Bilden till trots: På Celsiusskolan ryms inte bara stora lagsporter som fotboll, innebandy och ishockey. Även idrotter som orientering och fäktning finns bland de 20 idrotterna skolan erbjuder sina elever att kombinera med studier i samhällsvetenskap, naturvetenskap, handel eller ekonomi.
Men vad krävs egentligen för att bli antagen till elitidrottsprogrammet NIU? Den och många andra andra frågor ställde UNT till Emma Sjöö, elitidrottskoordinator på Celsiusskolan och Upplands idrottsförbund.
– Det kan skilja väldigt mycket beroende på vilken idrott det handlar om. Respektive specialförbund fördelar ett visst antal platser till idrotterna, och de har sina egna riktlinjer till den ansvariga i just den idrotten här på Celsiusskolan, säger Sjöö.
Så i den idrottsliga antagningsprocessen är skolan inte delaktig?
– Nej, inte mer än att vi alltid vill att en personlig intervju genomförs med de som anses vara aktuella. Vi har utformat en intervjuguide som används av de flesta, och generellt kan man säga att antagningsprocesserna blivit mer gedigna än tidigare. De flesta idrotterna kallar ungdomarna till uttagningar eller låter dem träna med laget som de äldre eleverna är med i. Som exempel kan man ta fotboll och ishockey, då Sirius och Almtuna är så kallade avtalsföreningar eftersom det finns ett krav från förbunden i dessa sporter att det är hög nivå på klubblagen.
Emma Sjöö berättar om vikten av att genomföra en personlig intervju för att kunna få en insikt i hur den ansökande sköter skolan och betygen. UNT får ta del av den omfattande intervjuguiden som innehåller hela 56 frågor.
– Här kan vi få ett större grepp om individen och en relation mellan idrottslig kompetens, betyg och mognad. Man brukar till exempel fråga hur julbetygen ser ut, och ligger man då på gränsen kan eleven motiveras till att höja betygen för att komma in på Celsiusskolan.
Hur ser könsfördelningen ut bland idrottseleverna?
– Den har alltid varit runt 60 procent killar och 40 procent tjejer, och det tycker jag är fullt godkänt. Vi jobbar med genusfrågor, men man måste också titta på antalet utövare. Även här styr de olika idrottsförbunden. Bandyn till exempel har som krav att av tio platser ska tre vigas åt tjejer, och sådant kan slå fel ibland. Ishockeyn har valt att ha damhockey-gymnasium på specifika orter, så där har vi bara killar.
För att få tränings- och skolschema att gå ihop för alla elever har Celsiusskolan beslutat att inga lektioner startar före halv elva på förmiddagarna.
– Vi ser flera fördelar med det. Det främsta är nog att vi kan blanda eleverna och sprida ut idrotterna i olika klasser, och det har medfört att betygen höjts. Vi kan också erbjuda alla elever studiecoaching på morgonen innan lektionerna drar igång, förklarar Sjöö.
På Celsiusskolan erbjuds tre teoretiskt inriktade program och endast ett yrkesförberedande. För att ge ungdomar som vill satsa på sin idrott större frihet att skräddarsy sin gymnasieutbildning ligger ett samarbete med Jällagymnasiet i startgroparna.
– Tidigare hade vi avtal med flera praktiska program på Bolandskolan som byggprogrammet och fordonsprogrammet, men nu har de flyttat till Jälla så vår ambition är att kunna erbjuda praktiska program som finns på Jällaskolan. I dagsläget finns ingen idrottselev där då bygget av lokaler för att kunna bedriva utbildningarna är försenat.