"Beslutet fick mig att gå i taket"

Så sent som 2015 byggde Uppsala Young Hockey Club en egen ishall vid Valsätra IP. Nu hoppas föreningen få den såld.

Patrik Danielsson, vice ordförande, och Petrus Wouda, sekreterare i Uppsala Young Hockey Club.

Patrik Danielsson, vice ordförande, och Petrus Wouda, sekreterare i Uppsala Young Hockey Club.

Foto: Axel Hilleskog

Valsätra IP2022-02-01 06:30

För drygt 12 år sedan gick fem personer från Uppsala Young Hockey Club (UYHC) ihop och satte upp en rink ute på Valsätra IP – en rink som fem år senare hade rustats upp till en mindre ishall. 

Tanken bakom byggnationen var att utöka barns möjligheter att åka skridskor och spela ishockey under spontana former i Uppsala. Detta på grund av att stadens alla ishallar var samlade på ett och samma ställe – ute på Gränbyområdet – där istiderna för allmänhetens åkning också var minst sagt begränsade. 

Därefter var förhoppningen att kommunen skulle ta rygg och fortsätta med expanderingen av hallar runtom Uppsala. Enligt UYCH:s sekreterare, Petrus Wouda, har dock politikerna inte visat något som helst intresse. I stället kommer en utbyggnad av Gränbyområdet att påbörjas under sommaren 2022 – någonting som får Petrus att se rött. 

– Det beslutet fick mig fick mig att gå i taket. Jag säger inte att det inte behövs eller att det inte är bra, men snart kommer det finnas sex ishallar där ute, samtidigt som människorna i södra/västra stadsdelarna kommer ha det lika svårt att ta sig dit. 

– Jag tycker det är som att spotta på flera av Uppsalas stadsdelar. Bland andra Gottsunda, Sunnersta, Sävja och Eriksberg. Det bor ju hur många som helst där, och alla har inte möjligheten att ta sig till Gränby. 

undefined
Nioåriga August Höglund besökte ishallen en fredagseftermiddag.

I dag har Petrus hunnit fylla 72 år, och han förutspår att hallen eventuellt kan stängas om det blir för svårt för dem att fortsätta driva den.

– Säg att vi måste börja betala mer för de tjänster vi behöver anlita, eller investera mer ur egen ficka. Problemet är att de pengarna inte finns. Vi har både hårda kapital- och amorteringskostnader – däribland väldigt dyr el.

– Att rusta upp borde egentligen ligga på en kommun och inte på privatpersoner. Vi gjorde ju det här för medborgarna och för att komma igång, säger UYHC:s vice ordförande Patrik Danielsson.

För att säkra hallens framtid hoppas de därför att kommunen köper loss den. Kontakt med kommunen har tagits, men enligt Wouda slocknade deras intresse i våras. 

Hur såg planen ut om kommunen inte skulle vilja köpa ishallen?

– Vi kom aldrig så långt. Man kan ju säga ”skyll er själva” som hittar på sådana här saker. Jag tycker dock att det är en annan sak om det är en idiotidé, men det här är ju någonting som folk gillar, säger Petrus. 

undefined
Patrik Danielsson, vice ordförande, och Petrus Wouda, sekreterare i Uppsala Young Hockey Club.

För tio år sedan hade föreningen ett möte med fritidsförvaltningen för att prata om utvecklingen av Valsätra IP, men sedan dess har det inte hänt mycket, om man bortser från UYHC:s ishall. 

Under senare år har det i alla fall tillkommit en ny boulebana och reparerade tennisbanor. 

I Uppsala kommuns lokalförsörjningsplan för idrotts- och fritidsanläggningar 2022–2026 finns renoveringen av Valsätra IP med i deras "Mål och Budget 2022". Den förväntas vara färdig 2023.

– Vi har inte tittat på detaljer om att köpa ishallen, men vi kommer att ser över den. Fokuset kommer ligga på att möjliggöra för så många som möjligt att använda hallen, säger Maria Patel (S), ordförande för idrotts- och fritidsnämnde på Uppsala kommun. 

 Det enda som står med om stadens ishallar är renoveringen av ishallarna A, B och C ute på Gränby. Det förväntas vara färdigt 2028. 

Borde man inte bygga ishallar i fler stadsdelar i Uppsala?

– Naturligtvis behöver det finnas fler ishallar, men behovet i Gränby är en sak för sig, som har funnits i många, många år. Men det ska inte behöva vara på bekostnad av annat. 

undefined
Gordon Nice Ice Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!