När UNT:s utsände har lämnat redaktionen i Uppsala är det väldigt blåsigt ute på småvägarna ut mot Örbyhus och den lilla klassiska skidorten Tobo. OK Borgens lokaler ligger vid Tobo IP, en liten bit utanför orten. Vasaloppsdebutanten Emma Widén sitter i sin bil och väntar. Den är redan näst intill insnöad, trots att den bara stått där i några minuter. När UNT:s bil rullar in går vi in i det lilla klubbhus som står precis bredvid den snöbegravda fotbollsplanen.
Där inne finns ett omklädningsrum som påminner en aning om gamla skolomklädningsrum. Emma väntar tillsammans med OK Borgens ordförande Sten Johansson och hans fru Carina. Snart ska de andra åkarna också komma in. Klockan är 18:00. Träningen sätter i gång vid 18:30.
Årets Vasalopp är Emmas första Vasalopp. I sin åldersgrupp, den yngsta som finns, är hon bara 1 av 32 svenskor som deltar, och det är totalt 15 800 åkare anmälda till loppet. Tidigare har hon gjort både tjej- och halvvasan, båda dessa som en del av tjej- respektive halvklassikern.
– Jag bestämde mig redan för längesedan att jag skulle göra klassikern när jag fick lov. Man måste ju vara 18 för att göra den, så jag gjorde tjejklassikern och halvklassikern som någon sorts uppvärmning. Det kändes som en bra upptrappning.
Erfarenheterna från de tidigare loppen skulle mycket väl kunna hjälpa Emma att ta sig igenom helgens lopp.
– Det som jag har med mig från tidigare lopp är väl att jag känner igen vissa delar av banan och kan på så sätt lägga upp min åkning mer efter det, att lägga upp delmål och så vidare.
Träningen inför Vasan har varit lite annorlunda. Emma, vars sportsliga huvudgren är simning, har lagt större fokus där.
– Musklerna som man använder i simning är närmast identiska med de man använder för skidåkning, så jag har fortsatt att simma och har åkt skidor när jag har haft tid.
Men under sportlovsveckan tog sig hon sig iväg till Högbo bruk, norr om Sandviken, tillsammans med lillasystern för lite mer intensiv skidträning.
Huvudmålet för söndagens lopp är i grunden att ta sig igenom. Men det finns även ett litet hopp om att göra det på en hyfsad tid, runt timmen per mil.
– Målet är främst att ta mig igenom, kanske framför allt sett till att jag inte har tränat så mycket som man kanske ska göra inför just denna del. Men samtidigt finns det en del inom mig som vill ta sig igenom på en ganska bra tid, säger Emma och skrattar.
Men hur ser förväntningarna ut?
– Det kommer bli jobbigt, framför allt om man ser till kylan. Men sen känner jag mig ändå ganska redo. Det finns ingenting inom mig som säger att jag inte kommer att klara det, det ska bara gå.
– Annars måste jag ju göra om klassikern ..., säger hon skrattandes.
Allt eftersom kommer fler in i omklädningsrummet. Någon singelåkare, några familjer. Det som var tre åkare har nu blivit nio.
För Emma är Vasaloppet den tredje delen i klassikern. Sedan tidigare har hon gjort både Vansbrosimmet och Lidingöloppet.
– Simningen skulle jag bara ta mig igenom, så det var inga större problem. Men jag tycker mindre om att springa, så det var jobbigare.
Efter Vasaloppet återstår bara Vätternrundan.
– Den ligger i juni, strax efter studenten.
För Widén ligger träningen nära. Hon går just nu tredje ring på gymnasiet, med en idrottsspecialisering, vilket innebär att hon får gott om tid och utrymme att träna. Bland annat har hon mer eller mindre fri tillgång till skolans gym och dessutom hjälper skolan till att betala så att hon kan simma i Tierps simhall.
– Det hjälper väldigt mycket att ha såna träningsmöjligheter. Det finns lite olika program som tränar, bland annat skidåkare, motorcross, vi simmare och löpare. Och till nästa termin ska de nog ha lite cyklister också.
– Så det är synd att jag har slutat då, säger Emma och skrattar.
Efter klassikern, vad händer då?
– Det blir väl att göra den igen nästa år.