Uppsalas mardröm – stjärnan skadad

Här tar Anton Gaddefors säsong slut – och Uppsala Baskets hopp om SM-final? ”Vi misstänker korsbandet”, säger coachen Kelly Grant efter mardrömsstarten i Borås.

30 mars 2015 09:22

Otäcka scener i Boråshallen. Tre minuter och 40 sekunder in i matchen var olyckan framme. Anton Gaddefors attackerade Samuel Haanpää, fastnade med foten i golvet och vred sig i smärtor.

Den första domen säger att det handlar om en korsbandsskada.

– Vi väntar på besked, men vi misstänker korsbandet. Det är ingenting som de kan kolla i kväll eftersom blödningen är för stor, säger coachen Kelly Grant och skakar på huvudet.

– Det är så tråkigt för Anton. Efter en lång säsong och så händer det här. Det är … inte kul. En mardröm.

Skadan kom som ett hårt slag för Uppsala Basket som där och då tappade sin poängbäste spelare. När semifinalplatsen säkrades i den femte kvartsfinalen i Norrköping i fredags stod Uppsalastjärnan för 28 poäng.

– Skadan lyfte oss som lag ett tag i första halvlek, men i andra halvlek saknade vi honom, säger Kelly Grant.

Så var det. Uppsala Basket gick till halvtidsledning, 40–42, när Johan Jeansson, som ersatte Gaddefors tunga minuter, drog i sin fjärde trepoängare på kort tid. Men allt vände efter paus – och förlustsiffrorna skrevs till klara 93–75.

Med Anton Gaddefors borta, tidiga foulproblem på "TJ" Jackson, Oluoma Nnamaka och Rickard Eriksson ryckte Borås när Uppsalas spel förrycktes. 73–57 inför slutronden – och avgjort redan där.

– Det bara exploderade efter paus. De höjde allt i deras spel och vi höjde inte vårt spel, säger Kelly Grant.

Chris McKnights andra halvlek och sammanlagt 29 poäng (7 av 11 tvåpoängare och 4 av 6 trepoängare) var en av flera faktorer som fällde avgörandet. Men framför allt saknades ett lagförsvar i Uppsala.

– De bröt ned oss en mot en hela tiden i andra halvlek. Vi saknade samarbete blev straffat varje gång de attackerade. Antingen med foul eller med passning ut till fri trepoängsskytt, säger Kelly Grant.

Rickard Eriksson fyller i:

– Borås spelas bra, men intensitetsmässigt har vi tagit ett steg bakåt jämfört med Norrköpingsserien. Vi sliter och kämpar under 40 minuter, det gör vi alltid, men den där extra koncentrationen tröt i andra halvlek, säger Rickard Eriksson, som slog personligt rekord i början av andra halvlek med tre fouls inom loppet av tio sekunder.

– Det är bara okoncentration.

Redan på torsdag har Uppsala Basket chans till revansch – och planen att sno en bortamatch inför de dubbla hemmamatcherna i påsk kvarstår än.

– Vi kommer inte att vinna här genom att ta 26 trepoängare. Det är bara första matchen i bäst av sju och det kan bli en helt annan matchbild på torsdag, säger Uppsalacoachen.

93–75

Borås–Uppsala Basket

SM-semifinal 1:7

Borås leder med 1–0

(20–18, 20–24, 33–15, 20–18)

Poäng, Uppsala: Dwight Burke 21, Johan Jeanson 16, Thomas "TJ" Jackson 11, Axel Nordström 8, Oluoma Nnamaka 7, Rickard Eriksson 6, Odin Lindell 4, Mannos Nakos 2.

Skottprocent, tvåor: 54,8–37,3 Skottprocent, treor: 48,0–42,3 Skottprocent, straffar: 73,3–44,4 Offensiva returer: 13–19 Returer totalt: 42–39 Bollstölder: 5–6 Bollförluster: 12–13 Blockar: 5–1 Publik 1 615

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård