Vändningen: Kan få SM trots allt

Uppsala och UIF förlorade först kampen mot Uddevalla om att få arrangera SM 2020. Men nu pekar en hel del mot att mästerskapet ändå kan hamna på den nya friidrottsarenan i Gränby.

4 december 2018 10:12

UNT har tidigare berättat om Upsala IF:s förhoppningar om att få ute-SM om mindre än två år. Men i konkurrens med Söderhamn och Uddevalla valde Svenska Friidrottsförbundet att ge mästerskapet till den sistnämnda staden. Allt var klappat och klart till i förra veckan då kommunstyrelsen i Uddevalla fattade beslut om att dra sig ur arrangörsskapet för att de inte ansåg sig kunna genomföra de ombyggnationer som krävdes på för att få en arena som uppfyller alla krav.

– Vi är väldigt besvikna på det här beskedet. Det är tråkigt för IK Orient, som lagt ner mycket arbete på att ett SM i Uddevalla skulle bli verklighet, och för alla friidrottsintresserade i distriktet. Vi kommer att diskutera igenom detta noga med samtliga berörda. Men vi kommer också att snabbt gå vidare, med fokus på att ge bästa möjliga förutsättningar för en annan arrangör och stad att arrangera ett lyckat SM 2020, kommenterade Stefan Olsson, friidrottsförbundets generalsekreterare, beskedet till förbundets hemsida.

Och nu kan SM alltså i stället hamna i Uppsala.

– Steg ett var att de frågade om vi var intresserade och vi har återkopplat och sagt att vi är det. Antingen går de vidare med någon av oss (Uppsala och Söderhamn) eller så utlyser de det på nytt, säger Henrik Wennberg, sportchef i UIF.

Han säger att UIF själva inte kan klara av evenemanget utan behöver göra det tillsammans med kommunen.

– Ska vi göra det här ska det vara ett fantastiskt SM. Jag var nog den som var mest besviken, för att uttrycka det milt, senast, säger han.

Huruvida Söderhamn fortfarande är intresserade vet inte Wennberg men han tror Uppsala ligger klart bättre till.

– SM gick i Söderhamn 2015 och att de även ska få arrangera SM 2020 är en högoddsare. Jag tror att antingen lyser de ut det igen eller så går de vidare med oss, säger han.

Förbundets tävlings- och arrangemangskommitté samt förbundets styrelse har möten i frågan under tisdagen och Wennberg förväntar sig ett besked under onsdagen.

Men redan nu har han en fin vision mindre än två år fram i tiden.

– Jag kan tänka mig att Armand Duplantis först vinner OS-guld i Tokyo och sedan tävlar på SM på hemmaplan. Det vore en häftig grej!

018-478 12 63

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund