"Utan AIK - ingen publik"
Publiksiffran på dambandyfinalen har ökat stadigt från år till år. I fjol såg närmare 4 000 personer mötet mellan Västerstrand och AIK.Tacka AIK-fansen för dom fina siffrorna, menar den förre Black Army-ordföranden Jimmy Wallingstam. Utan AIK ingen publik, säger han.
Foto: Nina Leijonhufvud
Under grundserien i damallsvenskan är det endast de närmast sörjande som följer finallagen AIK och Västerstrand.
Men en dag om året färgas Studenternas i svart och gult.
Svart och gult som i AIK.
— Det är som att spela på hemmaplan. Det är ett helt fantastiskt publikstöd vi har, säger Ulrika Nyström, en av AIK:s äldre och mest rutinerade spelare, som sedan tillägger det som alla tycker och tänker:
— Allvarligt talat tror jag inte att det skulle komma lika mycket folk om inte AIK spelade i finalen.
Så är det, förstås.
I en omröstning på unt.se fick våra läsare rösta på hur stor publik de trodde dambandyfinalen skulle ha om inte AIK spelade. 35,1 procent trodde på knappt några alls. 26,6 procent röstade på under 500 pers, tio procent på 1 500-2 000 pers och 2 000-3 000 pers. Endast fem procent trodde på lika många oavsett lag.
Men det är ett faktum som dock är svårt att få någon uppfattning om. AIK har ju endast missat en SM-final sedan 1994 och gör i dag sin nionde raka final.
— Det skulle nog vara en markant skillnad om inte vi var med, men knappt några alls är att ta i. Men på finalen är det AIK-anhängare som egentligen inte har någon koppling till bandyn eller laget alls. Jag tror inte Sandviken eller Västerstrand skulle kunna dra hit en egen klack. Det är vi rätt ensamma om, säger Anna Jepson som anser att AIK:s vara eller inte vara i en SM-final är viktigt för dambandyfinalens status.
Eller som Black Armys Jimmy Wallingstam så fint utrycker det:
— AIK är ju det enda damlaget som drar publik. Utan AIK — ingen publik, säger han och berättar att hundratals Gnagare kommer att samlas tidigt på centralen i Stockholm för att samåka med tåg till Uppsala för att sedan "värma upp" på en förbokad pub i Uppsala.
I led med det allt större intresset för damfinalen kallar polisen in extra resurser även till lördagens final. Två stycken polisinsatsgrupper kommer att bevaka matchen, men även två hundpatruller kommer att finnas på plats. Sammanlagt blir det cirka 15 poliser som är fråntagen all annan verksamhet och bara kommer att inrikta sig på finalen.
— Det är framförallt AIK:s klack vi kommer hålla ett öga på, men det har varit lugnt tidigare år, säger biträdande polischef Karin Wentzel till UNT.
Men att publiksiffran skulle sjunka avsevärt om finalisterna hette Västerstrand eller Sandviken tror inte alla på. Årets Tjej Emma Kronberg, Västerstrand, håller inte alls med.
— Jag är helt säker på att det skulle komma lika mycket folk oavsett lag. Final som final, säger hon.
Bandyförbundets Ninna Engberg är kluven i frågan.
— Generellt tror jag att publiciteten och intresset har ökat efter att vi vunnit VM nu i februari. Men visst, naturligt spelar det roll att Stockholm ligger så nära som det nu gör, säger Engberg.
En sak är i alla fall säker: lördagen har även den blivit en stor bandydag i Sverige.
Oavsett om man är AIK-anhängare eller inte.
FAKTA - De fem senaste finalmatcherna och dess publiksiffror:
2005: AIK-Västerstrand 3-1 Publik: 3 902
2004: AIK-Västerstrand 4-1 Publik: 3 174
2003: AIK-Sandviken 10-0 Publik: 2 560
2002: Västerstrand-AIK 7-6 sd Publik: 2 089
2001: Västerstrand-AIK 4-2 Publik: 1 315.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!