan Rehn.

Storvreta hade redan tagit tag i matchen, men när nollan var spräckt vände allt. 0–3 blev till slut 5–3.

– Vi släppte in några skitmål i början. All respekt för Falun men vi gjorde några missar i försvaret och vi fick inte in bollen samtidigt som de var bra, säger Storvretatränaren Andreas Harnesk om hur hans lag hamnade i den jobbiga uppförsbacken.

– Men vi behöll tron och fick momentum redan innan ”Jeppes” mål.

Harnesk var såklart glad för egen del men även för att Berggren fick göra mål och vinna i sin sista match.

– Han är värd det. Han har en av de bästa innebandykarriärerna.

Harnesk fick en succéartad start i Storvreta med SM-guld redan under sin första säsong.

– Jag älskar spelarna och jag älskar det här laget. Det finns en enorm vinnarkultur.

Han blir kvar nästa säsong men för Berggren är det alltså slut. Han har inte tänkt om när han står på planen i Globen med guldmedaljen runt halsen.

Vad gör du nästa SM-final?

– Då står jag i klacken.

Matchfakta

Storvreta 5

Falun 3

SM-final

(0–2, 2–1, 3–0) Målen: 0–1 (5.34) Omar Aldeeb, 0–2 (13.09) Jonas Adriansson, 0–3 (27.21) Omar Aldeeb, 1–3 (31.24) Jesper Berggren, 2–3 (35.19) Alexander Rudd, straff, 3–3 (47.56) Tobias Gustafsson, 4–3 (54.17) Jimmie Pettersson, 5–3 (59.35) Niklas Winroth, öppet mål.

Skott: 27–23 Utv.min: 2–6 Publik: 13 448

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund