Uppsala Fotboll, som spelar i elitettan, håller i dag mestadels till på Lötens IP. Det här är deras uppfattning om att Dalkurd kommer till Uppsala – och vad det får för konsekvenser för deras verksamhet:

– Vi vet ju egentligen inte hur det här kommer att påverka oss. Sedan får man se hur det påverkar oss 2018, 2019 och 2020. Det vet vi inte i dagsläget. Men 2018 antagligen ingenting eftersom de kommer att träna dagtid och spela sina matcher på annan ort, säger klubbchefen Gunnar Källsten.

Något som däremot kan ställa till det är att Uppsala Fotboll i framtiden, liksom Dalkurd och Sirius, har långt gångna planer på att spela och hålla till på nya Studenternas IP.

– Om både Sirius och Dalkurd spelar två veckomatcher i allsvenskan, så kan det bli så att vi blir utestängda från vår egen träningsplan då vi har vår hemvist där. Då är det inte bra om man har träningsplanen och matcharenan på samma ställe, säger Källsten.

Desto mer frågande till Dalkurds flytt är Bälinges ordförande Stig-Björn Ljunggren, vars fotbollssektion har ett damlag i division I och ett herrlag i division IV.

– Ur vårt perspektiv så ska det finnas plats för två elitlag (herr och dam) totalt sett i Uppsala. Och vi har uppfattat det som att det är kommunens och stadens linje, att vi måste vi ha den här pyramiden. Vi kan inte ha fyra herrlag som försöker vara nummer ett, och så ligger alla i division II. Det har vi gått ifrån och då tycker jag att man ska hålla sig till det. Det är vår huvudritning. Om kommunen har en annan ritning så är det bra om de talar om det. Kommunikation i det här med Dalkurds flytt har inte varit exemplarisk, säger Ljunggren.

Vad menar du med den här pyramiden?

– Att klubbarna underifrån ställer upp och matar spelare uppåt och även får nytta av det själva på alla sätt och vis. Är det så att staden har resurser för att ha tre eller fyra elitlag så är det jättebra, men det kan inte ske så att sådana här förändringar leder till försämringar för befintliga klubbar. Show us the money, säger jag om det ska vara juste. För det här kräver resurser.

Vaksala SK har sitt hemviste på Årsta IP och har ett damlag i division II och ett herrlag i division III. Ordföranden Annica Gullin Caspersen kan eller vill inte uttala sig om föreningens ståndpunkt i frågan om Dalkurd, men hon tror inte att deras flytt kommer att påverka dem särskilt mycket.

– Vi håller ju till på Årsta IP, även om vi åker runt vintertid på konstgräsplaner runt om i stan. Men kommer det bara ett elitlag som ska träna dagtid kommer inte det att påverka någonting eftersom vi bara tränar på kvällar, säger hon.

Upsala IF:s ordförande Johan Hedlund:

– Jag kan inte ge något officiellt uttalande från Upsala IF, och ur egen synpunkt vet jag väl egentligen för lite än så länge. Men det som jag har hört är att den allsvenska verksamheten och även akademin ska flytta till Uppsala, och det kan ju bli ett en viss dragkamp att man tar unga lovande spelare. Inte bara Sirius utan att det är fler som letar. För spelarnas del är det säkert positivt att fler får chansen, och som förening kan vi tappa spelare. Samtidigt om de kan erbjuda något som inte vi kan erbjuda, så då är det väl okej. Jag har en neutral åsikt om det här, säger Hedlund vars förening har ett herrlag i division IV och ett damlag i division II med Ekebyvallen som bas.

Hur kommer Dalkurds flytt att påverka er?

– Jag ser ingen påverkan, utan det är väl kul att det blir lite mer fotbollsfokus i Uppsala. Det kanske sätter Uppsala än mer på kartan.

Det nyblivna division III-laget Uppsala Kurd vill inte kommentera ett eventuellt framtida samarbete med Dalkurd, men klubbens kontaktperson Ferhat Anik är öppen för frågan.

– Vi har inget samarbete med Dalkurd i dagsläget. I fall vi får någon förfrågan så får vi ta det då med styrelsen, men i dagsläget har vi inte hört något ifrån Dalkurd. Vi har samarbete med de föreningar som finns i Uppsala och försöker hålla goda förhållanden med samtliga föreningar, säger Anik.

Hur kan ett eventuellt samarbete med Dalkurd se ut?

– Det kan vara samarbete om spelare, träningsmöjligheter, anläggningar. Allt möjligt. Men det gäller med alla. Det kunde lika gärna vara samarbete med Sirius. Vi är beredda att samtala med den förening som kontaktar oss. Vi är en dynamisk förening, så vi gillar nya idéer.