Uppsalaskyttar till EM

Efter en fin säsongen hoppas Sverigeettan Andreas Norlén på nya framgångar i EM i lerduveskytte. Från Uppsala JSK deltar även Therese Lundqvist i tävlingen.

5 juli 1916 14:23

Den 6-11 juli avgörs EM i de olympiska lerduvedisciplinerna i italienska Lonato. Sverige skickar sju deltagare, varav fyra i skeet, två i trap och en i dubbeltrap, och en av dessa är Uppsalaskytten Andreas Norlén.

− Det känns bra inför mästerskapet. Jag ska träna på som vanligt, sen är det inte så mycket mer än så. Jag gör inte så mycket annorlunda för då blir det bara sämre. Jag tränar tre gånger i veckan och skjuter ungefär 200 skott varje gång, säger Andreas Norlén.

Andreas tävlar i grenen trap som inleds under onsdagen med en grundomgång. Ifrån den går de sex bästa skyttarna vidare till semifinal. Där räknas poängen från grundomgången och de två bästa skyttarna går till final om guldet.

− Att sluta topp-15 hade varit kul, topp-10 ännu roligare. Att bli bland de 15 bästa skulle kunna gå om jag skjuter riktigt bra, säger Norlén.

27-åringen är rankad etta i Sverige i olympisk trap och har tagit fem SM-guld i grenen. Förra året tog han dubbla SM-guld och vann Nordiska rankingtävlingen där svenska, finländska och norska skyttar deltog. Under säsongen har han skjutit höga resultat och närmast kommer han från en bra världscuptävling i San Marino.

− Det viktiga i EM blir att ta det lugnt och inte stressa. Jag ska ta en duva i taget och inte tänka på resultatet. Jag ska försöka att inte tjuvstarta utan ta det lugnt och sikta in mig. Släppa ut duvan ordentligt och sedan klappa till den, säger Andreas.

När började du med skytte?

− Jag jagade lite, sen åkte jag och sköt lite nordisk trap. Det gick rätt så bra, jag vann lite tävlingar och sådant där. Sedan började jag med olympiska trapen runt kanske 2007 och det var kul det med.

Även Therese Lundqvist från Uppsala JSK deltar i EM i grenen skeet och kommer även att tävla i skeet mixed team-tävlingen med en av de svenska herrarna.

− Jag har tävlat flera gånger på banan i Italien och känner bra till den. Förhoppningsvis kan jag utnyttja det och jag hoppas att mitt skytte kan släppa så jag får lite medgång, säger Therese Lundqvist.

Hon går in i EM på torsdag och avslutar tävlingen på måndag med skeet mixed team-tävlingen.

– Det är ett jättebra initiativ och nytänkande att ha med mixed team, jätteroligt att de har gjort en sådan tävling. Det kan bli en disciplin i OS-programmet 2020 och det ska bli kul att tävla med en av killarna, säger Lundqvist.

EM i lerduveskytte

Pågår 6-11 juli.

Skeet: Skyttarna skjuter från sjustationer placerade i en halvcirkel samt en station som är placerad i mitten av cirkeln. Endast ett skott får avlossas per duva. Herrarna skjuter 125 och damerna 75 duvor i kval.

Trap: Banan har fem skjutstationer som är placerade på en rak linje 15 meter bakom kastmaskinerna. Duvorna kastas ut slumpmässigt i varierande höjd och sidvinkel. Tillåtet att skjuta två skott på varje duva. En hel tävling omfattar 125 duvor för herrar och 75 för damer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström