Uppsalafäktare rakt in i svenska eliten

Från simhopp till fäktning är steget långt kan man tycka. Men 21-årige Henrik Jarl tog steget – och inte bara det, på tolv månader klev han rakt in i den svenska eliten.

4 juni 2014 13:41

För nio år sedan började Henrik Jarls fäktningsresa – i simhallen.

13-årige Henrik tränade simhopp och någon fäktningskarriär var det inte tal om. Det var under den här tiden som Henriks mamma Görel av en ren slump passerade utanför fäktningslokalen i Fyrishov. Hon tyckte att fäktning ”såg stiligt ut.”
– Hon fick med mig på en sommarkurs i fäktning det året, berättar Henrik Jarl med ett leende.

Uppsala fäktklubb under chefstränaren Sofie Larssons ledning har massor av talanger, det vittnar de senaste resultaten om – och Henrik Jarl är en av dem.

Det intressanta med Jarl är att han inledde sin satsning ”nyligen.” För ett år sedan var han rankad på 33:e plats bland seniorer i Sverige. Nu ligger han femma på samma rankning …

Utvecklingen är remarkabel – och nu väntar EM i Strasbourg och senare i sommar VM i Kazan.
– En del av framgången är tack vare ”Ohlis” arbete, säger Jarl när UNT frågar hur han har lyckats gå från blygsamma 33:e plats till svensk elit på så kort tid.

”Ohlis” heter Jan Ohlström, och åtminstone för de lite äldre är han ett känt namn i fäktarkretsar. Har var tidigare fäktmästare i Uppsalaklubben och var tränare under Thomas Lundblads storhetstid.

Egentligen slutade Jan Ohlström efter OS i Barcelona 1992, men sedan ett år är han tillbaka – delvis i alla fall. Han hjälper Henrik Jarl med träningen. En personlig tränare alltså.

Är det någon som vet vad som krävs för att bli en världsfäktare så är det Ohlström.

Han har många fina ord att säga om Henrik Jarl, men riktar även hård kritik mot sin adept, som hör hela samtalet och som inte har några invändningar när han blir kallad för exempelvis lat.
– Jag har väl varit lite lat tidigare, så det stämmer, säger han.

Henrik Jarl är ett förhållandevis nytt namn på den svenska fäktarhimlen. Enligt Ohlström kan han gå långt – kanske till OS om två år.
– Att ha talang är en sak, det gäller att klara av den hårda träningen. Jag har varit med ett tag och vet att det kan svänga snabbt. Henrik har konditionen (gör milen på 34 minuter) men inte styrkan, så där har han mycket kvar att jobba med, säger Ohlström.

UNT ber honom att jämföra med Thomas Lundblad, Uppsalafäktaren med meriter från OS 1992.
– I vissa bitar är Henrik före Thomas. Han är en större talang och har en bättre spetskontroll, men Thomas var fruktansvärt träningslojal, säger Ohlström medan Henrik lyssnar uppmärksamt och sedan säger med ett litet skratt:
– Nu får jag väl ett samtal från Thomas i morgon …

Fortfarande är Lundblad en större fäktare än Henrik Jarl. I vissa moment är det klasskillnad enligt Jan Ohlström, som dock tillägger att en fäktares bästa ålder brukar vara mellan 28 och 32 år.

Under EM, som avgörs i Strasbourg med början nu i helgen, är Henrik Jarl med för att lära. Likadant med VM i ryska Kazan i mitten av juli. Något resultatmål har han inte på sitt första stora mästerskap för seniorer.
– Men du ska inte åka dit för att sola, inflikar Jan Ohlström.

Kanske blir det en resa till Brasilien och OS 2016.
– Det är inte omöjligt, men det är långt dit, säger Jarl samtidigt som Jan Ohlström nickar instämmande.

Henrik Jarls största supporter är fortfarande mamma Görel, hon som gick förbi fäktningslokalen och tyckte att fäktarna såg så stiliga ut.

En sak är säker: Uppsala fäktklubb är på gång – och det är inte bara Henrik Jarl det handlar om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!