Vägen till VM går via Uppsala

Marija Banusic är hemma i Uppsala där hon trivs som bäst. Nu funderar landslagsanfallaren var någonstans karriären ska fortsatta framöver. ”Jag vill utvecklas mer och ha större utmaningar”, säger Banusic.

13 november 2014 19:59

Marija Banusic har alltid gått sin egen väg. Hon meddelade­ via Instagram att det var slutspelat i Kristianstad och är sedan några veckor hemma i Uppsala igen. Under tiden hon funderar på vilken väg hon ska ta härnäst håller hon i gång med tidigare klubben Sirius. Bland annat.

– Antingen tränar jag själv i Stenhagen eller med något lag i Diöshallen eller Löten, säger Banusic.

Nästa steg är viktigt. Till sommaren väntar nämligen VM i Kanada, något som självklart är ett mål för Marija Banusic.

– Det är klart att det vore jättekul, men det är så mycket innan det som ska bockas av, innan man kan satsa på VM-guld så att säga.

Så, vad blir nästa steg?

– Jag vet inte. Pia (Sundhage) ställer samma fråga och får samma svar. Jag har ett par alternativ, men det är ganska mycket som ska vara rätt och stämma in så att man ska vara helt nöjd.

Hon har alternativ både i Sverige och utomlands, precis som för ett år sedan då hon var i en liknande situation. Då slutade det med att Banusic blev kvar i Kristianstad, men till 2015 väntar en ny utmaning. Hon har erbju­danden både från Sverige och utlandet.

– Jag kommer att ta det bästa som kommer upp. Det handlar om hur mycket jag kan utvecklas, jag är i en ålder­ där det är det viktigaste. Speltid och nya utmaningar.

Vad för utmaningar?

– Alla möjliga, både spelmässigt och att kunna spela­ en träning och bara vara helt slut efteråt. Det kräver en ­högre nivå och det är den utmaningen jag vill ha.

Hon njuter av att vara hemma med familjen igen. Nästan varje dag går Banusic upp ­redan klockan fem för att göra frukost åt sina tre syskon samt sin mor och far.

– Jag har två småsyskon som är åtta och elva, de älskar­ när jag gör frukost.

Vad gör du resten av dagen?

– Efter frukost går jag antingen till gymmet eller till fotbollsträning på Celsiusskolan. Efter det dricker jag min powershake och sedan chillar jag lite, äter lunch på stan eftersom jag gillar Uppsala så mycket. Efter det har jag lite fritid innan jag tränar fotboll på kvällen. När jag kommer hem tittar­ jag på en film innan jag somnar.

Hur skönt är det att vara hemma?

– Det betyder väldigt mycket. Jag har vuxit upp här och allt finns liksom här, vännerna och Stenhagens IP. Jag kommer alltid att komma tillbaka till Uppsala.

Banusic byter nu träningar med Sirius till träningar med landslaget då hon ska vara med på ett läger i Kalifornien där laget ställs mot Kanada två gånger om. Efter lägret hoppas hon kunna ge besked om nästa destination för karriären.

– Det skulle vara skönt att veta, det är svårt att vara ovetandes eftersom det är ett så viktigt steg, säger Marija Banusic.

Marija Banusic

Ålder: 19 år, född den 17 september 1995.

Längd/Vikt: 176 cm/68 kg.

Moderklubb: VP.

Senaste klubb: Kristianstad.

Statistik 2014: 15 matcher, 3 mål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels