Varför krånglar det på bandyfinalen?

Vi ställer frågan: Kommer Uppsala att få behålla bandyfinalen? Vi svarar själva: Nej, vi tror inte att Uppsala kommer att få behålla arrangemanget.

1 april 2019 10:00

Varför det då? Arrangörerna har inte förstått att det är publiken som är nummer ett. Begreppet ”kunden i centrum” finns inte i arrangörens sinnevärld.

Det blev stor glädje i min grupp av bandygubbar, 20-25 stycken, när det meddelades att Svenska bandyförbundet hållit presskonferens och meddelat att Uppsala och Studenternas fått tillbaks bandyfinalen. Vi kunde återuppta vår tradition. Samling på Hamnpaviljonen med bandybrunsch, frågesport med prisutdelning, gemensam promenad till Studan för att uppleva bandyfinalen live – Årets kulturarrangemang i Uppsala. Ett helgjutet koncept.

Redan förra året var det problem vid entrén och insläppet. Vi lyckades ta oss in femton minuter efter matchstart. Vi klagade via e-post, men svaret var undvikande och glidande. Ingen förklaring till de långa köerna.

Nu i år – den 23 mars 2019 – blev det än värre, rena fiaskot. En timme innan matchstart var det köer på över 100 meter, vid insläppen E och D på långsidan. Bedömningen är att 700-800 skulle fållas in vid två insläpp. Flera i vårt bandygubbgäng gav upp och gick ut på staden och kollade på fotbollsmatchen Sverige–Rumänien. Några åkte hem till Stockholm och Märsta. Drygt hälften av gänget lyckades ta sig in på arenan exakt 18.35. Vi kom in, men inte på de platser vi betalt för, i matchminut 25 och då stod det 1–1 i matchen.

Väl inne på arenan så fungerade inte högtalarna. Det var omöjligt att höra vad speakerns sade. Sedan toppade arrangörerna med att hålla en 25 minuter lång paus mellan halvlekarna. Vad gäller själva bandyn så levererade spelarna högklassig bandy i världsklass. Alla levererade, publiken, spelarna och vädrets makter – men inte arrangörerna.

Vi kan ju inte veta hur ledningsgruppen för arrangemanget tänker. Vi gissar att det handlar om pengar och om säkerhet. Det är ju sådana saker man brukar slå folk i skallen med när man misslyckats. Det skulle verkligen förvåna oss om vi överhuvudtaget får ett svar på detta.

Med erfarenheterna från bandyfinalerna 2018 och 2019 så är vi ganska säkra på att Svenska bandyförbundet tvingas flytta arrangemanget till någon annan ort från 2021. Inte bra för Uppsala, men förmodligen bra för bandyn. Bandyfinalen breddar kulturutbudet i Uppsala och är en folkfest som alla tjänar på.

Tills sist: Det känns bittert att ledningsgruppen för Bandyfinalen tappat greppet. Att de inte har kunden i centrum för själva arrangemanget. Riktigt sorgligt faktiskt. Vi tror att Uppsala kommun måste skaffa sig garantier för att bandyfinalen fungerar klockrent även för kunderna – publiken – år 2020. Det känns som att det behöver möbleras om bland de personer som har ansvar för bandyfinalens genomförande.

Lars-Åke Lönn, Järlåsa

Bo Stendal, Uppsala

Esko Karvinen, Märsta

Bjarne Isacson, Sollentuna

Harry Sillfors, Stockholm

Lars Ohly, Stockholm

Lars Mohlin, Örebro

Leif Lindblad, Stockholm

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!