Våldsamt första SM i Fyrishov

Svärden och sablarna svingades friskt i Fyrishov. En oinvigd besökare hupplevde det säkert som våldsamt – men det var helt enligt planen. Det första SM:et i Hema har nu avgjorts.

25 augusti 2015 16:34

– Våldsamt? Ja, det tycker jag. Det är kampsport och det smäller till rejält. Och det är lite av tjusningen, det vore löjligt att inte säga att det är våldsamt, säger Simon Kölle från arrangörshåll.

Hema står för Historical European Martial Arts och kom med i kampsportförbundet härom året. Förenklat skulle man kunna kalla det för historisk fäktning. Utövarna på detta första SM försökte besegra varandra i klasserna långsvärd, rapir (inklusive dolk) och sabel. På tre minuter ska man träffa sin motståndare så mycket det bara går samtidigt som man undviker att själv bli träffad. Och skillnaden mot sportfäktning, som finns på OS-programmet, är rätt stor.

– Det här är fäktning på riktigt. I sportfäktning får man röra sig fram och tillbaka på en pist och det handlar bara om att komma först att träffa. Här får du röra dig runt din motståndare och om båda träffar så blir det ingen poäng, säger Kölle.

I dag finns dryga 400 registrerade utövare i landet och Sverige ligger långt fram internationellt.

– En av de största fixstjärnorna i hela världen är Axel Pettersson, säger Kölle.

Pettersson kunde dock inte medverka på SM på grund av lunginflammtion. Det öppnade upp för andra. Och den från Uppsala det gick allra bäst för var Andreas Isaksson som tog hem klassen rapir.

Efter steget till SM-status vill nu sporten ta nästa kliv.

– Nästa steg är att komma med på SM-veckan tänker jag mig och det förs redan lite samtal. Det måste in på tv och det tror jag inte alls är någon omöjlighet, säger Kölle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund